Αρχική Πολιτισμός Υπόμνημα φορέων για τη θεσμική αναγνώριση του Μουσείου Εκπαίδευσης 1ου Γυμνασίου

Υπόμνημα φορέων για τη θεσμική αναγνώριση του Μουσείου Εκπαίδευσης 1ου Γυμνασίου

11


Υπόμνημα προς την υπουργό  και τον υφυπουργό Παιδείας απέστειλαν φορείς του νομού αιτούμενοι τη θεσμική αναγνώριση του Μουσείου Εκπαίδευσης που λειτουργεί στο 1ο Γυμνάσιο Χίου.
Το υπόμνημα που ακολουθεί υπογράφεται από: Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χίου, Δήμο Χίου, Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Ενωση Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Χίου, ΕΛΜΕ, Φίλοι αίθουσας Ιστορίας 1ου Γυμνασίου και 1ο Γυμνάσιο Χίου.

“Κυρία Υπουργέ,
Κύριε Υφυπουργέ,


                          Σε συνέχεια των ενεργειών που έχουν γίνει από την τοπική Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης και αφορούν στη θεσμική αναγνώριση του Μουσείου Φυσικής και Ιστορίας, που σήμερα υφίσταται και λειτουργεί άτυπα, ως Μουσείου Εκπαίδευσης Νομού Χίου, με έδρα το 1ο Γυμνάσιο Χίου, θα θέλαμε να σας κάνουμε γνωστά τα ακόλουθα:
Εκπροσωπώντας τους φορείς μας συγκεντρωθήκαμε στην αίθουσα του Νομαρχιακού Συμβουλίου Χίου προκειμένου να συζητήσουμε το συγκεκριμένο θέμα. Παραβρέθηκαν εκ μέρους της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χίου ο Αντινομάρχης κ. Νύκτας, από το Δήμο Χίου ο Αντιδήμαρχος κ. Ντομάτας, υπεύθυνοι για θέματα Παιδείας, από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ο Διευθυντής κ. Καλογεράκης, από την Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων του Νομού η Πρόεδρος κ. Αργυρούδη, από τους Φίλους της Αίθουσας Ιστορίας και Εκπαίδευσης ο Πρόεδρος κ. Μίτσης, από το 1ο Γυμνάσιο ο Διευθυντής κ. Σπανός και από την Ε.Λ.Μ.Ε Χίου ο Πρόεδρος του Δ.Σ κ. Χαλλιορής.
Κατά τη σύσκεψη αυτή, ομόφωνα, αποφασίσθηκαν τα παρακάτω:
1. Η αξία και η σπανιότητα των εκθεμάτων, σε επίπεδο μάλιστα τέτοιο που τα καθιστούν πολύτιμα στον Ευρωπαϊκό χώρο, δημιουργεί την υποχρέωση ανάδειξής τους, επ΄ ωφελεία της εκπαίδευσης και της εκπαιδευτικής πράξης στις περιπτώσεις που αυτό είναι δυνατό.
2. Η συγκεκριμένη συλλογή, μοναδική για την πληρότητα και το βαθμό συντήρησης που παρουσιάζει, εξαιτίας, πρωτίστως, της επίπονης και επίμονης εθελοντικής εργασίας εκπαιδευτικών, μπορεί και πρέπει να αποτελέσει συγκριτικό πλεονέκτημα για το νομό, η δε αξιοποίησή της κίνητρο, προς πάσα κατεύθυνση, για την ανάληψη ανάλογων πρωτοβουλιών.
3. Η ευθύνη και το βάρος της διαδικασίας θεσμικής αναγνώρισης των Αιθουσών, που σήμερα φιλοξενούν το σπάνιο εκπαιδευτικό και μουσειακό υλικό, σε Μουσείο Εκπαίδευσης Νομού Χίου, με τη μορφή ΝΠΔΔ, και με έδρα το 1ο Γυμνάσιο, ανήκει αποκλειστικά στο Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, το οποίο οφείλει να αναλάβει τις ενδεικνυόμενες πρωτοβουλίες.
4. Προς τούτο επιθυμία όλων των φορέων του Νομού είναι να προωθηθεί σύντομα από το ΥΠΕΠΘ νομοθετική ρύθμιση που θα προβλέπει την ίδρυση του εν λόγω Μουσείου, λαμβάνοντας υπόψη ότι η λειτουργία του επιβάλλεται να στηριχθεί σε εκπαιδευτικούς. Στο σημείο αυτό αξίζει να επισημανθεί ότι, κατά την παρούσα φάση, δεν απαιτείται η χρηματοδότησή του, εφόσον ο χώρος έχει ήδη διαμορφωθεί με δαπάνες των τοπικών φορέων.
5. Εκφράσθηκε τέλος η βεβαιότητα όλων των εκπροσώπων ότι το πέρασμα από το σημερινό καθεστώς, άτυπης, στο καθεστώς θεσμικής λειτουργίας του Μουσείου είναι μονόδρομος για την πλήρη αξιοποίηση ενός μοναδικού και σπάνιου εκπαιδευτικού εργαλείου.


Κυρία Υπουργέ,
Κύριε Υφυπουργέ,


                          Πρόσφατα, με πρωτοβουλία των Φίλων της Αίθουσας Ιστορίας και Εκπαίδευσης του 1ου Γυμνασίου, εκδόθηκε ο οδηγός του Μουσείου Ιστορίας και Φυσικής Χίου. Από τον οδηγό αυτό, ο οποίος βρίσκεται στο γραφείο σας, μπορείτε να αντλήσετε χρήσιμες πληροφορίες για το ιστορικό της όλης προσπάθειας καθώς και για τα ίδια τα εκθέματα.
Παράλληλα, και προκειμένου να μας δοθεί η ευκαιρία να σας αναπτύξουμε τις προτάσεις μας, για το περιεχόμενο της επιδιωκόμενης νομοθετικής ρύθμισης, θα θέλαμε να σας επισκεφθούμε στο γραφείο σας, σε χρόνο που εσείς θα επιλέξετε.
Από τη συνάντησή μας αυτή προσδοκούμε τη δρομολόγηση των θετικών εξελίξεων που αναμένει η εκπαιδευτική μας κοινότητα αλλά και η χιακή κοινωνία γενικότερα.
Αναμένοντας την απάντησή σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.


Με εκτίμηση


Οι Εκπρόσωποι των φορέων


ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΧΙΟΥ                                ΔΗΜΟΥ ΧΙΟΥ   


 


          Ν. ΝΥΚΤΑΣ                                                                   Π. ΝΤΟΜΑΤΑΣ


 Δ/ΝΣΗΣ Β/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΧΙΟΥ           ΕΝΩΣΗΣ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ


 


     Π. ΚΑΛΟΓΕΡΑΚΗΣ                                                Γ. ΑΡΓΥΡΟΥΔΗ


 Ε.Λ.Μ.Ε ΧΙΟΥ           ΦΙΛΩΝ ΑΙΘΟΥΣΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ      1ΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΧΙΟΥ


 


Γ. ΧΑΛΛΙΟΡΗΣ                            Ν. ΜΙΤΣΗΣ                            Γ. ΣΠΑΝΟΣ