Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Δεύτερη επανδρωμένη πτήση από την Κίνα, του Τάσου Σαραντή

Δεύτερη επανδρωμένη πτήση από την Κίνα, του Τάσου Σαραντή

11Ετοιμη να προωθήσει την δεύτερη επανδρωμένη διαστημική της αποστολή δηλώνει η Κίνα, ενώ η διαστημική υπηρεσία της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην κατασκευή ενός νέου σκάφους για επανδρωμένες αποστολές που θα αντικαταστήσει το Σογιούζ


Η Κίνα πρόκειται να πραγματοποιήσει τη δεύτερη επανδρωμένη αποστολή στο διάστημα, με δύο αστροναύτες που θα τεθούν σε τροχιά για πέντε έως έξι ημέρες. Η αποστολή θα προωθηθεί στις αρχές Οκτωβρίου, περίπου δύο χρόνια αφότου η Κίνα έγινε η τρίτη χώρα που έστειλε ανθρώπους στο Διάστημα, μετά τη Ρωσία και τις ΗΠΑ.


Η προηγούμενη επανδρωμένη αποστολή της Κίνας είχε πραγματοποιηθεί το 2003 με την κάψουλα Shenzhou V (Θεϊκό Όχημα), η οποία βασίστηκε σε ρωσική τεχνογνωσία και είχε διάρκεια 21,5 ωρών. Η σχεδιαζόμενη πτήση θα πραγματοποιηθεί με το διαστημικό σκάφος Shenzhou VI  δήλωσε ο Σαν Ουεϊγκάνγκ, διευθυντής του Τμήματος Διαστήματος στην κρατική Κινεζική Εταιρεία Αεροδιαστημικής Επιστήμης και Τεχνολογίας.


Εξι υποψήφιοι για την αποστολή του Shenzhou VI επελέγησαν το Δεκέμβριο από μια ομάδα 14 πιλότων της πολεμικής αεροπορίας. Σύμφωνα με τα σχέδια που έχουν ανακοινωθεί, η επόμενη κινεζική αποστολή με το σκάφος Shenzhou VII θα περιλαμβάνει και διαστημικό περίπατο. Στα σχέδια της Κίνας περιλαμβάνονται η δημιουργία ενός διαστημικού σταθμού μέσα στα επόμενα πέντε έτη και η προσεδάφιση ενός τηλεκατευθυνόμενου σκάφους στο φεγγάρι μέχρι το 2010.
Εξάλλου, μέχρι το τέλος του έτους θα προωθηθούν δύο επιστημονικοί πειραματικοί δορυφόροι και ακόμη δύο το 2006 και 2007.


Αντικατάσταση Σογιούζ


Εντωμεταξύ η διαστημική υπηρεσία της Ρωσίας, μετά την έγκριση του νέου δεκαετούς διαστημικού προγράμματος από την Κυβέρνηση της χώρας, ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην κατασκευή ενός νέου επανδρωμένου σκάφους, που θα αντικαταστήσει το αξιόπιστο, αλλά ανεπαρκές Soyuz, που φέτος κλείνει 38 χρόνια ζωής. Η ανάπτυξη του νέου σκάφους αποτελεί σημαντική εξέλιξη στην φιλοδοξία της Ρωσίας για επανδρωμένη αποστολή στον Άρη.


Ο προϋπολογισμός Ομοσπονδιακού Διαστημικού Προγράμματος για τα επόμενα 10 χρόνια ανέρχεται σε περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια δολάρια, και είναι υψηλότερος από κάθε άλλη φορά. Ωστόσο, το ποσό κρίνεται πολύ μικρό, σε σχέση με τον ύψους 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετήσιο προϋπολογισμό της NASA.


Πάντως, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της χώρας, Μιχαήλ Φραντκόφ, εμπόδιο στη διαστημική ανάπτυξη της Ρωσίας δεν είναι τόσο οι χαμηλοί προϋπολογισμοί, όσο η ανεπάρκεια εξειδικευμένου προσωπικού και ειδικών, καθώς οι πενιχροί μισθοί αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα για τους νέους της χώρας να ασχοληθούν με το Διάστημα.

του Τάσου Σαραντή, από την ΗΜΕΡΗΣΙΑ 18/7/05