Αρχική Απόψεις Aρθρα Μάνος Μωραΐτης: Σωστό μέτρο η απαγόρευση καπνίσματος στις Δημόσιες Υπηρεσίες

Μάνος Μωραΐτης: Σωστό μέτρο η απαγόρευση καπνίσματος στις Δημόσιες Υπηρεσίες

14


Όλα όσα επαγγέλλεται η κυβέρνηση Καραμανλή προ παντός στο θέμα της τάξης στις δημόσιες υπηρεσίες είναι χωρίς αμφισβήτηση  αντιγραφή από αμερικανικά συστήματα.
Για το τσιγάρο πολύ σωστό το μέτρο. Πας σε δημόσια η ιδιωτική επιχείρηση στην γενέτειρα και νομίζεις πως μπήκες σε τεκέ.
Οι αμερικανοί και για τον φόβο μηνύσεων και από την πολιτεία αλλά και από τους μη καπνιστές, κατεβαίνουν πολλές φορές 40-50 πατώματα και μέσα στα χιόνια, και διευθυντές ακόμα, για να τραβήξουν μια δυο ρουφηξιές γιατί η άδεια είναι πολύ μικρή.


Υποπτεύομαι πως πολύ σύντομα οι εταιρείες δεν θα προσλαμβάνουν καπνιστές λόγω κόστους και φόβου μηνύσεων από μη καπνιστές. Σίγουρα και τώρα είναι αποτρεπτικό το να καπνίζεις αλλά δεν είναι υποχρεωμένος ο εργοδότης να στο πει. Απλώς σου λέγει το γνωστό “θα σε ειδοποιήσουμε αν θα σε προσλάβουμε”
Δεν ξέρω αν προσέξατε αλλά το ποσοστό των παιδιών της ομογένειας που καπνίζουν και που έρχεται στο νησί για διακοπές είναι πολύ μικρότερο από τα παιδιά της γενέτειρας. Βλέπεις ένα δωδεκάχρονο να παίζει τάβλι στην παραλία και το τσιγάρο τσιγάρο κι ας δίνει τα χρήματα ο μπαμπάς.
 
Και κάτι ακόμα. Εδώ τηλεφωνείς σχεδόν σε οποιαδήποτε υπηρεσία και το πρώτο μήνυμα που θα ακούσεις είναι ότι “Η συνομιλία μας μαγνητοφωνείται” Υποπτεύομαι πως είναι περισσότερο για να μη μπορεί ο καθένας να κάνει δικά του τηλέφωνα, γιατί δεν είναι μόνο το κόστος αλλά η δουλειά δεν γίνεται και επομένως πέφτει η παραγωγικότητα.
 
ΜΑΝΟΣ Α.ΜΩΡΑΙΤΗΣ
EAST MARION     NY