Αρχική Πολιτισμός Η βράβευση των Ιεροψαλτών από το Σύλλογο Αγιοπαρασκευουσίων

Η βράβευση των Ιεροψαλτών από το Σύλλογο Αγιοπαρασκευουσίων

142


Πλούσια σε παράδοση η Χίος στο χώρο της Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής με μορφές που διέπρεψαν στο παρελθόν όπως οι Γιώργος Βινάκης, Γεώργιος Γιόμελος, Ιωάννης Καββάδας, Μιχάλης Περπινιάς, ο Αγιοπαρασκευούσης Μικρασιάτης Νικ. Χατζησταμάτης,.
Την παραμονή της γιορτής της Αγίας Παρασκευής, ο Σύλλογος Αγιοπαρασκευουσίων μεταξύ άλλων τίμησε και 4 Πρωτοψάλτες, οι οποίοι “εργάσθηκαν με απαράμιλλο ζήλο και υπέρμετρη αγάπη στο Ιερό Αναλόγιο και ανάλωσαν εαυτούς “εις το διδάσκειν και ψάλλειν”, όπως χαρακτηριστικά τόνισε το μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Αγιοπαρασκευουσίων Διευθυντής της Σχολής Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής κ. Δημήτρης Ζαννίκος, που μας παραχώρησε τα σύντομα βιογραφικά των βραβευθέντων ιεροψαλτών.
Κωνσταντίνος Καλαμπόκας:
Γεννήθηκε το 1924 στη Χίο. Τη Μουσική διδάχθηκε από τους Αντώνιο Μανάρα και Παντελή Μελαχροινούδη. Υπηρέτησε ως Πρωτοψάλτης επί 8 χρόνια στον Ι. Ναό Παναγίας Λατομιτίσσης και εν συνεχεία, το έτος 1961, ανέλαβε τη θέση του Λαμπαδαρίου στον Ι. Μητροπολιτικό Ναό Χίου. Το 1981, μετά την αποχώρησή του πρωτοψάλτη Νικ. Χατζησταμάτη, ανέλαβε τη θέση του πρωτοψάλτη, μέχρι και το έτος 1999.
Έχει λάβει αποφοιτήριο από το Εθνικό Ωδείο Αθηνών και για την προσφορά του ο Μητροπολίτης Χίου του απένειμε 2 οφίκια: του αναγνώστου και του Πρωτοψάλτου της Ι. Μητροπόλης Χίου. Τελευταία του απένειμε και το Χρυσό Σταυρό του Αγίου Ισιδώρου, παράσημο της χιακής Εκκλησίας. Το 1997 ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, κατά την επίσκεψή του στη Χίο, μετά από εισήγηση του Μητροπολίτη Χίου, του απένειμε το ανώτατο οφίκιο του Άρχοντος Μουσικοδιδάσκαλου του Οικουμενικού Θρόνου.
Ο κ. Καλαμπόκας από το έτος 1979 που ιδρύθηκε ο Σύλλογος Ιεροψαλτών Χίου “Ρωμανός ο Μελωδός” εκλέγεται μέχρι σήμερα Πρόεδρος.
 
Σταμάτιος Αμπαζής:
Γεννήθηκε στη Χίο. Μαθήτευσε κοντά στον Αντώνιο Μανάρα. Καλλίφωνος, Λαμπαδάριος αρχικά σε πολλούς Ναούς της Χίου καθώς και στο Ηράκλειο Κρήτης. Ως πρωτοψάλτης έψαλλε στους Ι.Ν. Αγίου πολυκάρπου, Κάμπου, Αγ. Νικολάου Βροντάδου, Παναγιάς Λατομιτίσσης και Παναγίας Τρουλλωτής. Έχοντας το χάρισμα της καλλιγραφίας έχει κοσμήσει τις βιβλιοθήκες και τα Αναλόγια με μουσικά κείμενα και χειρόγραφα γραμμένα με καλάμι. Στα πρώτα χρόνια της Σχολής Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής της Ιεράς Μητρόπολης δίδαξε σε αυτήν και έχει εκλεγεί πολλές φορές μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Ιεροψαλτών Χίου “Ρωμανός ο Μελωδός”.


Παναγιώτης Ανδριώτης:
Γεννήθηκε στις Καρυές της Χίου και μαθήτευσε -και αυτός- κοντά στον Αντώνιος Μανάρα. Δόκιμος μουσικός, καλλίφωνος, εξαίρετος Ιεροψάλτης, με ιδιαίτερες επιδόσεις στα παπαδικά μέλη και παραδοσιακός ερμηνευτής της ψαλτικής τέχνης. Έχει ψάλλει σε πολλούς Ι.Ν. της Χίου, ήταν Πρωτοψάλτης παλαιότερα στον Ι.Ν. Αγίας Μαρίνας Εγκρεμού και σήμερα ψάλτης στον Ι.Ν. Αγ. Ισιδώρου Βροντάδου.


Γεώργιος Βούτσης:
Ο Αγιοπαρασκευούσης Μικρασιάτης Πρωτοψάλτης γεννήθηκε το 1917 και ήλθε στη Χίο από την Αγία Παρασκευή (Κρήνη) Μικράς Ασίας, κατά τη Μικρασιατική καταστροφή του 1922.
Τη μουσική διδάχθηκε από τους Ματθαίο Μουντέ αρχικά, και εν συνεχεία από τον σπουδαίο θεωρητικό, το γιατρό Μιχάλη Περπινιά. Έψαλε ως Λαμπαδάριος και εν συνεχεία ως Πρωτοψάλτης σε πολλούς Ναούς της Χίου. Στον Ι.Ν. Αγίου Ιακώβου έψαλε επί 35 ολόκληρα χρόνια.
Στη θερμή του προσφώνηση ο κ. Ζαννίκος τόνισε μεταξύ άλλων:
“Το εργαστήρι της βιοποριστικής του εργασίας ήταν και εργαστήρι της Βυζαντινής Μουσικής. Σ’ αυτό μαζεύονταν όλοι οι καταξιωμένοι Ιεροψάλτες και οι φιλόμουσοι για να διδαχθούν τα δύσκολα μουσικά κείμενα από το δάσκαλο…
“Με εξαίρετο ήθος και ευγένεια ο Γεώργιος Βούτσης έγινε σύμβολο στον ψαλτικό κόσμο και χαίρει της εκτιμήσεως και αγάπης όχι μόνο ημών των μαθητών του, αλλά όλων ανεξαιρέτως των φίλων της λειτουργικής μας μουσικής παράδοσης”.


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ