Αρχική Νέα Τοπικά Διαπαραταξιακός καυγάς στο Δημοτικό Συμβούλιο Δ. Χίου για το νερό

Διαπαραταξιακός καυγάς στο Δημοτικό Συμβούλιο Δ. Χίου για το νερό

24


Σε υψηλούς τόνους και στα πρότυπα των συζητήσεων μεταξύ αρχηγών στο … Κοινοβούλιο κινήθηκε η συζήτηση για το θέμα του νερού και της παρουσίας υδραργύρου σε γεωτρήσεις, στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Χίου (Πέμπτη, 14/7).
Η απόφαση είναι να συγκληθεί σύσκεψη με την παρουσία όλων των εμπλεκόμενων Δήμων, της Νομαρχίας και των βουλευτών, ενώ ο κ. Πέτρος Ρισκάκης πρότεινε να συγκληθεί το Συντονιστικό Νομαρχιακό Όργανο για να εξετάσει την κρισιμότητα της κατάστασης και να περάσει βέβαια το μήνυμα της οικονομίας στο νερό σε όλους τους Δήμους που υδρεύονται από τη λεκάνη του Κορακάρη και σε όλους τους πολίτες.
“Το γεγονός της εμφάνισης υδραργύρου στο νερό των γεωτρήσεων ήταν προβλέψιμο από την ώρα που δεν χρησιμοποιήσαμε επιφανειακά νερά”, σημείωσε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΧ και δημοτικός σύμβουλος Μιχάλης Φυτούσης που τόνισε ότι χρειάζονται ΤΟΛΜΗΡΕΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ, ενώ υπό διωγμό βρίσκονται πλέον οι πατάτες που θεωρούνται από τα φυτά που χρειάζονται πολύ πότισμα.
Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Πέτρος Παντελάρας παρόλο που τόνισε πως “αυτό το θέμα δεν προσφέρει καλές υπηρεσίες αντιπολιτευτικής διάστασης”, ανέβασε τους τόνους λέγοντας ότι πέρυσι λαμβάνοντας νερό από πηγάδια που δεν είχαν άδεια υπήρχε έλλειψη νομιμότητας, τονίζοντας ότι είναι απαράδεκτο να ρίχνεται “ανάθεμα” στην Επιτροπή επειδή χωρίς μελέτες δεν έδινε άδεια.
Κάλεσε να κλείσουν όλες τις γεωτρήσεις λέγοντας ότι δεν μπορούν  να παίζουν με την υγεία των δημοτών, ενώ τόνισε ότι το ανησυχητικό της παρουσίας υδραργύρου είναι η έλλειψη έργων από πλευράς ΔΕΥΑΧ.
Το λόγο στη συνέχεια πήρε ο Δήμαρχος Μάρκος Μεννής που άσκησε κριτική στο ύφος της ομιλίας του κ. Παντελάρα ενώ αναφέρθηκε στο πως αντιμετώπισε το θέμα το καλοκαίρι του 2002.
Αν όμως μεταξύ πολιτικών προσώπων είναι συνθισμένη τακτική να ανεβαίνουν οι τόνοι, είναι απαράδεκτο να βάλει ο κ. Δήμαρχος έτσι εναντίον συγκεκριμένου προσώπου λειτουργού της δημόσιας διοίκησης επειδή υπεύθυνα από τη θέση που κατέχει εξέταζε το θέμα της νομιμότητας της άντλησης από τα πηγάδια του Παρθένη. Ο λόγος για την ατυχέστατη αναφορά του κ. Δημάρχου στον προϊστάμενο του Τμήματος Περιβάλλοντος της ΝΑ Χίου, Γιώργο Στεφανίδη με χαρακτηρισμούς όπως “γραφειοκράτες της δεκάρας” που εμπόδισαν τη λήψη νερού από τα πηγάδια του Παρθένη μαζί “με γνωστό συγκρότημα”.
Αφού ανέβηκαν έτσι οι τόνοι ήταν πολύ δύσκολο για τον κ. Αντρέα Μιχαηλίδη να κάνει κάτι άλλο παρά ορισμένες διαπιστώσεις. Καταρχήν σημείωσε ότι είναι απαράδεκτο να βάλλονται υπηρεσιακοί παράγοντες, λέγοντας ότι το θέμα του νερού φαίνεται ότι προφέρεται για πολιτικές παρεμβάσεις.
Σημείωσε όμως ότι η Κίνηση Ενεργών Πολιτών στήριξε όλες τις προσπάθειες της δημοτικής Αρχής είτε το φράγμα του Κακού ποταμού που και ο Δήμαρχος παραδέχτηκε ότι έγινε παράνομα, είτε και προτάσεις όπως ο υπόγειος εμπλουτισμός του Κορακάρη που αποδείχτηκε επιστημονικά άστοχος.
Ο κ. Μιχαηλίδης ζήτησε να υπάρξει επίσης μια πιο δυναμική καμπάνια για οικονομία του νερού και όχι μόνο μέσω μιας “χλιαρής κάρτας σε ένα κανάλι”
Την πρόταση να συγκληθεί το Συντονιστικό Νομαρχιακό Όργανο και να δει προσεκτικά το θέμα κατέθεσε ο πρώην διευθ. Σύμβουλος της ΔΕΥΑΧ Πέτρος Ρισκάκης που πρέπει να σημειωθεί ότι παρέμενε ψύχραιμος ακόμα και όταν έγινε δριμεία κριτική από το Δήμαρχο για την περίοδο Παντελάρα που ήταν όπως είπαμε διεύθυνων σύμβουλος στη ΔΕΥΑΧ…