Αρχική Νέα Τοπικά ΔΕΥΑΧ ενημέρωση για υδράργυρο: Τάπα στον Κουτρολόμυλο και εναλλακτικές πηγές ύδρευσης

ΔΕΥΑΧ ενημέρωση για υδράργυρο: Τάπα στον Κουτρολόμυλο και εναλλακτικές πηγές ύδρευσης

8Τη διαβεβαίωση ότι έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα έτσι ώστε να μην υδρεύεται η πόλη από γεωτρήσεις που παρουσιάζουν περιεκτικότητα σε υδράργυρο, δίνει με την ακόλουθη ανακοίνωσή της η ΔΕΥΑΧ.

“Κατανοώντας τη σοβαρότητα του θέματος και του μεγάλου ενδιαφέροντος της κοινής γνώμης για το θέμα της ποιότητας του νερού, η ΔΕΥΑΧ ενημερώνει υπεύθυνα τους δημότες- καταναλωτές του Δήμου Χίου πως με ψυχραιμία και μεθοδικότητα αντιμετωπίζει το θέμα της εμφάνισης υδραργύρου σε γεωτρήσεις της υδατολεκάνης του Κορακάρη, τονίζει στην ανακοίνωσή της η ΔΕΥΑΧ και συνεχίζει:.
“Έχοντας μελετήσει με συστηματικότητα τις μετρήσεις των προηγούμενων χρόνων και με βάση τις μελέτες που έχουν γίνει τόσο από το Γενικό Χημείο του Κράτους στη Μυτιλήνη όσο και από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας η ΔΕΥΑΧ με δηλώσεις του προέδρου της από τον περασμένο Μάρτιο, επισήμανε ότι και φέτος θα έχουμε παρουσία υδραργύρου και μάλιστα από τον Ιούνιο.
Έτσι ήδη είχαμε λάβει σειρά μέτρων για να αντικαταστήσουμε το νερό των γεωτρήσεων που θα εμφάνιζαν υδράργυρο με άλλες πηγές υδροδότησης.
Συγκεκριμένα από την πρώτη μέρα που λάβαμε τις αναλύσεις από τη Διεύθυνση Υγείας και Δημόσιας Υγιεινής της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χίου προχωρήσαμε στο κλείσιμο της γεώτρησης Κουτρολόμυλου, αντικαθιστώντας την με νερό προερχόμενο από το φράγμα Ζυφιά (κατόπιν συμφωνίας με το Δήμο Καμποχώρων όπου με έξοδα του Δήμου Χίου προχώρησε από τις αρχές του χρόνου στη συντήρηση και επαναλειτουργία του διυλιστηρίου) και από τη γεώτρηση του Χαλκειούς που εγκαίρως νοικιάσαμε από τον αγροτικό Σύνδεσμο του χωριού.
Εξάλλου η ΔΕΥΑΧ προχώρησε με ταχύτητα τις διαδικασίες έτσι ώστε να μπορεί από τον Ιούνιο να λειτουργεί μία από τις 4 συνολικά γραμμές του ταχυδιυλιστηρίου στον Κακό ποταμό, αξιοποιώντας το νερό των γεωτρήσεων Αγίου Σαράντα και Κουνέλλη. Σε εφεδρεία παραμένει εξάλλου το νερό του παρακείμενος φράγματος για να χρησιμοποιηθεί από την ώρα που διαπιστωθεί (και δυστυχώς στατιστικά αναμένεται να γίνει) παρουσία υδραργύρου στις γεωτρήσεις Γούλια και Χέλιου.
Οφείλουμε να κάνουμε γνωστό όμως στους δημότες Χίου ότι εφόσον δεν καθυστερούσε η διαδικασία της αδειοδότησης χρήσης των πηγαδιών στον Παρθένη ποταμό από την Περιφέρεια, που οι συνεχείς αναλύσεις για πλέον του ενός έτους απέδειξαν ότι δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα, θα μπορούσαμε να “ξεκουράσουμε” την υδατολεκάνη του Κορακάρη καθυστερώντας σημαντικά την εμφάνιση του υδραργύρου, σύμφωνα με την περσινή εμπειρία.
Η ΔΕΥΑΧ υπεύθυνα ζητεί από τους όμορους Δήμους που αντλούν νερό από γεωτρήσεις είτε στην περιοχή του Κουτρολόμυλου είτε από την ευρύτερη λεκάνη του Κορακάρη, να προχωρήσουν στην απενεργοποίησή τους.
Επίσης ζητά την κατανόηση των δημοτών για την εφαρμογή του μέτρου της σταδιακής παροχής νερού ανά συνοικία και τους ΚΑΛΕΙ να συμβάλουν αποφασιστικά στη μείωση της κατανάλωσης.
Είμαστε αισιόδοξοι ότι με τα έργα που έχουν γίνει στο διάστημα της παρούσας Δημοτικής Αρχής και τη συστηματική ενασχόλησή μας με το πρόβλημα πως θα αντιμετωίσουμε το πρόβλημα της παρουσίας υδραργύρου”.