Αρχική Πολιτισμός Βιβλία Και τα “καθημερινά” του Δημήτρη Φρεζούλη συνεχίζονται!

Και τα “καθημερινά” του Δημήτρη Φρεζούλη συνεχίζονται!

11


Τα άρθρα από τη μόνιμη στήλη “καθημερινά” του αρχισυντάκτη της εφημερίδας “ΑΛΗΘΕΙΑ” Δημήτρη Φρεζούλη, φιλοτεχνήθηκαν, “δέθηκαν” και αποτελούν το δεύτερο τόμο από τις εκδόσεις “αλφα πι“. Αυτή η δεύτερη έκδοση περιέχει και ευρετήριο ονομάτων όπου ο αναγνώστης μπορεί να ανατρέξει για να βρει το σχετικό κείμενο.
Πρόκειται για τα κείμενα που έχουν δημοσιευθεί στη σελίδα 2 της εφημερίδας και χωρισμένα ανά μήνα παίρνουν θέση για να μας θυμίζουν τις μέρες που περάσαμε. Τα γεγονότα μέσα από τη ματιά του δημοσιογράφου αλλά και προβληματισμούς για τα τρέχοντα, για τους αιρετούς μας, για τις συνήθειες μας…
Χαρακτηριστικά σημειώνει στη θέση του “Αντί προλόγου” ο δημοσιογράφος Αντώνης Πυλιαρός:
“…Ήταν και είναι κάτι σαν επιτακτική ανάγκη για τον αναγνώστη να εμπλουτίζει τη βιβλιοθήκη του με τα χρονογραφήματα του Φρεζούλη, που μας φέρνουν τη ζωή της Χίου, διαχρονικά μπροστά μας, όσο καιρός κι αν περάσει. Είναι όπως έχει κανείς στο αρχείο του, μια κασέτα με μεγάλες στιγμές, προσωπικές και οικογενειακές. Κι όταν θελήσει να θυμηθεί τις βάζει στο βίντεο και αναπολεί…”.Ε, τα “καθημερινά” είναι ακόμα καλύτερα, διότι ως βιβλίο μπορεί να μας κρατήσει συντροφιά ακόμα και στην παραλία. Θα λέγαμε είναι ένας οδηγός προς… ναυτιλλόμενους στα χιώτικα, αφού με αυτόν τον τρόπο μπορούν μέσα από τις 223 σελίδες του βιβλίου να γνωρίσουν ποια ήταν μερικά από τα σπουδαιότερα θέματα που απασχόλησαν την κοινή γνώμη, από την πλευρά πάντα του δημοσιογράφου.
Δεν μπορούμε να μη σημειώσουμε και το πόσο “παιδεύει” η αναζήτηση θεματογραφίας το συντάκτη μιας μόνιμης στήλης. Καθημερινά χρειάζεται να κρατήσει το καλύτερο για τη στήλη του και να το αποδώσει στο συγκεκριμένο χώρο.
Με ευκαιρία της παρουσίας και εφόσον αυτή γίνεται κοντά στην 22η Ιουλίου, ημέρα της Αγίας Μαρκέλλας, παρουσιάζουμε το σχετικό κείμενο που είχε γραφτεί πέρυσι την παραμονή της γιορτής της Αγίας, στις 21 Ιουλίου:


Στην Αγιά Μαρκέλλα…
Η αλήθεια είναι ότι έχω πολλά χρόνια να πάω να προσκυνήσω στη χάρη της Αγίας Μαρκέλλας, την ημέρα που τιμάται η μνήμη της. Όσες φορές κι αν πήγα, η ταλαιπωρία ήταν τόσο μεγάλη, με αποτέλεσμα, τώρα που μεγάλωσα κιόλας, να το σκέπτομαι ακόμη πιο πολύ.
Μπορεί βέβαια και να μην έχω δίκιο, μιας και ίσως να έχει βελτιωθεί η κατάσταση. Δυστυχώς όμως οι αναμνήσεις μου σχετικά και με την ταλαιπωρία, αλλά και με το εμπόριο που λαβαίνει χώρα κάθε χρόνο, με αποτρέπουν να ξαναπάω, ένα παραπάνω φέτος, που δεν έχω και τη σωματική ικανότητα να βρεθώ σ’ αυτό το μέρος της Βορειοδυτικής Χίου…
Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι και εφέτος δεν θα έχουμε κοσμοπλημμύρα σήμερα και αύριο στο εκκλησάκι της Αγίας. Οι Χιώτισσες και οι Χιώτες δεν θα λάβουν υπόψή τους ούτε την ταλαιπωρία, ούτε την όποια εμπορευματοποίηση της Αγίας, για να ανάψουν ένα κεράκι στη χάρης της και καλά θα κάνουν.
Την Αγία Μαρκέλλα τη θεωρούμε καταδική μας και δεν παύουμε να την τιμούμε και να την λατρεύουμε. Και το φαινόμενο δεν είναι τωρινό. Ανέκαθεν υπήρχε μια ιδιαίτερη αγάπη και λατρεία για την Αγιά Μαρκέλλα, και παρά το γεγονός ότι οι εξελίξεις σε όλες τις φάσεις της ζωής μας ήταν ραγδαίες, διαπιστώνουμε ότι εξακολουθεί να μας συγκινεί και να μας αγγίζει όλους.
Έτσι λοιπόν, για μια ακόμη χρονιά, όλοι οι δρόμοι θα οδηγούν στην Αγία Μαρκέλλα. Και στις μέρες μας πια, οι δρόμοι είναι και καλοί και τα μέσα μεταφοράς τα καλύτερα δυνατά. Που άλλες εποχές, όταν οι άνθρωποι πήγαιναν με γαϊδουράκια ή με τα πόδια.
Και του χρόνου να είμαστε καλά!”.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΜήνυμα ενότητας Καραμανλή από Αϊ Στράτη- αντιδράσεις από ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ
Επόμενο άρθροΜικρή φωτιά στο Νεραύλακα Καρδαμύλων