Αρχική Πολιτισμός 3ήμερο τιμής στα ΧΑΝΙΑ για το Μίκη ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ

3ήμερο τιμής στα ΧΑΝΙΑ για το Μίκη ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ

14


Τριήμερο τιμητικών εκδηλώσεων πραγματοποιείται στο νομό Χανίων΄(29-31 Ιουλίου) από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων για τα 80χρονα του Μίκη Θεοδωράκη.
Όπως τόνισε ο Νομάρχης Χανίων Γιώργος Κατσανεβάκης κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του σχετικού προγράμματος:
” Τα Χανιά ως τόπος καταγωγής του Μίκη Θεοδωράκη, θα γιορτάσουν τα 80 του χρόνια με πολλές και μεγάλες εκδηλώσεις. Η Κρήτη και ιδιαίτερα τα Χανιά, έχουν ένα μεγάλο χρέος απέναντι στον Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος με το έργο, την προσωπικότητα και τη στάση της ζωής του, έκανε παγκόσμια γνωστή τη μουσική, τις αξίες και τον πολιτισμό μας. Τα φετινά γενέθλια για τα ογδόντα του χρόνια, μας δίνουν την ευκαιρία  να του αποδώσουμε την οφειλόμενη τιμή και να του δείξουμε την ευγνωμοσύνη μας.
Η Νομαρχία Χανίων έχει αναλάβει τις κεντρικές εκδηλώσεις στα Χανιά, που περιλαμβάνουν την διοργάνωση ενός Διεθνούς Συνεδρίου αποτίμησης και απολογισμού της ζωής και του έργου του, με τίτλο: “Μίκης Θεοδωράκης” Ο άνθρωπος, ο δημιουργός, ο μουσικός, ο πολιτικός, ο Κρητικός και ο Οικουμενικός, από 29-31 Ιουλίου και μιας  λαϊκής γιορτής-συναυλίας με τη μουσική και τα τραγούδια του Μίκη στο Στάδιο Χανίων στις 31/7.”


Στη συνέχεια παραθέτουμε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, ώστε εκτός των άλλων να γίνει και σύγκριση ή να ληφθούν ιδέες ενόψη των προετοιμασιών για τα ΘΕΟΔΩΡΑΚΕΙΑ που πρόκειται να διοργανώσει το Σεπτέμβριο ο Δήμος Χίου.
Το πρόγραμμα της Ν.Α. Χανίων περιλαμβάνει 3 βασικές ενότητες.
1. Διεθνές Συνέδριο με τον τίτλο :
“Μίκης Θεοδωράκης
Ο άνθρωπος, ο δημιουργός, ο μουσικός, ο πολιτικός, ο Κρητικός και ο Οικουμενικός”.
Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί  στις 29, 30 & 31 Ιουλίου στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων.
Η επίσημη έναρξη του Συνεδρίου θα γίνει την Παρασκευή 29 Ιουλίου, ώρα 18:00.


Το Συνέδριο διοργανώνει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων με την υποστήριξη της Βουλής των Ελλήνων και της Ένωσης των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας,
 σε συνεργασία με το Πνευματ ικό Κέντρο και την Αναπτυξιακή Εταιρεία  Χανίων.


2.   Μεγάλη συναυλία, στο Εθνικό Στάδιο Χανίων στις 31 Ιουλίου 2005 στις  9 το βράδυ με το γενικό τίτλο “Ελάτε να γιορτάσουμε το Μίκη”.
Η συναυλία θα δοθεί από την Ορχήστρα “Μίκης Θεοδωράκης” και σολίστ τους
Γιώργο Νταλάρα , Νένα Βενετσάνου , Σόνια Θεοδωρίδου, Δημήτρη Μπάση
Η συναυλία θα είναι ελεύθερη για το κοινό.


3. Οι χωριανοί του Μίκη Θεοδωράκη τον τιμούν με ένα  Κρητικό γλέντι  στις  29 Ιουλίου το βράδυ  ημέρα των γενεθλίων του.
Το γλέντι θα γίνει στην πλατεία του Γαλατά Χανίων , απ΄ όπου κατάγεται ο Μίκης  και διοργανώνεται  από το Δήμο Νέας Κυδωνίας.

ΤΙΜΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Επίσης στα πλαίσια των εκδηλώσεων “Η ΚΡΗΤΗ ΤΙΜΑ ΤΟΝ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ”, η    Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Κρήτης  αποφάσισε την ανακήρυξη του συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη σε Επίτιμο Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Κρήτης την Δευτέρα  1η Αυγούστου 2005, ώρα 11.30 π.μ. στο Μεγάλο Αρσενάλι, στο Ενετικό Λιμάνι των Χανίων.


Βραβείο “Διάλογος των πολιτισμών” στο Μίκη Θεοδωράκη
ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ “Διάλογος των πολιτισμών” του ρωσικού μη κυβερνητικού ιδρύματος του Ανδρέα Πρωτόκλητου και του Κέντρου Εθνικής Δόξας της Ρωσίας θα απονείμει  στον Μίκη Θεοδωράκη αντιπροσωπεία των δύο ιδρυμάτων στα Χανιά στις 31 Ιουλίου , κατά τις τιμητικές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στην πόλη για τα 80χρονα του διάσημου Έλληνα μουσικοσυνθέτη.


Το βραβείο αποτελεί επιβράβευση του Μίκη  Θεοδωράκη για τη συμβολή του, μέσω της μουσικής αλλά και της πολιτικής και κοινωνικής δράσης του, στην ειρήνη και συνεργασία των λαών του κόσμου. Επίσης θα συμβολίζει το μεγάλο ρόλο του  στην περαιτέρω ανάπτυξη των πατροπαράδοτων δεσμών Ρωσίας και Ελλάδας.


Υπενθυμίζεται ότι ο Μίκης  Θεοδωράκης έχει τιμηθεί, επίσης, με δύο βραβεία  “Λένιν” το 1967 και το 1983 και τιμήθηκε φέτος για τη συμβολή του στον αντιφασιστικό αγώνα.