Αρχική Νέα Οικονομία Σε ελεύθερη πτώση οι αφίξεις charter στη Χίο

Σε ελεύθερη πτώση οι αφίξεις charter στη Χίο

68


Ραγδαία μείωση στις αφίξεις τουριστών με charter παρουσιάζει η Χίος. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ)* η Χίος αποδεικνύεται πρωταθλήτρια πανελλαδικά στη μείωση αφίξεων  αφού το πρώτο μισό του 2005 έχει πτώση κατά 13% σε σχέση με την περσινή χρονιά, έχοντας μόνο 5302 τουρίστες που ήρθαν με charter.
Να σημειωθεί μάλιστα ότι πέρσι τον Ιούνιο ήταν χρονιά Euro που παραδοσιακά επηρεάζει αρνητικά και μεταθέτει προς τον Σεπτέμβριο την τουριστική κίνηση. Παρόλα αυτά φέτος τα πράγματα είναι σαφώς χειρότερα. 


Η εικόνα χαλάει ακόμη περισσότερο αν υπολογίσουμε ότι συνολικά για την Ελλάδα η φετινή χρονιά εμφανίζεται καλύτερη από πέρσι με αύξηση κατά 4,8%.


Την αναζήτηση με νηφαλιότητα των αιτιών που οδηγούν σε μείωση των αφίξεων τσάρτερς στο αεροδρόμιο της Χίου κατά το πρώτο μισό του 2005, οφείλουν να δουν οι τοπικοί φορείς πριν προβούν στο γενικό αφορισμό του αεροδρομίου. Ιδιαίτερα δε όταν τα σχέδια επέκτασής του δεν εντάσονται σε μια γενικότερη στρατηγική ανάπτυξης του νησιού και της πόλης.

Χωρίς να υπάρχει φέτος ανάλογο πρόβλημα με πέρυσι, όταν στις αρχές του καλοκαιριού «έσκασε» η είδηση ότι το μήκος του αεροδρομίου μειώθηκε στα χαρτιά για να υπάρξουν διαμαρτυρίες από tours operators βλέπουμε ότι η μείωση της τουριστικής κίνησης είναι πολύ μεγάλη, σχεδόν δραματική.

Πάντως – εκ του αποτελέσματος – γίνεται απολύτως εμφανές ότι ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η Τουριστική προβολή του νησιού πάσχει.


Αν  υπολογίσουμε ότι έχουμε μπει στο παραδοσιακό 40μερο της τουριστικής κίνησης (10 Ιουλίου με 20 Αυγούστου) που κάθε χρονιά τα καταλύματα, κλπ δουλεύουν με πολύ μεγάλες πληρότητες για να φτιάξει συνολικά η σεζόν χρειαζόμαστε ένα πολύ καλό Σεπτέμβρη και ένα αρκετά καλό Οκτώβρη που όμως από πουθενά δεν φαίνεται ότι θα υπάρξουν. Ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς ότι οι Έλληνες που παραδοσιακά στηρίζουν σημαντικά την τουριστική κίνηση του νησιού, λόγω οικονομικής στενότητας θα περιορίσουν τις διακοπές τους φέτος.


* Το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) είναι  Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου υπό την σκέπη και τη συνεργασία του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης και του ΕΟΤ.