Αρχική Πολιτισμός Το έργο του αγιογράφου Γεωργίου Παναγιωτάκη στη Δημοτική Πινακοθήκη

Το έργο του αγιογράφου Γεωργίου Παναγιωτάκη στη Δημοτική Πινακοθήκη

36Ο Γεώργιος Παναγιωτάκης αποτελεί σημαντική κληρονομιά για τη Χιώτικη καλλιτεχνική παράδοση μιας και χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα μέσα στις περισσότερες
μεγάλες Χιώτικες Εκκλησίες έχουν αγιογραφηθεί απ’ αυτόν.
Η Καλλιτεχνική Επιτροπή της Δημοτικής Πινακοθήκης Χίου αισθάνεται την ανάγκη να παρουσιάσει στην κεντρική της αίθουσα από 25 Ιουλίου έως 5 Αυγούστου 2005, έκθεση με ένα μέρος της δουλειάς του Γεωργίου Παναγιωτάκη σαν ένα μικρό φόρο τιμής στο τεράστιο έργο του.
Στην έκθεση συμπεριλαμβάνονται Ζωγραφικά έργα με λάδι, φορητές εικόνες αλλά και φωτογραφικό υλικό από τις σπουδαιότερες αγιογραφήσεις του σε Χιώτικες Εκκλησίες.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
O Γ. Παναγιωτάκης γεννήθηκε το 1900 στο Ηράκλειο Κρήτης.
Κατά την περίοδο των Γυμνασιακών σπουδών του Καλλιτέχνη και τα πρώτα μαθήματά μετά-βυζαντινής τέχνης τον βρίσκουν στο μεγάλο κέντρο Βυζαντινής εικόνας και τέχνης στο Κάστρο των Κάντια.
Στα δεκαεπτά του χρόνια ( 1917) φοιτά στη σχολή Καλών Τεχνών που ήταν ενσωματωμένη τότε στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο με καθηγητές τα μεγαλύτερα ονόματα της Σχολής Μονάχου, Λύτρα, Γύζη, Ιακωβίδη κλπ..
Η φοίτηση διαρκούσε τότε 7 χρόνια εκ των οποίων τα 5 διδασκόταν σχέδιο με κάρβουνο και τα 2 το χρώμα.
Ο Γ. Παναγιωτάκης δεν ζωγράφισε ποτέ “φρέσκο” αλλά πάντοτε ελαιογραφίες επάνω στον τοίχο με προεργασία.Αρχικά στην αγιογραφία ακολούθησε την Αναγεννησιακή τέχνη που ήρθε στο νεοσύστατο Ελληνικό Έθνος με την κάθοδο των Βαυαρών.
Πολύ επηρεασμένος από τη ζωγραφική που διδάχθηκε στη σχολή για ένα μεγάλο
χρονικό διάστημα ακολουθεί το Νεοκλασικό ύφος αλλά με μεγάλη προσοχή στα χρώματα και τις μορφές που φαίνονται να δείχνουν αρκετά βυζαντινοπρεπείς.
Αργότερα από το 1964 δουλεύει φορητές εικόνες με την τεχνική της αυγό-τέμπερας πράγμα που τον κάνει να πλησιάσει περισσότερο τις βυζαντινές μορφές και να
αλλάξει γενικά το στυλ της δουλειάς του σε ένα πιο τυποποιημένο Βυζαντινό χωρίς όμως να αποχωριστεί την προσωπική γραφή που τον χαρακτηρίζει μέχρι τέλους.
Εκτός από τις Αγιογραφίες ο Γ. Παναγιωτάκης ασχολήθηκε κατά καιρούς με τοπιογραφία και Πρόσωπα, με ένα δικό του τρόπο έτσι που τα έργα του να δηλώνουν ξεκάθαρα τις θέσεις του στον χώρο της τέχνης.

ΕΚΘΕΣΗ
Τη έκθεση αυτή επιμελήθηκε η κ. Γεωργία Λουκά-Μίτση καλλιτέχνης – γραφίστρια
Τη φωτογράφηση έκανε ο Σταμάτης Μεννής.
Η παρουσίαση της έκθεσης στα εγκαίνια θα γίνει από την Ιστορικό Τέχνης Ειρήνη Μίτση.
Με την ευγενική Χορηγία της Ιεράς Μητρόπολης Χίου Ψαρών και Οινουσών,
Του Δήμου της Χίου και την στήριξη της Βιβλιοθήκης “Ο Φάρος” Βαρβασίου
Εγκαίνια Δευτέρα 25 Ιουλίου ώρα 8:30


Για περισσότερες πληροφορίες και εικόνες επισκεφθείτε
την σελίδα
http://www.chiosartgallery.gr/tempo05/panayotakis/