Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Πρώτο βήμα για επιστροφή στο φεγγάρι, του Τάσου Σαραντή

Πρώτο βήμα για επιστροφή στο φεγγάρι, του Τάσου Σαραντή

8Με μια αποστολή διαστημικού σκάφους, εξοπλισμένου με μιας υψηλής ευκρίνειας φωτογραφική μηχανή, η NASA σκοπεύει να εξετάσει όλες εκείνες τις παραμέτρους που θα προετοιμάσουν την επιστροφή του ανθρώπου στο φεγγάρι.


Στα πλαίσια της αποστολής, οι επιστήμονες της NASA σκοπεύουν να φωτογραφήσουν τα απομεινάρια των διαστημικών αποστολών Apollo που είχαν εγκαταλειφθεί στην επιφάνεια του φεγγαριού πριν από 33 και πλέον χρόνια.


Το διαστημικό σκάφος Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO), που πρόκειται να εκτοξευτεί το 2008, θα είναι εξοπλισμένο με μια τελειοποιημένη φωτογραφική μηχανή προκειμένου να φωτογραφήσει την επιφάνεια του φεγγαριού με εξαιρετική λεπτομέρεια, αρκετή για να “συλλάβει” ακόμη και το μικρό σεληνιακό όχημα που χρησιμοποιήθηκε κατά την επανδρωμένη αποστολή του σκάφους Apollo 17 πριν από 33 χρόνια.


Σύμφωνα με τους υπεύθυνους της αποστολής το σεληνιακό όχημα, μήκους τριών και πλάτους δύο μέτρων, θα διακρίνεται ξεκάθαρα, δεδομένου ότι η φωτογραφική μηχανή του σκάφους θα έχει ανάλυση μισού μέτρου. Το ίδιο και τα λείψανα και οι πλατφόρμες των υπόλοιπων αποστολών που προσεδαφίστηκαν στο φεγγάρι.


Τα διαστημόπλοια Apollo 8 και 10 ήταν οι πρώτες επανδρωμένες αποστολές που τέθηκαν σε τροχιά γύρω από το φεγγάρι το 1968 και το 1969. Από το 1969 μέχρι και το 1972 τα επανδρωμένα διαστημόπλοια Apollo 11, 12, 14, 15, 16 και 17 προσεληνώθηκαν  και 12 αστροναύτες περπάτησαν στην επιφάνεια του φεγγαριού. Και οι έξη αποστολές επέστρεψαν στη Γη μεταφέροντας σχεδόν 400 κιλά σεληνιακών δειγμάτων και τα αποτελέσματα διαφόρων πειραμάτων.


Όπως δηλώνουν οι ερευνητές της NASA, η φωτογράφηση των υπολειμμάτων των αποστολών θα αποτελέσει και μια απάντηση στα σενάρια που κατά καιρούς δημοσιεύθηκαν, σύμφωνα με τα οποία οι αποβάσεις στο φεγγάρι επινοήθηκαν.


Με την αποστολή του LRO οι επιστήμονες θα συγκρίνουν τις φωτογραφίες που θα ληφθούν με εκείνες που ελήφθησαν τότε και θα ερευνήσουν για τη δημιουργία νέων κρατήρων, προκειμένου να υπολογίσουν τη συχνότητα συγκρούσεων μετεωριτών με το φεγγάρι. Το σκάφος θα αναζητήσει κρατήρες που βρίσκονται στη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού, που θα μπορούσαν να αποτελούν δεξαμενές αρχέγονου πάγου και άρα “πηγές” νερού σε μια ανθρώπινη εγκατάσταση στο φεγγάρι.


Με ένα δεύτερο όργανο, έναν μεγάλης ακριβείας υψομετρητή λέιζερ, το σκάφος θα χαρτογραφήσει την επιφάνεια με ακρίβεια ενός μέτρου. Αντίθετα από το διαστημικό σκάφος Smart 1 της ESA, που αυτή την περίοδο βρίσκεται σε τροχιά γύρω από το φεγγάρι προκειμένου να δώσει απαντήσεις σε επιστημονικά ερωτήματα, όπως αυτό της προέλευσης του φεγγαριού, το σκάφος της NASA θα διερευνήσει ζητήματα που αφορούν την επιστροφή του ανθρώπου στο φεγγάρι.


του Τάσου Σαραντή, από την ΗΜΕΡΗΣΙΑ 19/7/05