Αρχική Νέα Τοπικά Τουλάχιστον 88 τα θύματα- συλλήψεις για τις επιθέσεις στην Αίγυπτο

Τουλάχιστον 88 τα θύματα- συλλήψεις για τις επιθέσεις στην Αίγυπτο

10


Τουλάχιστον 88 είναι τα θύματα των χθεσινοβραδινών βομβιστικών επιθέσεων στα αιγυπτιακά τουριστικά θέρετρα Σαρμ ελ Σεΐχ και Νάαμα Μπέι, στις ακτές της Ερυθράς Θάλασσας.
Ιατρικές πηγές αναφέρουν ότι 23 από τους περίπου 150 τραυματίες βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.
Οι τρεις επιθέσεις σημειώθηκαν με παγιδευμένα αυτοκίνητα σε μία ανοιχτή αγορά και δύο πολυτελή ξενοδοχεία.
Σύμφωνα με τις αρχές, τα περισσότερα θύματα είναι Αιγύπτιοι, ωστόσο τουλάχιστον 7 προέρχονται από άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων η Βρετανία, η Ιταλία και η Τσεχία.
Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ, επισκεπτόμενος τα σημεία των επιθέσεων, δήλωσε ότι “δε θα ενδώσει στον εκβιασμό” των τρομοκρατών.
Λίγη ώρα μετά τις δηλώσεις Μουμπάρακ, οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας προέβησαν σε 35 συλλήψεις σε σχέση με τις επιθέσεις.

Ευθύνη των επιθέσεων
Ο υπουργός Εσωτερικών της Αιγύπτου τόνισε ότι είναι νωρίς να εικάσουμε ότι πρόκειται για ενέργεια της Αλ Κάιντα.
Όπως σχολιάζει διπλωματικός συντάκτης του BBC, δε χωρά καμιά αμφιβολία ότι η επίθεση είναι έργο της Αλ Κάνιτα ή κάποιου παρακλάδι της.
Νωρίτερα την ευθύνη των επιθέσεων φέρεται να ανέλαβε η οργάνωση “Ταξιαρχίες Αμπντουλά Αζάμ”, που συνδέεται με το δίκτυο της Αλ Κάιντα.
Η οργάνωση αυτή είχε αναλάβει την ευθύνη της επίθεσης εναντίον Ισραηλινών τουριστών στην πόλη Τάμπα, τον περασμένο Οκτώβριο, κατά την οποία είχαν σκοτωθεί 34 άνθρωπο.
Εξάλλου, το 1997, 58 τουρίστες είχαν χάσει τη ζωή τους σε επίθεση κατά λεωφορείου που τους μετέφερε στην πόλη Λούξορ.

Διεθνής καταδίκη
Τις επιθέσεις καταδίκασε σύσσωμη η διεθνής κοινότητα.
Ο πρόεδρος Μπους χαρακτήρισε τις επιθέσεις “πράξεις βαρβαρότητας” και προσέφερε βοήθεια στον πρόεδρο Μουμπάρακ για τη σύλληψη των δραστών.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζακ Στρο , είπε ότι οι επιθέσεις αποδεικνύουν για μια ακόμη φορά ότι ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας είναι διεθνής υπόθεση.
“Ο δικός τους πόλεμος είναι και δικός μας”, είπε ο βρετανός υπουργός αναφερόμενος στους Αιγυπτίους.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, εξέφρασε την αποφασιστικότητα του να πολεμήσει “τη μάστιγα” της τρομοκρατίας.
Ο μεταβατικός πρωθυπουργός του Ιράκ, Ιμπραχίμ Τζαφάρι, προειδοποίησε ότι η ειρήνη σε όλο το κόσμο απειλείται από τον “καρκίνο της τρομοκρατίας”.
Ενώ η Συρία εκφράζοντας την συμπαράσταση της προς την Αίγυπτο τόνισε ότι θα υποστηρίξει οποιαδήποτε μέτρα αποφασίσει να λάβει το Κάιρο.


ΠΗΓΗ: bbc.co.uk/greek/