Αρχική Απόψεις Aρθρα Κώστας Τσαγκαράκης: Με το να σπάμε τον καθρέφτη δεν γινόμαστε πιο όμορφοι....

Κώστας Τσαγκαράκης: Με το να σπάμε τον καθρέφτη δεν γινόμαστε πιο όμορφοι. Σχόλιο για το άρθρο του BHMAgazino και τις αντιδράσεις που δημιούργησε.

10


Αγαπητoί Κύριοι,
 
Θα σας παρακαλούσα να δημοσιεύατε το παρακάτω άρθρο ως απάντηση στο άρθρο με τίτλο: “Κάθε νησί το καλοκαίρι έχει πολύ κίνηση”  που δημοσιεύτηκε στις 29/7/05. Ευχαριστώ εκ των προτέρων!


Όλοι διαβάσαμε το άρθρο του δημοσιογράφου Κ. Βίδου σχετικά με τη Χίο και την απογοήτευσή του με όσα παρατήρησε. Αυτό όμως που σίγουρα θα εξέπληξε πολλούς και ίσως απέλπισε ακόμα περισσότερους είναι ότι υπάρχουν άτομα που υποστηρίζουν ότι τα πράγματα έχουν καλώς αν παραμείνουν ως έχουν!
 
Αναφέρεται στο σχόλιο: “Οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες είναι πολύ καλύτερες το καλοκαίρι σε σχέση με άλλες περιόδους, ο κόσμος που μένει στο νησί θέλει να δουλέψει με τον τουρισμό που έχει αυτή την περίοδο στο νησί για βοηθήσει στο εισόδημά του”. 1ον. Η ακτοπλοϊκή σύνδεση του νησιού είναι καλύτερη από το καλοκαίρι αλλά σαφώς πολύ κατώτερη από την αντίστοιχη άλλων νησιών, τόσο αναφορικά με την μικρή συχνότητα δρομολογίων όσο και με την παρεχόμενη ποιότητα υπηρεσιών που δεν ξεπερνάει το μέτριο.  Το ίδιο και η αεροπορική. Αυτός είναι ένας από τους μεγαλύτερους αποτρεπτικούς παράγοντες στην επιλογή της Χίου ως τόπο διακοπών. Το τουρίστα εξάλλου δεν τον ενδιαφέρει πόσο καλύτερη έγινε η Χίος από πέρυσι ή πρόπερσι (σε επίπεδο μεταφορών, ποιότητα καταλυμάτων, αλλά πόσο καλύτερη ΕΙΝΑΙ σε σχέση με τους ανταγωνιστές της, δηλ. τα μικρασιατικά παράλια! 2ον. Οι τουριστικοί επιχειρηματίες όχι μόνο δεν είναι ικανοποιημένοι σχετικά με τον κόσμο που υπάρχει αλλά επιζητούν κι άλλο διότι η Χίος παρουσιάζει δυστυχώς την μεγαλύτερη κάμψη σε τουρισμό πανελλαδικώς! Πώς λοιπόν ο συγγραφέας του σχολίου λέει ότι η Χίος θέλει να δουλέψει με τον τουρισμό που έχει; 3ον. Ο τουρισμός δεν είναι μια ασχολία βοηθητική ως προς την αύξηση εισοδήματος του Χίωτη (όπως στο άρθρο αναφέρεται), αλλά αποτελεί τη μόνη βιοποριστική πηγή πολλών επαγγελματιών του νησιού!
 
Αναφέρεται ότι: “Ο κόσμος όταν πηγαίνει διακοπές θέλει και να ξεκουραστεί αλλά και να κουραστεί, έτσι εξηγούνται και τα περισσότερα μπαράκια”. Αυτό είναι μακριά από την αλήθεια όπως μας διαβεβαιώνουν οι μελέτες της ΕΝΑ Χίου και άλλων οργανισμών:  μεγάλο μέρος τουριστών της Χίου είναι εναλλακτικοί τουρίστες δηλ. κάνουν κάποια μορφή εναλλακτικού τουρισμού όπως π.χ.: τουρισμός πολιτιστικής κληρονομιάς, πολιτιστικός τουρισμός, περιηγητικός τουρισμός κ.α. Αυτοί οι τουρίστες ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ μπαράκια και κλαμπάκια παντού και πάντοτε αλλά μόνο σε λίγες παραλίες. Επιθυμούν αντίθετα καθαρές και ανέγγιχτες παραλίες, ορεινά μονοπάτια, διατηρημένα παραδοσιακά κτίσματα κτλ.
 
Αναφέρεται ότι: “Σίγουρα η πόλη της Χίου είναι μια μεγάλη πόλη είναι μια όμορφη πόλη και δεν έχει τις πολυκατοικίες που έχουν άλλα νησιά, μήπως υπερβάλετε κύριε ?
Κάποιοι τυγχάνει να διαθέτουν περισσότερα χρήματα από κάποιους άλλους και χτίζουν, και σε καμία περίπτωση δεν ντρέπονται για αυτό που κάνουν γιατί δεν χαλάνε την αισθητική και την ισορροπία του νησιού”. Αντιθέτως, διεθνείς επισκέπτες της Χίου και άνθρωποι των επιστημών που έρχονται για να παρακολουθήσουν συνέδρια στο Ομήρειο συχνά κάνουν λόγο για την καταστροφή των νεοκλασσικών κτηρίων της Χώρας και την οικοδόμηση άναρχων και αισθητικά ασύμβατων με την Χώρα πολυκατοικιών. Κορυφαίοι αρχιτέκτονες που έχουν εντυπωσιαστεί από το μεγαλείο των Καμπούσικων αρχοντικών, καταγγέλουν την απαράδεκτη εικόνα της παραλίας της Χώρας που ενώ θα έπρεπε να αποτελεί στολίδι της πόλης αποτελεί την ντροπή της. Αποτέλεσμα είναι ότι ίσως και να μην ξανάρθουνε πολλοί από αυτούς τα επόμενα χρόνια. Κι ας μην αναφερθούμε για την κατάσταση στο Κάστρο της Χίου που ενώ είναι από τα σημαντικότερα του Αιγαίου είναι αγημένο στη μοίρα του.
 
Όσο για τα μαστιχοχώρια, αυτό το κόσμημα του Αιγαίου, καλύτερα να πάτε εσείς και να μου πείτε τι θα καταλαβαίνατε αν δεν ήσασταν Χιώτης. Πως θα εμπεδώνατε τη μαγεία που περικλύει η Μαστίχα και αν θα δίνατε σημασία στο διακοσμητικό αριστούργημα των Ξυστών. Ευτυχώς που οι ντόπιοι τουλάχιστον προσπαθούν να φροντίσουν αυτούς τους πόρους φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς γιατί αλλιώς…
 
Συμπερασματικά, καλό θα είναι να μας αφυπνήσει το άρθρο του Κ. Βίδου και να σεβαστούμε και τη γνώμη του εξωτερικού παρατηρητή. Ας μην την απορίψουμε με θυμό. Με το να σπάμε τον καθρέφτη δεν γινόμαστε πιο όμορφοι.

Κώστας Τσαγκαράκης