Αρχική Ομογένεια Ομογένεια: «Η Κληρονομιά του Ομήρου», έκθεση έργων τέχνης σε Νέα Υόρκη και...

Ομογένεια: «Η Κληρονομιά του Ομήρου», έκθεση έργων τέχνης σε Νέα Υόρκη και Πρίνστον

5


Νέα Υόρκη.- Σε μια πολύ όμορφη δεξίωση που δόθηκε στην κατοικία της Γενικής Προξένου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη Αικατερίνης Μπούρα, παρουσιάστηκε το πρόγραμμα της έκθεσης ζωγραφικής, γλυπτικής και λιθογραφίας, που θα φιλοξενηθεί στη Νέα Υόρκη και στο πανεπιστήμιο Πρίνστον της Νέας Ιερσέης, με θέμα την κληρονομιά του Ομήρου, τον ερχόμενο Οκτώβριο. Θα παρουσιαστούν 130 συνολικά έργα από καλλιτέχνες που εμνεύστηκαν από την Ιλιάδα και την Οδύσσεια τα δύο επικά έργα του Ομήρου. Τα έργα αυτά χρονολογούνται από τον 17ο και τον 18ο αιώνα. Θα παρουσιαστούν έργα μεγάλων καλλιτεχνών όπως οι Jaques-Louis David, Jean-Auguste-Dominique Ingres, Nicolas Poussin Francois Rude, Jean-Baptiste Carperaux και Honore Daumier.


Η έκθεση γίνεται δυνατή χάρη στην συνεργασία του Μουσείου Τέχνης «Dahesh» και του Μουσείου Τέχνης του Πανεπιστημίου Πρίνστον. Η κοινή αυτή προσπάθεια είναι αποτέλεσμα της χορηγίας που δόθηκε από την Εθνικό Ταμείο για τις Τέχνες και τα ιδρύματα «Γκράντ Μαρνιέρ» και «Σταύρος Νίαρχος». Η έκθεση είχε παρουσιαστεί με ιδιαίτερη επιτυχία το φθινόπωρο του 2004 στο Παρίσι, στη σχολή Καλών Τεχνών. Παράλληλα με την έκθεση στο πανεπιστήμιο Πρίνστον, που θα ανοίξει για το κοινό στις 8 Οκτωβρίου, θα πραγματοποιηθεί και ολοήμερο συμπόσιο στις 9 Οκτωβρίου καθώς και μια σειρά εκδηλώσεων με ποίηση, παραδοσιακούς χορούς και αναφορές στην ελληνική μυθολογία. Η έκθεση θα ολοκληρωθεί στις 15 Ιανουαρίου του 2006. Η παράλληλη έκθεση στο μουσείο «Dahesh» θα ξεκινήσει στις 11 Οκτωβρίου και θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τις 22 Ιανουαρίου του 2006.
Η παρουσίαση του προγράμματος και των στόχων της έκθεσης έγινε μέσα σε μια φιλόξενη ατμόσφαιρα από τον Πίτερ Τριπί, διευθυντή του μουσείου τέχνης «Νταχές» και την Σούζαν Τέιλορ, διευθύντρια του μουσείου τέχνης του πανεπιστημίου Πρίνστον.


Τους καλεσμένους υποδέχθηκε η Γενικής Πρόξενος κ. Αικατερίνη Μπούρα που εξέφρασε την χαρά της για την παρουσίαση της έκθεση και τόνισε ότι προσπάθειες όπως αυτή πρέπει να προβάλλονται γιατί προβάλουν την ιστορία και τον πολιτισμό μας.


Ο κ. Τριπί αναφέρθηκε στην σημασία και την ιδιαιτερότητα της συνεργασίας με το πανεπιστήμιο Πρίνστον, τονίζοντας ότι θα παρουσιαστούν στα πλαίσια της συνεργασίας αυτής έργα ιδιαίτερα σπάνια.


Από την πλευρά της η κ. Τέιλορ ανέφερε ότι η έκθεση δίνει την ευκαιρία στο Πρίνστον όχι μόνο να παρουσιάσει ορισμένα από τα σπουδαιότερα έργα τέχνης αλλά και να δώσει στο ευρύτερο κοινό την ευκαιρία να ενημερωθεί για τα αποτελέσματα των ερευνών από ακαδημαϊκούς, ειδικούς στον τομέα αυτό.


Με την ευκαιρία των δύο παράλληλων εκθέσεων θα κυκλοφορήσει και ένας πλούσιος οδηγός από 384 σελίδες που επιμελήθηκε ο Εμμανουέλ Σουάρτζ, επιμελητής της Σχολής Καλών Τεχνών του Παρισιού.


Στην δεξίωση έδωσαν το «παρών» τους, η Γενικής Πρόξενος της Κύπρου κ. Μάρθα Μαυρομμάτη, ο πρόξενος της Ελλάδας κ. Γ. Αλεξόπουλος, διπλωμάτες, ακαδημαϊκοί, δημοσιογράφοι και φίλοι της τέχνης.

Πηγή: Greek News