Αρχική Νέα Τοπικά Εκτακτη σύγκλιση Νομαρχιακού Συμβουλίου για το νερό, ζητά Επιτροπή πολιτών

Εκτακτη σύγκλιση Νομαρχιακού Συμβουλίου για το νερό, ζητά Επιτροπή πολιτών

7


Η… ολική επαναφορά του υδραργύρου στο νερό των γεωτρήσεων του Κορακάρη, επαναδραστηριοποίησε τους πολίτες που υπογράφοντας ως “Ομάδα πρωτοβουλίας πολιτών και φορέων για την εξασφάλιση  ποιότητας και επάρκειας των νερών ύδρευσης, στη Χίο”, απευθύνονται με επιστολή τους στον Πρόεδρο του Νομαρχιακού Συμβουλίου Χίου ζητώντας άμεση σύγκλιση του Συμβουλίου.
Η επιστολή κοινοποιείται εκτός από τα ΜΜΕ και στους:
Βουλευτές του νομού, Γ. Γρ. Περιφέρειας Β. Αιγαίου, Νομάρχη Χίου, Πρόεδρο Τ.Ε.Δ.Κ. Χίου, ΔΕΥΑΧ & Νομαρχιακούς Συνδυασμούς.
Η επιστολή έχει ως εξής:

“Κύριε Πρόεδρε,

Συμπληρώθηκαν 3 ακριβώς χρόνια από τότε που ανακαλύφθηκε η διάλυση του υδραργύρου στα νερά της υδρολεκάνης Κορακάρη που καταναλώναμε και συνεχίζουμε να καταναλώνουμε, με συνέπεια να δοκιμάζεται η υγεία μας, των ομογενών και των επισκεπτών μας.
Για το θέμα αυτό έχει ληφθεί η 92/2002 απόφαση Ν.Σ. που όμως δεν εφαρμόζεται στο βαθμό που απαιτεί η προστασία της δημόσιας υγείας.
Σήμερα, τρία χρόνια μετά, η επανεμφάνιση του υδραργύρου σε ποσοστά ανεπίτρεπτα, σηματοδοτεί εκ νέου την ανάγκη για ριζική λύση του υδρευτικού προβλήματος που συνδέεται άρρηκτα και με την προστασία της δημόσιας υγείας, με συμπλήρωση ή τροποποίηση των στρατηγικών σχεδιασμών που έχουν αποφασιστεί και είναι σε εξέλιξη από τη Ν.Α. και τη ΔΕΥΑΧ.
Κατά την άποψή μας και σύμφωνα με την προηγούμενη ομόφωνη απόφαση 92/2002 χρειάζονται τα εξής:
1) Συμπλήρωση και ενίσχυση του σχεδιασμού της Ν.Α. για την εκμετάλλευση των νερών της Β.Α. Χίου με την κατασκευή Υ/Τ στη θέση Σαραπειό μεγάλου μεγέθους (5.000.000 κ.μ.)
2) Κατασκευή έργων που θα εξασφαλίσουν την αειφορία του Κάμπου και της λεκάνης Κορακάρη (μικρά ανασχετικά φράγματα στις παρυφές της πόλης και του Κορακάρη και εμπλουτιστικές γεωτρήσεις κατόπιν μελέτης). Τα έργα αυτά μικρού κόστους, ταχείας εκτέλεσης και μεγάλης απόδοσης θα αποτρέψουν την επανεμφάνιση πλημμυρών.
3) Έργα συλλογής, επεξεργασίας και ανακύκλωσης των υγρών αποδόμησης του σκουπιδότοπου που αποτελούν ωρολογιακή βόμβα κατά της υγείας μας.


Λόγω της σοβαρότητας των πιο πάνω θεμάτων παρακαλούμε για την έκτακτη σύγκλιση του Ν.Σ.


Με τιμή
Για την Ομάδα Πρωτοβουλίας


Δ. Ξηνταριανός,  Μ. Σφυράκης,  Α. Λω – Καλούδη,   Ι. Μακριδάκης, Γ. Μαστοράκης,  Κ. Παϊδας, Δ. Λεριώτη ,  Σ.Τσούρος, Ν. Σιδεράτος, Σ. Πιτσιλαδής, Θ. Χαβιάρας”.


 

Διαφήμιση