Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Μήνυμα ενότητας Καραμανλή από Αϊ Στράτη- αντιδράσεις από ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ

Μήνυμα ενότητας Καραμανλή από Αϊ Στράτη- αντιδράσεις από ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ

18


Μήνυμα ενότητας και ομοψυχίας των Ελλήνων για μία πιο δημοκρατική και δίκαιη κοινωνία, με ισονομία σε όλους τους πολίτες, απηύθυνε από τον Αϊ Στράτη ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής.
Ο Κ.Καραμανλής, ο οποίος ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης του νησιού, είχε επισκεφθεί τον Αϊ Στράτη και πριν από δύο χρόνια ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και είχε δεσμευτεί για τη δημιουργία Μουσείου Δημοκρατίας ως φόρο τιμής στους ανθρώπους που διώκονταν και υπέφεραν στον τόπο αυτό.


Όπως ανακοίνωσε το Σάββατο, η δέσμευση που ανέλαβε είναι πλέον στο δρόμο της υλοποίησής της, καθώς έχει εκπονηθεί η μελέτη για την ανακατασκευή του κτιρίου, έχουν εξασφαλιστεί οι αναγκαίοι πόροι (440.000 ευρώ) και σύντομα θα ξεκινήσουν οι εργασίες.
“Σήμερα είμαστε μαζί σε μια εκδήλωση ευθύνης, ενότητας και ομοψυχίας. Για να αποδώσουμε φόρο τιμής στους πολίτες που διώκονταν και υπέφεραν σ’ αυτόν εδώ το χώρο. Στους πολίτες που σπεύδουν κάθε φορά να υπηρετήσουν θέσεις, αξίες, ιδέες και πεποιθήσεις, με κίνδυνο, κόστος και προσωπικές θυσίες” ανέφερε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι ο Αϊ Στράτης είναι ένας τόπος που σφραγίστηκε από μια επώδυνη για την πατρίδα μας περίοδο, η οποία ωστόσο έκλεισε οριστικά με τη συμβολή όλων των πολιτικών δυνάμεων.
“Είμαστε εδώ, εκφράζοντας το ξεπέρασμα των διαχωριστικών γραμμών του παρελθόντος και την προσήλωσή μας σ’ ένα νέο πολιτικό πολιτισμό. Με σεβασμό στην άποψη του άλλου. Με εμπιστοσύνη μεταξύ μας. Είμαστε εδώ για να τονίσουμε, με τρόπο συμβολικό και ξεκάθαρο, την αποφασιστικότητά μας στη σύγκρουση με κάθε τι που μπορεί να πλήττει την ποιότητα της Δημοκρατίας, τη Δικαιοσύνη, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, τα δικαιώματα και τις ελευθερίες του πολίτη” συνέχισε.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε, ακόμη, ότι η ιστορία που γράφτηκε σε αυτόν τον τόπο, συνιστά σήμερα μετριοπάθεια και σύνεση, ενότητα και ομοψυχία. “Ζητά απ’ όλους να παραμερίσουμε τις νοοτροπίες που προκαλούν πόλωση, φανατισμό και στείρες αντιπαραθέσεις. Υποδεικνύει συνένωση των προσπαθειών μας για διαρκή ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών, εμπέδωση της ισονομίας, σύγκρουση με τη διαφθορά και τη διαπλοκή” προσέθεσε.


Ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι ασφαλώς υπάρχουν διαφορές απόψεων, θέσεων και εκτιμήσεων ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις του τόπου και αυτό είναι και φυσικό και υγιές φαινόμενο. “Όμως, όποια κι αν είναι η ιδεολογική αφετηρία μας, σε όποιο πολιτικό χώρο κι αν ανήκουμε, εκείνα που μας ενώνουν είναι πολύ περισσότερα” τόνισε.


Ο πρωθυπουργός μίλησε, τέλος, για ένα πιο δίκαιο αύριο, για μια πιο δίκαιη κοινωνία, μια κοινωνία αλληλεγγύης και συνοχής, μια κοινωνία εμπιστοσύνης, ενώ υποσχέθηκε να επισκεφθεί και πάλι τον Αϊ Στράτη, για τα εγκαίνια του Μουσείου Δημοκρατίας.


Πριν από τον Αϊ Στράτη, ο κ. Καραμανλής επισκέφθηκε το έργο κατασκευής της παρακαμπτηρίου οδού στην περιοχή Αγιος Νικόλαος στο λιμάνι της Μύρινας στη Λήμνο.

Απάντηση από ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ
“Αυτό που σήμερα απασχολεί τους Έλληνες πολίτες είναι οι καινούργιες διαχωριστικές γραμμές που οικοδομεί η κυβέρνηση Καραμανλή, με τον κομματισμό και τον αυταρχισμό της, διαχωριστικές γραμμές σε βάρος των πολλών και υπέρ των συμφερόντων των ολίγων” σχολίασε ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης.
“Οι διαχωριστικές γραμμές του παρελθόντος καταργήθηκαν την δεκαετία του ’80, πολλά χρόνια πριν ο κ. Καραμανλής ανακαλύψει, για τους δικούς του επικοινωνιακούς λόγους, την ανάγκη για την κατάργησή τους”, παρατήρησε επιπλέον ο κ. Αθανασάκης.
Από την πλευρά του το ΚΚΕ στην ανακοίνωσή του αναφέρει:
“Θεωρούμε πρόκληση να επαγγέλλεται ο πρωθυπουργός την ευημερία και τη δημοκρατία από τον Άϊ Στράτη, τόπο εξορίας κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών, σε μια περίοδο που καταθέτει, όπως έκανε και το ΠΑΣΟΚ, νομοσχέδιο που δυναμώνει την ταξική εκμετάλλευση, την κρατική και εργοδοτική καταστολή.
Οι κομμουνιστές, που μαρτύρησαν στον Άϊ – Στράτη, οραματίζονταν μια κοινωνία με δικαιώματα για την εργατική τάξη, για όλο τον λαό, και όχι μια κοινωνία με κατεδάφιση των δικαιωμάτων, με τρομονόμους και με συμμετοχή της Ελλάδας στα δήθεν “αντιτρομοκρατικά” σχέδια της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας, όπως η κοινωνία που κτίζει η ΝΔ συνεχίζοντας το αντιλαϊκό έργο του ΠΑΣΟΚ.
Οι ταξικές αντιθέσεις, όχι μόνο δεν καταργούνται, αλλά και οξύνονται.


ΑΠΟ: news.in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ, ΜΠΕ