Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Ερώτηση βουλευτών ΠΑΣΟΚ για την ακτοπλοϊα

Ερώτηση βουλευτών ΠΑΣΟΚ για την ακτοπλοϊα

5Επίκαιρη Επερώτηση κατέθεσαν 24 βουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ., μεταξύ των οποίων και η βουλευτής του Νομού Χίου και Τομεάρχης Εμπορικής Ναυτιλίας Ελπίδα Τσουρή, με θέμα την απαράδεκτη εικόνα που παρουσιάζει η ακτοπλοΐα στη χώρα μας.
Αυτό που πρέπει πάντως να επισημάνουμε είναι ότι τα προβλήματα στην ακτοπλοϊα υπήρχαν και επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, ότι τουλάχιστον στη Χίο η Συντονιστική Επιτροπή προχωρούσε σε κινητοποιήσεις από το καλοκαίρι του 2003 αλλά παρ’ όλα αυτά τα προβλήματα παραμένουν (Σ.σ. η φωτογραφία από την κινητοποίηση στον καταπέλτη του ΜΥΤΙΛΗΝΗ στις 28 Ιουνίου 2003).
Σύμφωνα με το δελτίο τύπου που δεχθήκαμε από το γραφείο τύπου της βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κας Ελπίδας Τσουρή, στην επερώτηση σημειώνονται τα ακόλουθα:


Στις προγραμματικές δηλώσεις, της η κυβέρνηση υποσχέθηκε κοινωνική, οικονομική και εδαφική συνοχή της χώρας, με την επάρκεια δρομολογίων και τη συχνή σύνδεση όλων των νησιών  με την ηπειρωτική Ελλάδα και ιδιαίτερα την πρωτεύουσα, σημειώνεται στην ερώτηση.


Αντ’ αυτού, στους 15 μήνες διακυβέρνησης της Ν.Δ. σημειώθηκε μεθοδευμένη απαξίωση της λειτουργίας του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών, έγινε σκόπιμη κατάργηση της Ρυθμιστικής Αρχής Θαλασσίων Ενδομεταφορών, δεν έχει δοθεί λύση στο θέμα των εκπτώσεων για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες ή τις ειδικές κατηγορίες, αυξήθηκαν ή και απελευθερώθηκαν οι τιμές των εισιτηρίων, ενώ δεν έχει γίνει κανένα βήμα για την αύξηση των δρομολογίων και τη βελτίωση της παροχής υπηρεσιών στην ακτοπλοΐα.


Με την Επίκαιρη Επερώτηση, οι βουλευτές καλούν τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας να δώσει απαντήσεις για την ανυπαρξία σχεδιασμού από την πλευρά της κυβέρνησης, που δεν εξασφαλίζει ένα ικανοποιητικό εθνικό δίκτυο ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, για την απουσία αναπτυξιακού σχεδίου για την ανανέωση και τον εκσυγχρονισμό του ακτοπλοϊκού στόλου, την έλλειψη πολιτικής βούλησης εφαρμογής του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου, που ευνοεί την ασυδοσία και την ατιμωρησία στην ακτοπλοΐα και την άρνηση να δοθεί μια οριστική λύση στο θέμα των εκπτώσεων.