Αρχική Νέα Τοπικά Δήμος Ομηρούπολης: Καθρέφτης του σήμερα η ψήφιση των ισολογισμών

Δήμος Ομηρούπολης: Καθρέφτης του σήμερα η ψήφιση των ισολογισμών

7Δια πυρός και σιδήρου πέρασαν οι ισολογισμοί- απολογισμοί των οικονομικών ετών 2002 και 2003, από το Δημοτικό Συμβούλιο Ομηρούπολης. Η διαδικασία δεν ήταν διόλου τυπική, ενώ δύο νέες συνθήκες επικράτησαν στη συζήτηση.
Καταρχήν οι ισολογισμοί έγιναν με βάση το διπλογραφικό σύστημα και δεύτερον ήρθαν να συζητηθούν σε ένα δημοτικό συμβούλιο όπου ήδη έχουμε 4 ανεξάρτητους συμβούλους (οι δύο υπό νέα παράταξη) δίπλα στις 3 δημοτικές παρατάξεις.
Η παρουσίαση έγινε από μέλος του γραφείου ορκωτών λογιστών που είχε αναλάβει τον έλεγχο. Το συμπέρασμα είναι ότι οι ισολογισμοί δεν είναι τακτοποιημένοι κατά πως θα έπρεπε και πάνω σε αυτό το θέμα υπήρξαν αρκετές ερωτήσεις- παρατηρήσεις. Αυτό όμως που προσπάθησε να περάσει στο σώμα ο ορκωτός λογιστής κ. Τζανέτος είναι ότι τα συλλογικά όργανα θα πρέπει να δουν πως θα προχωρήσουν στο μέλλον και όχι να ανατρέξουν στο παρελθόν.
Κάτι τέτοιο όμως δεν έγινε. Η παρελθοντολογία ήταν έντονη, φθάνοντας ακόμα και μέχρι το 1991 όταν άρχισε να υφίσταται ο Δήμος Ομηρούπολης στην πρώτη του μορφή.
Ο ισολογισμός του 2002 δεν πέρασε, αφού τον καταψήφισαν οι παρατάξεις της μείζονος και ελάσσονος μειοψηφίας και ο Δημήτρης Αθανασόπουλος ενώ λευκό ψήφισαν οι Νίκος Τσίχλας και Αντώνης Παντελόγλου (7 υπέρ, 8 κατά, 2 λευκά)
Αντίθετα με τη διπλή ψήφο του Προέδρου εγκρίθηκε ο ισολογισμός του 2003 αφού καταψήφισαν οι παρατάξεις της μείζονος και ελάσσονος μειοψηφίας και ο Αντώνης Παντελόγλου, ενώ λευκό ψήφισε ο Δημήτρης Αθανασόπουλος (8 υπέρ, 8 κατά και 1 λευκό). Από τη συνεδρίαση απουσίαζαν δικαιολογημένα η Δέσποινα Βλυσίδη και ο Νίκος Κυριακός.


Τοποθετήσεις
Ο ορκωτός λογιστής κ. Τζανέτος σημείωσε ότι η οικονομική κατάσταση του Δήμου συγκρινόμενη με τους Δήμους της υπόλοιπης Ελλάδας, βρίσκεται κάτω του μέσου όρου και πρόσθεσε ότι “έχετε δουλειά να κάνετε για να φέρετε το Δήμο στη σωστή του πορεία”.
Η μείζονα αντιπολίτευση δια του Γιώργου Καλαγκιά δήλωσε ότι θα καταψηφίσει και πως την ευθύνη φέρει το Δημοτικό Συμβούλιο που ψηφίζει τους ισολογισμούς, ευχόμενος “από εδώ και  μπρος να συνεργάζονται Δημοτικές Αρχές με λογιστήρια για να μην προκύπτουν άλλα προβλήματα”.
Ο Γιώργος Παντελίδης σημείωσε ότι η εφαρμογή του διπλογραφικού συστήματος άφησε εκτεθειμένους τους δήμους αφού δεν ενισχύθηκαν με προσωπικό, δεν επιμορφώθηκε επαρκώς το υπάρχων και δεν υπήρχε οικονομική ενίσχυση.
Ξεκαθάρισε ότι δεν πιστεύουν στην παράταξή τους πως υπάρχει κάποια κατάχρηση από αιρετούς ή υπαλλήλους για ίδιο όφελος και κατέληξε “ο ισολογισμός είναι το είδωλο των προϋπολογισμών των προηγούμενων περιόδων, αφού καταψηφίσαμε τους προϋπολογισμούς το ίδιο θα κάνουμε με τους ισολογισμούς”.
Ο Κώστας Μούνδρος λαμβάνοντας το λόγο εξέφρασε την άποψη ότι από την έκθεση πρέπει να βγουν συμπεράσματα για το που υπάρχουν ελλείμματα ενώ εξέφρασε την ανησυχία του γιατί χάνεται η αναπτυξιακή πορεία του Δήμου.


Ο Νίκος Τσίχλας -που λίγο αργότερα στα εκτός ημερησίας θέματα δήλωσε την ανεξαρτητοποίησή του- ψήφισε λευκό για το 2002 (αφού δεν συμμετείχε τότε στο δημοτικό συμβούλιο) και υπέρ του ισολογισμού του 2003.
Ο Αντώνης Παντελόγλου χτύπησε το καμπανάκι για την ΤΕΔΒ, λέγοντας ότι και έτσι όπως είναι παρατημένη έχει έξοδα ενώ σημείωσε ότι πρέπει να μπει και πάλι δυναμικά στην ανάληψη έργων. Ψηφίζοντας λευκό για το 2002 όταν ήταν μέλος του δημοτικού συμβουλίου, καταψήφισε παράλληλα το 2003 με την αιτιολογία ότι ο ίδιος είχε προτείνει πράγματα που δεν έγιναν δεκτά
“Εξανίσταμαι να ακούω τον κ. Παντελόγλου να ψηφίζει κατά το 2003, όταν μαζί ξεκινήσαμε και ήταν πρόεδρος της Τεχνικής Εταιρείας, δηλαδή τα δικά του πεπραγμένα”, σημείωσε ο κ. Δήμαρχος που πήρε το λόγο.


Γιατί φύγαμε…
Ο Δημήτρης Αθανασόπουλος, τόνισε ότι η αναζήτηση πόρων δεν μπορεί να γίνει μέσα από φορολόγηση πολιτών, αλλά μέσα από αξιοποίηση προγραμμάτων και εκμετάλλευση των περιουσιακών στοιχείων του δήμου.
Χαρακτήρισε ως κομβικό σημείο για τις πολιτικές αλλαγές και πράξεις εκείνης της περιόδου που οδήγησαν στην ΠΑΚ ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ, τα συμπεράσματα από τον ισολογισμό του 2002. Παράλληλα έδωσε το στίγμα των πολιτικών διαφορών που υπήρξαν με την παράταξη και ειδικότερα με τον Δήμαρχο για να οδηγηθούν σε ανεξαρτητοποίηση οι δύο σύμβουλοι που προέρχονται από το Συνασπισμό.
“Το δημαρχοκεντρικό σύστημα ειδικά στα οικονομικά είναι στην αποκορύφωση του”, σημείωσε ο κ. Αθανασόπουλος λέγοντας ότι είναι σημαντική η ευθύνη του εκάστοτε Δημάρχου. Θύμισε εξάλλου ότι είχε ζητήσει να παρακολουθούνται τα τακτικά και τα έκτακτα έσοδα , κάτι που δεν ακολούθησε ο Δήμαρχος όπως και αυτά που είχαν συμφωνήσει και αυτό ήταν ένα από τα βασικά σημεία που σταμάτησε η συνεργασία τους, “μαζί με το θέμα της διαχείρισης των προγραμμάτων όπως φάνηκε  και τις τελευταίες ημέρες”, πρόσθεσε ο κ. Αθανασόπουλος καταψηφίζοντας τον ισολογισμό του 2002. Για το 2003 σημείωσε ότι πολιτικά πρέπει να είναι υπέρ αφού όμως ενσωματώνει τα στοιχεία του 2002 δεν μπορεί να τον ψηφίσει για αυτό ρίχνει λευκό.


“είστε γελασμένοι”
Η τοποθέτηση του Βασίλη Λεοντάρα -που ψήφισε υπέρ και των δύο ισολογισμών- άναψε φωτιές στη μείζονα μειοψηφία που μέχρι εκείνη την ώρα δεν παρενέβαινε στη συζήτηση.
Ο κ. Λεοντάρας σημείωσε ότι υπάρχει ένα ποσό ύψους 75.000 ΕΥΡΩ όπου του είπαν ότι είναι πλεόνασμα και ζήτησε να μην ξεχνούν ότι το 1998 υπήρχε έλλειμμα 38 εκατομμυρίων δραχμών.
“Εμείς θέλουμε ίσα βάρκα ίσα νερά”, σημείωσε ο κ. Λεοντάρας και τόνισε ότι η πολιτική θέση επί Δημαρχίας Μεννή ήταν να ψηφίσουν τον ισολογισμό του έτους Ζαννίκου.
Το σχόλιο του κ. Λεοντάρα αν θέλουν να πάνε 15 χρόνια πίσω, οδήγησε στο ξέσπασμα του Αγαπητού Βασιλάκη που τόνισε ότι ακούστηκαν πράγματα που θίγουν την παράταξή του.
Η αντιπαράθεση συνεχίστηκε και με την εμπλοκή του Δ. Παπαληού και Γ. Καλαγκιά για να κλείσει το θέμα ο κ. Δήμαρχος με μια προσπάθεια ανύψωσης του ηθικού των συμβούλων του, που μετρούν πλέον 5 ανεξαρτητοποιήσεις.


“Ακούσαμε πολιτικές διαφοροποιήσεις και ειλικρινά υποκλίνομαι σε αυτές γιατί έχουν μιαν άποψη… Αλλά λέω ότι κάποιοι ονειρεύονται αν πιστεύουν ότι “δρυός πεσούσης πας ανήρ ξυλεύεται”. Είστε γελασμένοι και θα το αποδείξω εντός διμήνου”, σημείωσε ο κ. Παπαληός.
“Θα παραμείνω σταθερός στη θέση μου όσο και να πληρώσω το μάρμαρο”, σημείωσε λέγοντας ότι επειδή δεν μπορούν να τσαλακώσουν την κοινωνική του υπόληψη προσπαθούν με τα οικονομικά. Καταλήγοντας ζήτησε να χαμηλώσουν οι τόνοι, γιατί αυτός ο τόπος έχει ανάγκη από ομοψυχία και όχι από κάποιους που έχουν “προσωπικές φιλοδοξίες”.
Ακολούθησε η ψηφοφορία με τα προαναφερόμενα αποτελέσματα κάτω από τις έντονες διαμαρτυρίες των υπαλλήλων του Δήμου, που σημείωσαν ότι θα πρόκειται για μια πανελλαδική πρωτιά η καταψήφιση ισολογισμού προηγούμενου έτους.


Θοδωρής Πυλιώτης, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ