Αρχική Νέα Οικονομία Ο πιο πλούσιος επαρχιακός νομός της Ελλάδας η Χίος

Ο πιο πλούσιος επαρχιακός νομός της Ελλάδας η Χίος

25


Είμαστε ο πιο πλούσιος περιφερειακός νομός της Ελλάδας με βάση το δηλωθέν εισόδημα ανά κάτοικο για το 2004. Στη γενική κατάταξη του πίνακα βασικών δεικτών εισοδήματος κι ευημερίας στους νομούς της χώρας κατέχουμε την τρίτη θέση, με πρώτο το νομό Αττικής και δεύτερη τη Θεσσαλονίκη.
Αντίστοιχα, τα χαμηλότερα εισοδήματα, ανά κάτοικο πάντα, έχουν η Ευρυτανία, η Ηλεία, η Φωκίδα και η Λακωνία. Το δηλωθέν ποσό ξεκινά από τα 1751 ευρώ στην Ευρυτανία και φτάνει στα 6950 ευρώ ετησίως στην Αττική. Το ποσό αυτό για το νομό μας ανέρχεται στα 4651 ευρώ με αποταμιευτικές καταθέσεις ανά κάτοικο στα 5798 ευρώ, μεγαλύτερες κι από αυτές της Θεσσαλονίκης και των Αθηνών, που ανέρχονται σε 5088 και 5068 ευρώ ετησίως αντίστοιχα. Τα ποσά αυτά προκύπτουν από την διαίρεση του εισοδήματος με το συνολικό πληθυσμό κάθε τόπου κι όχι μόνο με τους οικονομικά ενεργούς πολίτες.
Σε κάποιους άλλους νομούς, σύμφωνα πάντα με τα στατιστικά στοιχεία, είναι δηλωμένα χαμηλότερα εισοδήματα, αλλά καταγράφονται αρκετά υψηλές αποταμιεύσεις. Πρόκειται για τουριστικές περιοχές, όπως οι Κυκλάδες (6.837 ευρώ ανά κάτοικο), τα νησιά του Ιονίου, η Λέσβος (6227 ευρώ) και η Αρκαδία.
Η οικοδομική δραστηριότητα στα νησιά καλπάζει. Η Κεφαλονιά εμφανίζει αναλογία 82 κυβικών μέτρων νέων κατοικιών ανά 1000 κατοίκους. Στη Χίο η αναλογία μειώνεται στο 62%, αλλά στην Άρτα περιορίζεται στα 16 κ.μ. Στα Δωδεκάνησα αντιστοιχούν 620 κλίνες ξενοδοχείων ανά 1000 κατοίκους, στη Χίο πέφτουν στις 102 αλλά στη Δράμα αντιστοιχούν μόνο 4.


Ο φαύλος κύκλος


Παράλληλα, συμπερασματικά στην έρευνα, επισημαίνεται ότι τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργηθεί ένας φαύλος κύκλος που απειλεί ακόμη και τις μεγαλουπόλεις, οι οποίες σήμερα καρπούνται το μεγαλύτερο όφελος από την πρόοδο της χώρας. Η περιφέρεια φαίνεται να μένει πίσω τόσο σε οικονομικούς όρους όσο και σε ποιότητα ζωής. Αν όμως αυτή η εικόνα δεν ανατραπεί, τότε και η πρωτεύουσα απειλείται. Οι κάτοικοι της επαρχίας θα κατακλύζουν συνεχώς την Αθήνα κι έτσι θα υποβαθμιστεί ακόμη περισσότερο η ποιότητα ζωής εκεί και το κόστος επιβίωσης και συναλλαγών. Σήμερα, το χάσμα που χωρίζει το κέντρο από την περιφέρεια είναι μεγάλο. Μπορεί εν μέρει να κρύβεται από τις επίσημες μετρήσεις ανάπτυξης που λαμβάνουν υπόψη μόνο το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν ανά κάτοικο, αλλά αποκαλύπτεται σε όλο του το μεγαλείο, αν ληφθούν υπόψη οι υπόλοιποι 19 δείκτες που χρησιμοποιούνται στη μελέτη. Το χάσμα δύσκολα γεφυρώνεται. Οι κοινοτικές χρηματοδοτήσεις πλέον στερεύουν, ενώ το ανθρώπινο δυναμικό που θα μπορούσε να στηρίξει την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνικών έχει ήδη φύγει για την πόλη.  


Πηγή: Εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ