Αρχική Νέα Τοπικά ΑΜΑΝΙΤΕΣ: σεβασμός στο χώρο που μαρτύρησε η Αγία Μαρκέλλα

ΑΜΑΝΙΤΕΣ: σεβασμός στο χώρο που μαρτύρησε η Αγία Μαρκέλλα

14Εν όψει του εορτασμού της Αγίας Μαρκέλλας στη διάρκεια του επόμενου δεκαημέρου τουλάχιστον, όπως γνωρίζετε, πρόκειται να επισκεφθούν το Δήμο μας δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες, επισημαίνουν τα μέλη της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας ΑΜΑΝΙΤΕΣ με σχετικό δελτίο τύπου αλλά και με ανοικτή επιστολή σε όλους τους πολίτες που θα επισκεφθούν την περιοχή.
 Είναι γνωστή και δεδομένη η εικόνα που παρουσιάζεται στην περιοχή κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών, αλλά και μετά την αποχώρηση των επισκεπτών, εξ’ αιτίας των σκουπιδιών που αφήνουν πίσω τους.
Οι “Αμανίτες” θέλοντας να συμβάλλουν στη λύση αυτού του προβλήματος αναλαμβάνουν φέτος μια πρωτοβουλία για την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας αφ’ ενός, αλλά και τη δραστηριοποίηση των τοπικών δημοσίων υπηρεσιών αφετέρου, που άπτονται του θέματος. Ενημερώσαμε έτσι, με αντίστοιχες επιστολές, τη Ν.Α. Χίου, το Δήμο Αμανής, την ΤΕΔΚ Ν. Χίου, τον “Ο ΕΥΟΔΟΣ” και την ΕΝΑ Χίου για να συμβάλλουν, πρακτικά και επί της ουσίας, με τα τεχνικά μέσα που διαθέτουν, αλλά και με ανθρώπινο δυναμικό σε αυτή την προσπάθεια.
 Πιστεύουμε ότι, περισσότερο από όλους, η προσπάθεια αυτή αφορά τους ίδιους του επισκέπτες, η ευαισθητοποίηση των οποίων θα ελαττώσει την ρύπανση στο ελάχιστον δυνατόν.
Για το λόγο αυτό παρακαλούμε ει δυνατόν και για τη δική σας συμβολή, η οποία θα είναι καθοριστική, στην προσπάθεια μας αυτή, για ενημέρωση των επισκεπτών.


Ευχαριστούμε για τη συνεργασία
Για τους “Αμανίτες”


Δημήτρης ΚεφάλαςΕΠΙΣΤΟΛΗ- ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΜΑΝΙΤΕΣ


Φίλε Επισκέπτη της Αμανής,


Τώρα που θα ανηφορήσεις στον τόπο μας για να προσκυνήσεις την Αγία Μαρκέλλα, σεβάσου τον και προστάτεψέ τον!


* Μπες στο Ιερό Προσκύνημα με τον απαιτούμενο σεβασμό!
Μην ξεχνάς ότι χιλιάδες άνθρωποι έρχονται απ’ όλη την Ελλάδα για να προσκυνήσουν την Προστάτιδα του δικού σου τόπου. Δώσε εσύ το καλό παράδειγμα!


* Μην πετάς χαρτιά και άδεια μπουκάλια στους δρόμους και τις παραλίες.
Σε όλη τη διαδρομή θα βρεις σακούλες απορριμμάτων και κάδους. Τοποθέτησέ τα εκεί.


* Μην χρησιμοποιείς την άμμο της παραλίας για σταχτοδοχείο.
Πάρε μαζί σου ένα κουτί για να σβήνεις το τσιγάρο σου και μετά πέταξέ το στον κάδο που υπάρχει κάπου κοντά σου.


* Μην αφήσεις τις πέτρες που κουβάλησες για να στηρίξεις τη σκηνή σου στην παραλία, αν φυσικά επιτρέπετε να κατασκηνώσεις εκεί που επέλεξες (κυρίως για λόγους υγιεινής…)
 Πήγαινέ τις και πάλι εκεί που τις βρήκες όταν φύγεις.


* Μην πετάς αναμμένα τσιγάρα πουθενά.
 Το πράσινο που απόμεινε είναι ελάχιστο και θέλουμε να το διατηρήσουμε.


* Μην βγάλεις την εξάτμιση από το μηχανάκι σου, για να πουλήσεις “μούρη” στους κολλητούς σου, που θ’ ανέβουν μαζί σου στη Βολισσό.
Ο θόρυβος ενοχλεί όλο τον κόσμο, πολύ δε περισσότερο τους ξένους επισκέπτες που έρχονται από την άλλη άκρη της γης για να βρουν ησυχία και γαλήνη και να απολαύσουν αυτό το δώρο που τους προσφέρει ο τόπος μας.
Μην τους απογοητεύσεις.


* Χαμήλωσε τη μουσική του στερεοφωνικού του αυτοκινήτου σου.
Ενοχλεί τους γύρω και αποσπά την προσοχή σου από την οδήγηση και την κίνηση στους δρόμους που εκείνη την περίοδο είναι αυξημένη, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο την ίδια σου τη ζωή.


Μην ξεχνάς ότι οι κάτοικοι της Αμανής είναι μεν λιγοστοί, αλλά χάρη σ’ αυτούς “ζει” ολόκληρο το χρόνο για την επισκεφθείς εσύ το καλοκαίρι! Τους αξίζει να αφήσουμε τον τόπο τους καθαρό, ακόμα πιο καθαρό απ’ ότι θα τον βρούμε.


Σας ευχαριστούμε πολύ!
“ΑΜΑΝΙΤΕΣ”