Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Δήλωση της βουλευτή Νομού Χίου Ελπίδας Τσουρή για το ωράριο

Δήλωση της βουλευτή Νομού Χίου Ελπίδας Τσουρή για το ωράριο

9Με συνοπτικές διαδικασίες και εν μέσω καλοκαιριού, η κυβέρνηση φέρνει στη Βουλή προς ψήφιση το νομοσχέδιο που θα φέρει ριζικές αλλαγές στο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων και δυσβάστακτες οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις, παραγκωνίζοντας και πάλι κάθε έννοια κοινωνικού διαλόγου.


Δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση της ΝΔ γυρίζει την πλάτη στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ικανοποιώντας τα πολυεθνικά υπερκαταστήματα των μεγάλων αστικών κέντρων, αγνοώντας την τοπική αυτοδιοίκηση, τα κατά τόπους Εργατικά Κέντρα και την ίδια την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, η οποία γνωμοδότησε αρνητικά για το θέμα του ωραρίου.ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ;


1. Ο τζίρος των καταστημάτων δεν θα αυξηθεί, γιατί δεν αυξάνεται το οικογενειακό εισόδημα για κατανάλωση. Θυμίζουμε ότι από τον Μάρτιο του 2004 έως τον Μάρτιο του 2005 αυξήθηκε ο αριθμός των ακάλυπτων επιταγών κατά 55% και ο δανεισμός των νοικοκυριών κατά 60%! Το πρόβλημα είναι, ότι δεν υπάρχουν χρήματα για αγορές και όχι ότι δεν είναι ανοικτά τα καταστήματα.


2. Οι τιμές των προϊόντων δεν θα μειωθούν, γιατί η ακρίβεια δεν έχει καμία σχέση με το χρόνο εργασίας. Μήπως, έπεσαν οι τιμές σε επιχειρήσεις που λειτουργούν σε 24ωρη βάση;


3. Οι θέσεις εργασίας δεν θα αυξηθούν, γιατί δεν θα αυξηθεί ο τζίρος. Αντίθετα, θα επέλθει υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων και καταστρατήγηση της εργατικής νομοθεσίας, πλήττοντας χιλιάδες εργαζόμενους και κυρίως, γυναίκες. Η αντικατάσταση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από υπερκαταστήματα θα μειώσει την απασχόληση.


4. Οι συνθήκες της αγοράς στην Αθήνα δεν είναι συγκρίσιμες με εκείνες μια μικρής επαρχιακής πόλης και μεταξύ μιας ορεινής και μιας τουριστικής περιοχής. Δεν μπορεί να εφαρμοστεί ως πανάκεια και σε όλη την επικράτεια ένα “εθνικό ωράριο – οδοστρωτήρας”. Γι’ αυτό και σήμερα δίνεται η δυνατότητα στο Νομαρχιακό Συμβούλιο να εκτιμά τις καταστάσεις και να αποφασίζει.


Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν μελετά, δεν κάνει διάλογο, απλά, επιβάλει. Επιφέρει, για ακόμη μια φορά και για ένα ακόμη θέμα, εσωτερική κοινωνική σύγκρουση, γιατί ταυτίζεται με τα οικονομικά συμφέροντα των πολύ λίγων, βαφτίζοντάς τα “ανάγκη της κοινωνίας” και διαψεύδει τον εαυτό της.
Υπενθυμίζουμε αυτά που αρμόδια στελέχη της Ν.Δ. δήλωναν, λίγους μήνες πριν:


“Το ωράριο πάει μια χαρά και δεν υπάρχει λόγος να αλλάξει. Οι τοπικές κοινωνίες και οι τοπικοί φορείς γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα μας τις συνθήκες της τοπικής αγοράς και εφαρμόζουν το ωράριο που αντιστοιχεί”. Βαγγέλης Μεϊμαράκης, γραμματέας Ν.Δ., εφημερίδα “Το Βήμα”, 08.12.2004


“Το πρόβλημα της αγοράς δεν βρίσκεται στο ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων, αλλά στη μείωση της αγοραστικής δύναμης του καταναλωτικού κοινού”. Χρήστος Φώλιας, Υφυπουργός Οικονομίας, εφημερίδα “Τα Νέα”, 18.05.2003


Είναι προφανές, ότι από τις “μεταρρυθμίσεις” της κυβέρνησης ΧΑΝΟΥΝ ΟΛΟΙ, ιδιαίτερα, οι τοπικές οικονομίες, οι οποίες στηρίζονται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως αυτή της Χίου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Εξαιρούνται, βέβαια, συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα, που τις ζήτησαν και τις επέβαλλαν!