Αρχική Νέα Τοπικά ΥΕΝ για προσλήψεις ναυαγοσωστών σε παραλίες

ΥΕΝ για προσλήψεις ναυαγοσωστών σε παραλίες

6


Ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης, έδωσε εντολή στην αρμόδια Διεύθυνση Λιμενικής Αστυνομίας να ελέγξει εάν οι υποχρεούμενοι να προσλάβουν ναυαγοσώστες σε οργανωμένες ή μη παραλίες για την προστασία των λουομένων στη θάλασσα έχουν συμμορφωθεί με τα προβλεπόμενα στον ισχύοντα νόμο και οι Λιμενικές Αρχές να επιβάλλουν αυστηρές κυρώσεις σε όσους δεν έχουν συμμορφωθεί με την εν λόγω υποχρέωση.


Από τον έλεγχο που διενήργησε η αρμόδια διεύθυνση του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, σχετικά με το εάν έχουν συμμορφωθεί οι αρμόδιοι φορείς και έχουν προσλάβει ναυαγοσώστες που ανάλογα την περίπτωση είναι, ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού, τα Λιμενικά Ταμεία, οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η Κτηματική Υπηρεσία Δημοσίου ή ιδιώτες, προέκυψε ότι:


* Οι παραλίες που έχουν χαρακτηρισθεί ως πολυσύχναστες και ως εκ τούτου έχουν υποχρέωση να προσλάβουν ναυαγοσώστη ανέρχονται στις 496.


* Από τις παραλίες αυτές, μέχρι σήμερα, δεν έχουν συμμορφωθεί οι  186 παραλίες, έχουν βεβαιωθεί 181 παραβάσεις στους φορείς εκμετάλλευσης, προκειμένου να επιβληθούν αυστηρές κυρώσεις, ενώ για πέντε (5) παραλίες διεκδικείται δικαστικά η ιδιότητα του φορέα εκμετάλλευσης.


To Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας παράλληλα, στα πλαίσια εκστρατείας για την  αποφυγή θλιβερών περιστατικών στις θάλασσες, ειδικά κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου, εξέδωσε βασικές οδηγίες οι οποίες πρέπει να τηρούνται από τους λουόμενους


Βασικός στόχος του ΥΕΝ είναι η μείωση των ατυχημάτων και ειδικά του αριθμού των ατόμων που χάνουν τη ζωή τους κολυμπώντας στις ελληνικές θάλασσες. Πέρυσι σε διάφορες θαλάσσιες περιοχές της Χώρας μας έχασαν τη ζωή τους 241 άτομα συνολικά από πνιγμό όταν κολυμπούσαν.