Αρχική Πολιτισμός “Καλό σου ταξίδι Κυρία Αθηνά”, επικήδειος από το Δημήτρη Φρεζούλη

“Καλό σου ταξίδι Κυρία Αθηνά”, επικήδειος από το Δημήτρη Φρεζούλη

9

Κατάμεστη ήταν η εκκλησία του Αγίου Ευστρατίου Θυμιανών την Πέμπτη το απόγευμα, 21 Ιουλίου, όπου τελέστηκε η νεκρώσιμη ακολουθία για την αείμνηστη συγγραφέα και δημοσιογράφο Αθηνά Ντάλλας- Ντάμης.
 Θυμιανούσης ο Δημήτρης Φρεζούλης, εκ μέρους και της δημοσιογραφικής οικογένειας του νησιού, αποχαιρέτισε με τα παρακάτω λόγια την “Κυρία Αθηνά”…:

  “Αγαπητή μας κυρία Αθηνά…
Ξέρω ότι είναι αδόκιμος ο τίτλος, όμως έχω την αίσθηση ότι όλοι έτσι θα σε θυμόμαστε…
Σαν μια μεγάλη, αξιοπρεπή, και πάνω απ’ όλα, σοβαρή κυρία που ήσουν πραγματικά σε όλη τη ζωή σου. Μεγάλη και δύσκολη είναι για όλους εμάς αυτή η ώρα του αποχαιρετισμού.
Του τελευταίου αντίο.
Δεν είναι στις προθέσεις μου να φορτίσω συγκινησιακά κι άλλο την ατμόσφαιρα που έτσι κι αλλιώς είναι βαριά. Θέλω όμως, αυτή την ύστατη στιγμή, να σου απευθύνω ένα ευχαριστώ, εκφράζοντας πιστεύω και τους υπόλοιπους χωριανούς μας που γέμισαν τον Αη Στράτη. Ενα ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μας. Για την αγάπη και τη στοργή που μας περιέβαλες. Για την καλοσύνη σου. Για την ανθρωπιά σου,  την αλληλεγγύη σου,  τον αλτρουϊσμό σου, για την ευγένειά σου, για την κρυφή και φανερή προσφορά σου, για την σοβαρότητά σου, για τα ωραία αισθήματά σου.
   Σε  γνωρίσαμε, από τότε που ήρθες στα Θυμιανά και μάλιστα σε είχαμε χαρακτηρίσει και ερημίτη, μιας και έκτισες, μαζί με τον σύντροφό σου, το σπίτι σας σε ένα ύψωμα του Μέγα Λιμνιώνα, στις Πατέλες. Και από την πρώτη στιγμή  κατασκλάβωσες,  όλους όσοι είχαν την τύχη να έρχονται σε επαφή μαζί σου.
Φιλόξενη στον απόλυτο βαθμό, γινόσουν χαλί να σε πατήσουμε. Αλλά και με μια αγωνία πάντα στο στόμα και στα μάτια, για τούτο τον τόπο, αλλά και για την άλλη πατρίδα σου την Αμερική. Θυμάμαι πόσο ανησυχούσες και αγωνιούσες για τα κοινά αυτού του τόπου, αλλά και πόσο πληγωνόσουν,  και ντρεπόσουν κάποιες στιγμές, για όλα όσα σχεδίαζε και εκτελούσε ο πλανητάρχης.
    Παιδούλα έφυγες στην Αμερική, τυχαία έγινες δημοσιογράφος και συνειδητά συγγραφέας για να καταγράψεις την ιστορία των προγόνων σου στο “Νησί των Ανέμων” και στον  “Ανεμοδαρμένο”. Βιβλία που τα καμάρωσες, όχι μόνο να συγκινούν εμάς όλους, αλλά και να γίνονται μπεστ σέλερ στην Αμερική και στην Ολλανδία.  Πρώτο μέλημα στις ανταποκρίσεις σου στα αμερικάνικα Μέσα Ενημέρωσης  η αγάπη σου για την Ελλάδα και για τον γενέθλιο τόπο. Η προβολή κάθε τι καλού. Η προσπάθειά σου  να βοηθήσεις με κάθε τρόπο αυτό τον τόπο ήταν συγκινητική και παράδειγμα προς μίμηση. Και όχι μόνο τον τόπο, αλλά και τους ανθρώπους του. Πάντα αθόρυβα, γιατί δεν σου άρεσε η προβολή ενεργειών που τις θεωρούσες ανθρώπινες και αυτονόητες. Τις θεωρούσες καθήκον σου, θα έλεγα, απέναντι στους συνανθρώπους σου.
   Δεν μπορώ να ξέρω αν και ποια παράπονα είχες από όλους εμάς. Ελπίζω να έφυγες όσο το δυνατόν λιγότερο πικραμένη απ΄ αυτή τη ζωή, που εσύ προσωπικά δεν πήρες λάθος
   . Ησουν μια μεγάλη κυρία, ένας ωραίος άνθρωπος και μια πολύ αγαπητή συνάδελφος που θα  σε θυμόμαστε με αγάπη. Σου υποσχόμαστε ότι η μνήμη σου θα μείνει αιωνία. Αντίο…”.
Να σημειώσουμε ότι επικήδειοι έγιναν επίσης από την Πρόεδρο της Ενωσης Ομογενών Χίου Ισαβέλλα Μπουρνιά, το Διοικητή του Νοσοκομείου Μενέλαο Γεωργαντέλη, το Δήμαρχο Αγίου Μηνά Γιάννη Παντελάρα, την εκπρόσωπο του Μορφωτικού Εκπολιτιστικού Ομίλου Θυμιανών, τον εκπρόσωπο του Φιλοτεχνικού Ομίλου Χίου και από συγγενικό της πρόσωπο.