Αρχική Απόψεις Aρθρα Σκουπίδια μέχρι και στο Αγίασμα της Αγίας Μαρκέλλας

Σκουπίδια μέχρι και στο Αγίασμα της Αγίας Μαρκέλλας

22


Ανεπίτρεπτη κατάσταση αντίκρισαν όσοι προσκυνητές πήγαν στο Αγίασμα της Αγίας Μαρκέλλας την ημέρα της Εορτής της. Η βρώμα και τα σκουπίδια δεν υπήρχαν μόνο στην περιοχή της εκκλησιάς και της παραλίας αλλά έφτασαν δυστυχώς μέχρι και στον χώρο του Αγιάσματος!
Η εικόνα που παρουσίαζε όλη η περιοχή αλλά ιδιαίτερα το Αγίασμα το μεσημέρι της 22ας Ιουλίου ήταν αποκαρδιωτική.
Στο Αγίασμα υπήρχαν σκουπίδια παντού, σακούλες πεταμένες, μισοφαγωμένα τοστ, χαρτιά, κουτάκια αναψυκτικών, ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς!!!
Έλεος!! Όσοι έχουν υπό την ευθύνη τους τον χώρο δεν  αναλογίζονται ότι πρέπει να διαφυλάξουν κάπως τον χώρο και να τον διατηρούν καθαρό;


Να δεχθώ ότι πολλοί επισκέπτες δεν έχουν παιδεία και πετούν τα σκουπίδια όπου βρουν. Να δεχθώ το όντως εντυπωσιακό, ότι ένας τυχαίος άνθρωπος, ξεκινά να κάνει μια διαδρομή στα βράχια για αρκετή ώρα για να φτάσει σε ένα τόπο που προφανώς για να πάει μέχρι εκεί τον θεωρεί ενδιαφέροντα, και όμως δεν διστάζει την ίδια στιγμή να πετάξει εκεί τα σκουπίδια του και να βρωμίσει τον χώρο αυτό.


Αλλά κάθε χρόνο τα ίδια, δεν ξέρουν πια οι υπεύθυνοι ότι κάπως πρέπει να το αντιμετωπίσουν αυτό;;;;


Όσο δε αφορά τον χώρο έξω από την εκκλησία , το πάρκινγκ, τη παραλία, το μεσημέρι της Εορτής  η μόνη λέξη που μπορεί να τους χαρακτηρίσει είναι σκουπιδαριό. 


Μέσα στον περίβολο της εκκλησίας απλωμένες πραμάτειες μικροπωλητών με χαρτόκουτα από εδώ και από εκεί. Έξω σκουπίδια παντού, οι κάδοι ξέχειλοι και να μην υπάρχει άνθρωπος να τους αδειάσει!!!
Πραγματικά είμαι να απορήσω.. ο Δεσπότης δεν τους λέει τίποτα; Ο Δήμαρχος Αμανής; Ο Νομάρχης;


Θα πει κάποιος ….  Μα είναι πολύς ο κόσμος…  οι άνθρωποι συμπεριφέρονται ανεύθυνα, κλπ… όλα αυτά είναι σωστά…


Φέτος είναι η πρώτη χρονιά που πήγε πολύς κόσμος; Δεν το ήξεραν οι υπεύθυνοι ότι θα πάει κόσμος;; Δεν ήξεραν ότι πρέπει να γίνουν κάποιες ενέργειες να διαχειριστούν την όλη κατάσταση; Αν νομίζουν ότι διαχειρίστηκαν ικανοποιητικά την κατάσταση κάνουν πολύ μεγάλο λάθος.


Δεν νομίζω ότι ο Δήμος Αμανής πρέπει να αναλαμβάνει μόνος του ένα τόσο μεγάλο βάρος. Τα μεγέθη του είναι πολύ μικρότερα. Πρέπει να έχει την βοήθεια της ΤΕΔΚ και της Νομαρχίας.


Κυρίως όμως θεωρώ ότι η ευθύνη βαρύνει την Εκκλησία. Την Επιτροπή του Αγιάσματος και την Μητρόπολη. Αν στον χώρο γίνονταν μια συναυλία ή ένας ποδοσφαιρικός αγώνας, δεν θα έπρεπε να φροντίσουν οι υπεύθυνοι της συναυλίας ή του αγώνα για την καθαριότητα; Το ίδιο πρέπει να γίνεται και τώρα… 


Και οικονομικά να το δει κανείς. Ποιος ωφελείται από όλη αυτή την ιστορία ; Τόσα λεφτά που μαζεύονται, δεν πρέπει κάποια να δίνονται για την καθαριότητα του χώρου; Μα και για το ταμείο και μόνο, πέραν της ιερότητας του χώρου, τους συμφέρει να υπάρχει μια ευπρέπεια στον χώρο για να έρχονται πιστοί και να αυξάνονται και τα έσοδα του Ναού. Δεν μπορεί να είναι ανατολίτικο παζάρι η μεγαλύτερη εορτή της Χίου το 2005!! Δεν το καταλαβαίνουν ότι μία φορά τον χρόνο έχουν να δώσουν εξετάσεις σε ένα μεγάλο γεγονός και δεν μπορούν να αποτυγχάνουν;;


Η εικόνα που παρουσιάζει η περιοχή, αντανακλά πάνω στον κάθε Χιώτη και στο νησί συνολικά. Είναι ευθύνη της Εκκλησίας – κυρίως της Εκκλησίας, γιατί όλοι αυτοί οι άνθρωποι που μαζεύονται εκεί πάνε λόγω του Ναού –  αλλά και του Δημάρχου της περιοχής και του Νομάρχη να φροντίζουν να υπάρχει στοιχειώδης καθαριότητα.


Ειδικά δε για τον χώρο του Αγιάσματος μόνο ντροπή και θλίψη προκαλούσε η όλη εικόνα. Αφιερώνω λοιπόν σε Εκκλησιαστική και Αυτοδιοικητική ηγεσία τις παρακάτω εικόνες με την ελπίδα ότι του χρόνου η κατάσταση θα είναι τουλάχιστον υποφερτή. Δεν είναι δυνατόν να είναι πεντακάθαρα καθότι οι επισκέπτες είναι πολλοί αλλα όχι και έτσι όπως ήταν και φέτος!!Η εικόνα δίπλα στο Αγίασμα το μεσημέρι της Εορτής. Χαρτιά και κουτιά τσιγάρων
Κι άλλα σκουπίδια ακριβώς δίπλα στο Αγίασμα, πρόκειται για το χώρο ακριβώς εμπρός από το Αγίασμα.Μισοφαγωμένα τοστ, πλαστικά ποτηράκια, χαρτιά και λιμνάζοντα ύδατα (κυριλεκτικώς και μεταφορικώς). Ακριβώς δίπλα είναι το Αγίασμα.Οι κάδοι όπως φαίνεται και από τις σημαίες είναι ακριβώς έξω από την κεντρική είσοδο του μοναστηριού. Είναι μεσημέρι, την ημέρα της Εορτής, και οι κάδοι ξεχειλίζουν από σκουπίδια.Ο δρόμος 15 μέτρα μετά την κεντρική είσοδο του μοναστηριού.Δεν είναι οι φαβιέλες στις παραγκουπόλεις της Βραζιλίας. Είναι τα κάγκελα του προαύλιου του Ναού ή αλλιώς η πίσω πλευρά των πάγκων των μικροπωλητών. Σε άλλες χώρες, σε πανηγύρια, οι υπεύθυνοι κατασκευάζουν οι ίδιοι πάγκους που να είναι καλαίσθητοι, τους ενοικιάζουν σε μικροπωλητές και υπάρχει έλεγχος και που στήνει ο κάθε πωλητής τον πάγκο του και τι εμφάνιση θα έχει.
Η παραλία στην Αγία Μαρκέλλα φέρνει λίγο από μουσακά… μία στρώση βότσαλα, μια στρώση σκουπίδια. Μία στρώση βότσαλα, μια στρώση σκουπίδια……

Άντε και του Χρόνου… όχι τέτοια!!

Κώστας Αναστασάκης
kostas@chiosonline.gr