Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Ενιαίο φορέα διαχείρισης νερού ζητά το ΚΚΕ

Ενιαίο φορέα διαχείρισης νερού ζητά το ΚΚΕ

7


Για μια ακόμα φορά στο μέσον της θερινής περιόδου το χρονίζον πρόβλημα της ποιότητας και της ποσότητας του νερού, γίνεται αντικείμενο πολιτικής και κομματικής εκμετάλλευσης και αντιπαράθεσης εκ μέρους των εκπροσώπων του δικομματισμού ΠΑΣΟΚ και ΝΔ σε επίπεδο Νομαρχιακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τονίζει σε ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Επιτροπή Χίου του ΚΚΕ σχετικά με το θέμα του νερού προτείνοντας μεταξύ άλλων τη δημιουργία Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης νερού.
“Τα θύματα αυτής της ανούσιας αντιπαράθεσης είναι πάντοτε οι κάτοικοι των δήμων του νησιού και κυρίως του Δήμου Χίου, οι οποίοι όχι μόνο δεν έχουν πόσιμο νερό στις βρύσες τους, αλλά και περιέχει υδράργυρο πληρώνοντάς το ακριβά, με τις συνεχείς ετήσιες αυξήσεις των τελών του, που επιβάλλει ο Δήμος Χίου.
Το χρονίζον πρόβλημα είναι αποτέλεσμα της έλλειψης πολιτικής βούλησης- ολοκληρωμένο μακροπρόθεσμου σχεδιασμού για τη βελτίωση και του ελέγχου της ποιότητας που να καλύπτει τις ανάγκες των κατοίκων των κύριων Δήμων του νησιού.
Η προχειρότητα, ο πολιτικός καιροσκοπισμός, η εντυπωσιοθηρία, η υποσχεσιολογία και η ψηφοθηρία όσον αφορά το νερό, είναι τα χαρακτηριστικά στοιχεία της αναπτυξιακής πολιτικής τ5ων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, όσο και των εκπροσώπων τους σε Ν.Α. και Τ.Α. για τη διαιώνιση του προβλήματος.
Από την εποχή της αλήστου μνήμης Αλ. Μαρκογιαννάκη και του σκανδάλου των σωλήνων του Ναγού, μέχρι και την κατασκευή λιμνοδεξαμενής άνευ χρήσης (Βίκι, τις πολυέξοδες αφαλατώσεις), μέχρι την αύξηση πάνω από 30%στο νερό του Δήμου Χίου από τη νυν Δημοτική Αρχή και τους τυχοδιωκτικούς πειραματισμούς σε βάρος της υγείας και πίσω από την πλάτη των δημοτών, με τη συγκατοίκησή του σκουπιδότοπου και της λεκάνης του Κορακάρη είναι ορισμένα από τα έργα και ημέρες του δικομματισμού στη Χίο.
Το ΚΚΕ έχει εδώ και χρόνια κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την ποιότητα και ποσότητα του νερού, έχει τονίσει ότι το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπορεύσιμο είδος και χρειάζεται πολιτική βούληση για την μακροπρόθεσμη λύση του προβλήματος με σχεδιασμό σε ενιαία νησιωτική βάση.

ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ:
* Δημιουργία ενιαίου φορέα διαχείρισης υδατικών πόρων
* Διαφύλαξη και αξιοποίηση των υπαρχουσών πηγών
* Εμπλουτισμός της λεκάνης του Κορακάρη
* Μεταφορά του σκουπιδότοπου και κατασκευή νέων ΧΥΤΑ
* Δημιουργία μικροφραγμάτων και υδροταμιευτήρων χωρίς αλλοίωση του φυσικού χώρου
* Κατασκευή αναβαθμίδων και ανασχετικών μικροφραγμάτων, δεντροφύτευση των λόφων και βουνών και προστασία των δασών.
* Περιορισμός των υδροβόρων επιχειρήσεων.
* Έλεγχος της ποιότητας των νερών που διανέμεται μέσω δικτύου στα νοικοκυριά σε 15ήμερη βάση.
* Μείωση της τιμής του νερού για οικιακή χρήση.
* Καθαρισμός των ποταμών από αυθαίρετες τσιμεντοστρώσεις και παρεμβάσεις”, καταλήγει η ανακοίνωση της ΝΕ του ΚΚΕ.