Αρχική Νέα Τοπικά Ρεπορτάζ από επαφές Οικουμενικού Πατριάρχη στο Βέλγιο

Ρεπορτάζ από επαφές Οικουμενικού Πατριάρχη στο Βέλγιο

7


Ολοκληρώθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης (13 Ιουλίου) οι μαραθώνιες και πολλές συναντήσεις και επαφές που είχε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στις Βρυξέλλες, όπου μετέβη μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jose Manuel Barroso.
Τον Πατριάρχη συνόδευαν οι Μητροπολίτες Βελγίου Παντελεήμων, Φιλαδελφείας Μελίτων και Γαλλίας Εμμανουήλ.


Δευτέρα 11 Ιουλίου
Δείπνο προς τιμήν του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου παρέθεσε ο Βασίλειος Κασκαρέλης, μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με τη συμμετοχή Ελλήνων Ευρωβουλευτών και άλλων παραγόντων της Ευρωπαϊκής Ενώσεως.
Ο Πατριάρχης είχε συναντήσεις με τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γεώργιο Αλογοσκούφη, ο οποίος βρισκόταν στις Βρυξέλλες, και εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Τρίτη 12 Ιουλίου
Με εγκαρδιότητα και ιδιαίτερο σεβασμό υποδέχθηκαν τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jose Manuel Barroso και ο Josep Borrell, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Κατά τη συνάντησή τους ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος συζήτησε με τον Πρόεδρο Barroso για την σπουδαιότητα και την πορεία του διαλόγου των μονοθεϊστικών θρησκειών που προωθεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο συνεργαζόμενο και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ο Πρόεδρος έθεσε ευχαρίστως υπό την κοινή αιγίδα του ιδίου και του Πατριάρχου την Διαθρησκειακή Διάσκεψη Διαλόγου με τις μονοθεϊστικές θρησκείες, η οποία πρόκειται να διοργανωθεί τον προσεχή Νοέμβριο στην Κωνσταντινούπολη από το Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Κατά την συνάντηση, η οποία διήρκεσε μία, περίπου, ώρα, ο Πρόεδρος Barroso ζήτησε από τον Πατριάρχη να ενημερωθεί για την πορεία των θεμάτων που απασχολούν το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τις Μειονότητες στην Τουρκία.
Ο Πατριάρχης δεν παρέλειψε να τονίσει την αναγκαιότητα για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εκφράζοντας την ελπίδα ότι τα προβλήματα που εκκρεμούν θα επιλυθούν το ταχύτερον δυνατόν.
Ο Πρόεδρος Barroso αναφέρθηκε, τέλος, με συγκίνηση στις εμπειρίες του από το Άγιον Όρος, το οποίο επισκέφθηκε πέρυσι.
Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Josep Borrell στη συνάντησή του με τον Πατριάρχη αναφέρθηκε στα διάφορα θέματα που απασχολούν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εκφράζοντας τη χαρά και την ικανοποίησή του για τις πρωτοβουλίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Διαθρησκειακό Διάλογο, στην προστασία του περιβάλλοντος κ.ά.
Στη συνέχεια, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος είχε συνάντηση με τους Ευρωβουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ. με επικεφαλής τον Σταύρο Λαμπρινίδη.
Πρόγευμα προς τιμήν του Πατριάρχου παρέθεσε ο μόνιμος Αντιπρόσωπος της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο οποίο παρέστη και ο μόνιμος Αντιπρόσωπος της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ Umit Pamir.
Δείπνο προς τιμήν του Πατριάρχου παρέθεσε ο Καθηγητής Αντώνιος Τρακατέλλης, Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο οποίο παρέστησαν Έλληνες και άλλοι Ευρωβουλευτές και παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ενώσεως.


Τετάρτη 13 Ιουλίου
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος είχε συναντήσεις με τους Elmar Brok, Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και μέλος της Ομάδος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος- Χριστιανοδημοκρατών· Camiel Eurlings, μέλος της Ομάδος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος-Χριστιανοδημοκρατών και των Ευρωπαίων Δημοκρατών· Δημήτριο Παπαδημούλη, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Συνομοσπονδιακής Ομάδος της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς-Αριστεράς των Πρασίνων των Βορείων Χωρών και μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος· Hans Gert Poettering, Πρόεδρο της Ομάδος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος-Χριστιανοδημοκρατών και των Ευρωπαίων Δημοκρατών· Jens Peter Bonde, Πρόεδρο της Ομάδος “Ανεξαρτησία-Δημοκρατία” και μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου· Nigel Farage, Συμπρόεδρο της Πολιτικής Ομάδος· Γεώργιο Καρατζαφέρη, Πρόεδρο του ΛΑΟΣ· Paul Nyrup Rasmussen, Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος και πρώην Πρωθυπουργό της Δανίας και Σταύρο Λαμπρινίδη, επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Επισφράγισμα των συναντήσεων του Πατριάρχου Βαρθολομαίου με τους παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ενώσεως ήταν το γεύμα εργασίας που είχε με τέσσερις Επιτρόπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τους Olli Rehn, πρώην Πρωθυπουργό της Φιλλανδίας και αρμόδιο Επίτροπο για θέματα διευρύνσεως της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, Jan Figel, αρμόδιο για θέματα Εκπαιδεύσεως, Σταύρο Δήμα, αρμόδιο για θέματα Προστασίας του Περιβάλλοντος και Μάρκο Κυπριανού, αρμόδιο για θέματα Υγείας και Προστασίας των Καταναλωτών. 
Ο Επίτροπος Olli Rehn ζήτησε από τον Πατριάρχη να πληροφορηθεί για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο και οι Μειονότητες στην Τουρκία. ΄Εγινε αναφορά στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Φιλλανδίας, η οποία δραστηριοποιείται καρποφόρα με κάθε διευκόλυνση στο έργο της.
Ο Πατριάρχης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην αναγκαιότητα της υποστηρίξεως της Ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας, μιας και ο Olli Rehn είναι ο καθ’ ύλην αρμόδιος Επίτροπος για θέματα διευρύνσεως της Ευρωπαϊκής Ενώσεως.
Ο παριστάμενος Michael Weninger, Σύμβουλος επί θρησκευτικών υποθέσεων του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επεσήμανε ότι, το γεγονός της συναντήσεως τεσσάρων Επιτρόπων σε συνεργασία με τον Οικουμενικό Πατριάρχη είναι ιστορικής σημασίας, αφού για πρώτη φορά γίνεται αυτό με έναν κορυφαίο θρησκευτικό ηγέτη. Και οι τέσσερις Επίτροποι συμφώνησαν απόλυτα με την επισήμανση αυτή.
Τέλος, ο Πατριάρχης συναντήθηκε με τον Πρέσβη των Η.Π.Α. στις Βρυξέλλες Tom Karalogo στην πρεσβευτική κατοικία, όπου ήταν παρούσα η Πρόεδρος της Γερουσίας Anne-Marie Lizin και άλλοι παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ενώσεως.