Αρχική Νέα Τοπικά Εντολή Νομάρχη για απαγόρευση άρδευσης στον Κάμπο

Εντολή Νομάρχη για απαγόρευση άρδευσης στον Κάμπο

7


Την ανάγκη περιορισμού της άντλησης των υπογείων υδάτων της υδατολεκάνης του Κορακάρη για γεωργική χρήση, κάνει γνωστό στους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς ο Νομάρχης Πολύδωρος Λαμπρινούδης.
Συγκεκριμένα με έγγραφό του προς την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών, τον ΑΣΕΧ, το Συνεταιρισμό κηπευτικών, την ΕΜΧ και τους ιδιοκτήτες των γεωτρήσεων, ο κ. Λαμπρινούδης επισημαίνει ότι “λόγω των σοβαρών προβλημάτων που έχουν προκύψει στους υδατικούς πόρους των περιοχών “Κορακάρη” με την υποβάθμιση της ποιότητας τους (παρουσία Hg στην περιοχή Κορακάρη και έντονη αύξηση των χλωριόντων) που οφείλεται στην υπεράντληση αυτών, κυρίως τους θερινούς μήνες αποφασίζουμε τα παρακάτω:
1. Απαγορεύουμε την προγραμματισμένη καλλιέργεια φθινοπωρινής πατάτας, σε κτήματα που αρδεύονται από γεωτρήσεις και περιορίζουμε αυτή, μόνο σε κτήματα που αρδεύονται από πηγάδια, με την προϋπόθεση ότι δεν έχουν ανιχνευτεί βαρέα μέταλλα.
2. Να χρησιμοποιούνται συστήματα άρδευσης για όλες τις καλλιέργειες, που περιορίζουν κατά πολύ την κατανάλωση νερού (σταγόνες, σπρέϊερ, σωληνάκια κλπ.).
3. Τα πηγάδια να εξυπηρετούν τις εκτάσεις που κάλυπταν και στο παρελθόν και να μη γίνεται μεταφορά νερού σε άλλα αγροκτήματα που απέχουν κατά πολύ, για την άρδευσή τους.
4. Οι ιδιοκτήτες των αρδευτικών γεωτρήσεων, να χορηγούν ποσότητες νερού σε παραγωγούς, για τις δενδρώδεις καλλιέργειες τους, σύμφωνα με την περσινή περίοδο όχι για νέες χρήσεις”.