Αρχική Green Life Υγεία- Διατροφή Κορυφώνονται οι ανησυχίες για τη γρίπη των πτηνών, του Τάσου Σαραντή

Κορυφώνονται οι ανησυχίες για τη γρίπη των πτηνών, του Τάσου Σαραντή

9Τρεις άνθρωποι πέθαναν στην Ινδονησία από τη γρίπη των πτηνών και οι αρχές της χώρας εκφράζουν φόβους για μετάδοση της ασθένειας από άνθρωπο σε άνθρωπο, ενώ η Βρετανία ανακοίνωσε ότι προχωράει στην αγορά 2 εκατομμυρίων εμβολίων κατά του ιού Η5Ν1, που προκαλεί την πιο επικίνδυνη μορφή της ασθένειας για τον άνθρωπο, προκειμένου να θωρακιστεί στο ενδεχόμενο μιας πανδημίας.


Η Ινδονησία επιβεβαίωσε το θάνατο τριών ανθρώπων από τη γρίπη των πτηνών, τα πρώτα θύματα της ασθένειας στη χώρα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα αναλύσεων που έγιναν στο Χονγκ Κονγκ και επιβεβαίωσαν την ύπαρξη του ιού. Ένας άντρας και οι δύο κόρες του από την περιοχή Τανγκεράνγκ, νοτιοδυτικά της Τζακάρτας, πέθαναν στις αρχές του μήνα. “Επιβεβαιώθηκε. Πέθαναν από τον ιό της γρίπης των πτηνών”, δήλωσε η υπουργός Υγείας της χώρας Σίτι Φαντίλαχ Σουπάρι και διευκρίνισε πως οι περιοχές όπου παρουσιάστηκαν κρούσματα της ασθένειας σε πουλερικά είναι μακριά από την κατοικία των θυμάτων.


Πάντως, ο Τζορτζ Πέτερσεν, εκπρόσωπος της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ) στην Ινδονησία, δήλωσε για τα συγκεκριμένα περιστατικά ότι “αν και είναι πολύ νωρίς  για να αποκλειστεί η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο, ο ιός που σκότωσε τους τρεις ανθρώπους ήταν ο Η5Ν1 και όχι κάποια μεταλλαγμένη του μορφή”.


Συνολικά, από την εμφάνιση της γρίπης των πτηνών στην Ασία το 2003 έχουν βρει το θάνατο 57 άνθρωποι και συγκεκριμένα 38 στο Βιετνάμ, 12 στην Ταϊλάνδη, 4 στην Καμπότζη και 3 στην Ινδονησία. Παράλληλα έχουν πεθάνει δεκάδες εκατομμύρια κοτόπουλα και άλλα οικόσιτα πουλερικά.


Εντωμεταξύ, η Βρετανία ανακοίνωσε ότι προχωράει στην αγορά 2 εκατομμυρίων εμβολίων προκειμένου να θωρακιστεί απέναντι στον ιό Η5Ν1 της γρίπης των πτηνών. Τα εμβόλια θα χρησιμοποιηθούν για την προστασία των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού σε ολόκληρη την επικράτεια της χώρας από το ενδεχόμενο μιας παγκόσμιας πανδημίας. Η ΠΟΥ είχε προειδοποιήσει ότι μια πανδημία θα μπορούσε να προκαλέσει 50.000 θανάτους στη Βρετανία.


Την ίδια στιγμή, η Κίνα δεν ανταποκρίνεται στις εκκλήσεις της ΠΟΥ να δώσει στοιχεία για τα αποδημητικά πουλιά που πεθαίνουν από τη γρίπη. Τουλάχιστον 6.000 αποδημητικά πουλιά έχουν πεθάνει και υπάρχουν φόβοι ότι με την μετανάστευσή τους τον Αύγουστο ο ιός θα μπορούσε να διαδοθεί  στην Ινδία, στην Αυστραλία, στη Νέα Ζηλανδία και τελικά στην Ευρώπη.


Εξάλλου, οι κινεζικές αρχές δεν έχουν ανταποκριθεί σε αίτημα της ΠΟΥ να επισκεφθεί την περιοχή Ξιντζιάγκ, στα βορειοδυτικά της χώρας, όπου υπάρχουν αναφορές για ξέσπασμα της ασθένειας  κατά μήκος των συνόρων με το Καζακστάν.
 


του Τάσου Σαραντή, από την ΗΜΕΡΗΣΙΑ (21/7/05)