Αρχική Νέα Τοπικά Διεθνής Αμνηστία για τη δολοφονία του νεαρού βραζιλιάνου στο Λονδίνο από αστυνομικούς

Διεθνής Αμνηστία για τη δολοφονία του νεαρού βραζιλιάνου στο Λονδίνο από αστυνομικούς

6

Βρετανία: Πρέπει να διερευνηθούν πλήρως οι περιστάσεις του φόνου “υπόπτου”

Η Διεθνής Αμνηστία εκφράζει την ανησυχία της για το περιστατικό της 22ας Ιουλίου 2005, κατά το οποίο αστυνομικοί με πολιτικά πυροβόλησαν και σκότωσαν τον Τζιν Τσαρλς ντε Μενέθες, Βραζιλιανό υπήκοο που εργαζόταν στη Βρετανία την τελευταία τριετία.
Οι αρχικές ανακοινώσεις της αστυνομίας ανέφεραν ότι ήταν ύποπτος που συνδεόταν με τις βομβιστικές επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Λονδίνο, μετά τον θάνατο περισσότερων από 50 ανθρώπων σε συντονισμένες επιθέσεις στις 7 Ιουλίου.
Ωστόσο, στις 24 Ιουλίου ο Επικεφαλής Επίτροπος της Μητροπολιτικής Αστυνομίας δήλωσε κατηγορηματικά ότι ο Τζιν Τσαρλς ντε Μενέθες δεν είχε καμία ανάμιξη σε οποιεσδήποτε ύποπτες δραστηριότητες και ότι είχε πυροβοληθεί και σκοτωθεί από λάθος. Οι αρχικές αφηγήσεις αυτοπτών μαρτύρων υποδείκνυαν ότι ο Τζιν Τσαρλς ντε Μενέθες πυροβολήθηκε πέντε φορές στο κεφάλι εξ επαφής αφού είχε σπρωχτεί στο έδαφος. Η Διεθνής Αμνηστία εκφράζει τα βαθύτερα συλλυπητήριά της στην οικογένεια και τους φίλους του για τον τραγικό του θάνατο.
Η Ανεξάρτητη Επιτροπή Καταγγελιών για την Αστυνομία έχει αρχίσει την έρευνά της για τις συνθήκες του φόνου, που αναγνωρίζει η Διεθνής Αμνηστία ότι διαπράχθηκε σε ατμόσφαιρα αυξημένης ασφάλειας.
Η Διεθνής Αμνηστία θα παρακολουθήσει την πρόοδο της έρευνας. Η οργάνωση προτρέπει την έρευνα να εξετάσει τις πλήρεις συνθήκες που οδήγησαν στον φόνο, περιλαμβανομένων των τρεχόντων κανόνων εμπλοκής και της πολιτικής που επιτρέπει στους αστυνομικούς να “πυροβολούν για να σκοτώσουν”, δηλ. να πυροβολούν στο κεφάλι, υπόπτους που πιστεύεται ότι είναι βομβιστές αυτοκτονίας και αναφέρεται ότι φέρει την κωδική ονομασία Επιχείρηση Κράτος. Επίσης, πώς σχεδιάστηκε η επιχείρηση, πώς ενημερώθηκαν οι αστυνομικοί και ποιες εντολές τους δόθηκαν, κατά πόσον επικοινώνησαν με ανώτερο αξιωματικό πριν προβούν σε ενέργειες, κατά πόσον δόθηκε επαρκής προειδοποίηση και κατά πόσον η ενέργεια στην οποία προέβησαν οι αστυνομικοί συμμορφωνόταν πλήρως με τα διεθνή θεσμικά κείμενα που αφορούν τη χρήση βίας στο πλαίσιο της επιβολής του νόμου. Η οργάνωση προτρέπει ιδίως να υπάρξει πλήρης δημόσιος έλεγχος των ενεργειών των εμπλεκόμενων κρατικών οργάνων και υπηρεσιών, περιλαμβανομένων της Μητροπολιτικής Αστυνομίας και των υπηρεσιών ασφαλείας, έτσι ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσον ο φόνος του Τσαρλς ντε Μενέθες ήταν σύννομος.
Η έρευνα πρέπει να είναι άμεση, διεξοδική, ανεξάρτητη και αμερόληπτη και πρέπει να συμμορφώνεται με τα συναφή διεθνής θεσμικά κείμενα, περιλαμβανομένων των Αρχών των Η.Ε. για την Αποτελεσματική Πρόληψη και Διερεύνηση Έκνομων, Συνοπτικών ή Αυθαίρετων Εκτελέσεων, καθώς και με τη σχετική νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με βάση το Άρθρο 2 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την Προστασία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και των Θεμελιωδών Ελευθεριών που εγγυάται το δικαίωμα στη ζωή. Συγκεκριμένα, η έρευνα πρέπει να εξετάσει κατά πόσον η βία που χρησιμοποιήθηκε δεν υπερέβαινε την απολύτως απαραίτητη και αναλογική ανταπόκριση στις συνθήκες. Πρέπει να υπάρξει πλήρης δημόσια λογοδοσία για τις ενέργειες του κράτους και πρέπει να αντληθούν διδάγματα ώστε να αποτραπεί άλλο τέτοιο περιστατικό.

Διαφήμιση