Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Αποθήκευση των προσωπικών στοιχείων στα νύχια μας, του Τάσου Σαραντή

Αποθήκευση των προσωπικών στοιχείων στα νύχια μας, του Τάσου Σαραντή

6


Θα μπορούσαν τα νύχια μας να χρησιμοποιηθούν ως πιστωτικές κάρτες; Σύμφωνα με τους ιάπωνες ερευνητές που κατόρθωσαν να χαράξουν μικροσκοπικούς αριθμούς και εικόνες πάνω σε ένα νύχι υπό μορφή μικροσκοπικών κουκκίδων με τη βοήθεια ενός λέιζερ, κάτι τέτοιο θα ήταν εφικτό.


Αν και η επιστημονική ομάδα από το πανεπιστήμιο Τοκουσίμα έχει καταφέρει να πραγματοποιήσει αυτό τον άθλο μόνο σε αποκόμματα νυχιών, είναι αισιόδοξη ότι η διαδικασία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον για την ασφαλή μεταφορά πληροφοριών στα ζωντανά άκρα των δαχτύλων μας. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αντικαταστήσει ακόμη και την πιστωτική μας κάρτα, λένε οι ιάπωνες ερευνητές.


Εντούτοις, οι ίδιοι διευκρινίζουν ότι το τρωτό σημείο της αποθήκευσης προσωπικών στοιχείων στα νύχια μας είναι ότι η διαδικασία της χάραξης θα πρέπει να επαναλαμβάνεται περίπου κάθε έξη μήνες, καθώς τα νύχια αναπτύσσονται.


Πάντως, ο Γιόσιο Χαγιασάκι και η ομάδα του στο πανεπιστήμιο Τοκουσίμα, αναφέρουν ότι ένα και μόνο νύχι θα μπορούσε να φιλοξενήσει περίπου 800 kilobyte στοιχείων. Όπως λένε αυτός δεν είναι ο απαραίτητος χώρος για την αποθήκευση μιας υψηλής ευκρίνειας φωτογραφίας, αλλά θα ήταν αρκετός για να αποθηκεύσει βασικές πληροφορίες εξακρίβωσης της ταυτότητας.


Οι ίδιοι εξηγούν στην επιστημονική επιθεώρηση Optics Express ότι η χάραξη των προσωπικών στοιχείων στα νύχια  γίνεται με τη χρησιμοποίηση ενός λέιζερ που διοχετεύει πολύ σύντομους παλμούς πάνω σε ένα εστιασμένο σημείο. Τα μόρια της κερατίνης του νυχιού που δέχονται αυτή την ενέργεια διαχωρίζονται από τα υπόλοιπα, καθώς φθορίζουν περισσότερο. Όταν το μπλε φως του λέιζερ φωτίζει το νύχι για να διεγείρει τον φθορισμό, τα σημεία στα οποία έχουν καταγραφεί οι πληροφορίες εμφανίζονται φωτεινότερα από το υλικό που τα περιβάλλει και έτσι είναι εφικτό να διαβαστούν οι αποθηκευμένες πληροφορίες κάτω από ένα μικροσκόπιο.


Εξάλλου, επειδή είναι δυνατό να ρυθμιστεί το εστιακό βάθος της χάραξης του λέιζερ μέσα στο νύχι, όπως εξηγούν οι ιάπωνες ερευνητές, μπορούν να δημιουργηθούν διάφορα στρώματα πληροφοριών μέσα σε μία ενιαία πλάκα.


Σχολιάζοντας την τεχνική των ιαπώνων συναδέλφων του, Ο Πήτερ Τόροκ, ειδικός στα οπτικά μέσα αποθήκευσης στοιχείων στο Αυτοκρατορικό Κολέγιο του Λονδίνου, αναφέρει ότι η τεχνική μπορεί να μην είναι και τόσο ασφαλής για την μεταφορά προσωπικών στοιχείων. “Ισως η τεχνική να ήταν περισσότερο χρήσιμη σε αυτούς που θέλουν να διακινήσουν λαθραία πληροφορίες από ένα σημείο σε κάποιο άλλο. Μέχρι να αντικατασταθούν οι πιστωτικές κάρτες, πράκτορες και κατάσκοποι θα μπορούν να διαπιστώσουν κατά πόσο είναι ασφαλής μια τέτοια τεχνολογία” αναφέρει.


του Τάσου Σαραντή, ΗΜΕΡΗΣΙΑ 20/7/05