Αρχική Νέα Τοπικά Ενέργειες Ν Α. Χίου για την αντιμετώπιση του υδρευτικού προβλήματος

Ενέργειες Ν Α. Χίου για την αντιμετώπιση του υδρευτικού προβλήματος

7

Ανακοίνωση με τις ενέργειες που έχει κάνει η ίδια για την αντιμετώπιση του υδρευτικού προβλήματος εξέδωσε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χίου, με την οποία απαντά και στη ΝΟΔΕ Χίου της ΝΔ.


Να πατήσει σε δύο βάρκες επιχειρεί η ΝΟΔΕ Χίου της ΝΔ με πρόσφατη ανακοίνωσή της για το υδρευτικό ζήτημα. Από τη μια δηλαδή προσπαθεί να πείσει τους πολίτες ότι η Κυβέρνηση “αστραπιαία”αντιμετωπίζει το πρόβλημα ενώ οι τοπικές αρχές της Χίου δεν πράττουν το ίδιο.Πρέπει και πάλι να θυμίσουμε στους συντάκτες της ανακοίνωσης τα αυτονόητα:έργο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης είναι να σχεδιάσει, να εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση και να υλοποιήσει τις βασικές εκείνες υποδομές που θα κάνουν δυνατή τη μακροπρόθεσμη λύση του υδρευτικού προβλήματος, όχι μόνο για τη σημερινή αλλά και για τις επόμενες γενιές. Να εξασφαλίσει δηλαδή επαρκές νερό καλής ποιότητας προς τους πρωτοβάθμιους ΟΤΑ, οι οποίοι έχουν και την ευθύνη της υδροδότησης.Γι ’αυτό το στόχο από 1/1/2003 εργαστήκαμε με μεθοδικότητα και συνέπεια., παρά το γεγονός ότι η προεργασία που παραλάβαμε για την αντιμετώπιση του προβλήματος ήταν ουσιαστικά ανύπαρκτη. Και σ’ αυτό το πεδίο έχουμε να παρουσιάσουμε συγκεκριμένες ενέργειες και αποτελέσματα:
1. Φράγμα Καλαμωτής (Κατράρη),ένταξη στο Γ ΠΕΠ 12/2/2004, δημοπράτηση 18/8/2004, βρισκόμαστε στο στάδιο συμβασιοδότησης του έργου.
2. Φράγμα Κόρης Γεφύρι, ένταξη στο τομεακό Πρόγραμμα του Υπουργείου Γεωργίας 19/1/2004, δημοπράτηση 2/2/2004, έχει υπογραφεί η σύμβαση με τον ανάδοχο και εντός των ημερών αρχίζουν οι εργασίες όπως έχουμε ενημερώσει σχετικά.
3. Φράγμα Φυρόλακκα .Η μελέτη εκπονήθηκε μέσω Προγραμματικής Σύμβασης με το Δήμο Χίου και ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2004.Το έργο δημοπρατήθηκε στις 4/11/2004, οι εργασίες, με χρηματοδότηση της Ν. Α. Χίου και του Δ. Χίου, εξελίσσονται κανονικά και αναμένεται η ολοκλήρωσή τους πριν το τέλος του έτους.
4. Φράγμα Σαραπιού. Η μελέτη , χρηματοδοτούμενη από πόρους της ΝΑ Χίου, εκπονείται μέσω Προγραμματικής Σύμβασης ΝΑ Χίου, Δ. Χίου, ΕΝΑ Χίου, ΔΕΥΑΧ, ενώ έχουν εξασφαλιστεί οι σχετικές αδειοδοτήσεις. Με την ολοκλήρωσή της αναμένεται η δημοπράτηση του έργου.
5. Ανασχετικό Φράγμα στον Κακό Πόταμό. Κατασκευάστηκε μέσω Προγραμματικής Σύμβασης η οποία υπεγράφη στις 19/3/2004. Αυτή τη στιγμή κατασκευάστηκε από το Δήμο Χίου το απαραίτητο ανοιχτό ταχυδιυλιστήριο προκειμένου να αρχίσει η υδροδότηση της πόλης από το Φράγμα.
6. Αντικατάσταση Δικτύων Σωλήνων Ναγού. Εντός των ημερών δημοπρατείται η αντικατάσταση του δικτύου που θα επιτρέψει την υδροδότηση της πόλης της Χίου με τη μεταφορά υδάτων της Β.Α.Χίου.
Όπως προκύπτει από τα παραπάνω, για κάθε καλόπιστο παρατηρητή, η ενεργοποιήση της Ν.ΑΧίου, υπήρξε συστηματική και έγινε σε όλα τα επίπεδα. Ως μακροπρόθεσμες λύσεις για την ύδρευση της πόλης έχουν επιλεγεί , η υδροδότηση από το Φράγμα στον Κακό Ποταμό Και η μεταφορά των υδάτων της ΒΑ Χίου μέσω της αντικατάστασης του δικτύου σωλήνων του Ναγού. Τη μακρόπνοη, οριστική λύση για ολόκληρο το Νομό Χίου, αντιπροσωπεύει η ολοκλήρωση των μεγάλων έργων των Φραγμάτων Κόρης Γεφύρι, Κατράρη , Σαραπιού και Φυρόλακκα. Αυτό το σχεδιασμό εξ’ αρχής τον κάναμε γνωστό σε όλους τους πολίτες. Παράλληλα, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας, λαμβάνουμε όλα τα αναγκαία μέτρα για άμεσες παρεμβάσεις στο πρόβλημα, με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας, χωρίς να συγκαλύπτουμε τίποτα, ούτε να υποβαθμίζουμε τη σοβαρότητά του. Φαίνεται όμως ότι τη ΝΟΔΕ Χίου της ΝΔ, δεν την ενδιαφέρει η ουσία, αλλά μόνο η δημιουργία εντυπώσεων όπως αυτές προκύπτουν από την πρωτόγνωρη αντίφαση της “αστραπιαίας ενεργοποίησης των κυβερνητικών παραγόντων” και της αδράνειας των τοπικών αρχών . Όπως αποδεικνύεται μάλιστα από τις ημερομηνίες που παραθέσαμε , οι εντάξεις των έργων που υλοποιούνται έγιναν πριν από την ανάληψη των καθηκόντων της σημερινής κυβέρνησης, με προσπάθεια των τοπικών αρχών καθώς και παρεμβάσεις της τότε Υφυπουργού Υγείας κ. Ελπ. Τσουρή. Αυτό που δεν μπορεί να κατανοήσει η ΝΟΔΕ της ΝΔ, είναι ότι από την πλευρά μας για τη συνέχεια του Κράτους, εξακολουθούμε να συνεργαζόμαστε με όλους τους φορείς και τις υπηρεσίες, προκειμένου να προχωρεί ομαλά η υλοποίηση των έργων. Οι πολίτες καλούνται, για μια ακόμη φορά να βγάλουν τα συμπεράσματά τους.