Αρχική Νέα Οικονομία Αύξηση των μεταβιβάσεων ακινήτων και της οικοδομικής δραστηριότητας

Αύξηση των μεταβιβάσεων ακινήτων και της οικοδομικής δραστηριότητας

11


ΑΙΣΘΗΤΗ αύξηση των μεταβιβάσεων ακινήτων αλλά και της οικοδομικής δραστηριότητας καταγράφεται στους τελευταίους μήνες και θα ενταθεί, μέχρι το τέλος του έτους, εν όψει των επιβαρύνσεων που φέρουν στις μεταβιβάσεις ακινήτων οι νέες αντικειμενικές αξίες και η επιβολή του ΦΠΑ που θα ισχύσουν από την 1-1-2006.


Η αναμονή αυτή, ενισχύει σημαντικά τα δημόσια έσοδα, αλλά προφανώς δεν επαρκεί για να καλύψει τις υστερήσεις που σημειώνονται σε παραγωγικούς τομείς των φορολογικών εσόδων όπως είναι ο ΦΠΑ.


Το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών ανακοινώνει σύντομα το σχέδιο για την επιβολή του ΦΠΑ για τις νέες οικοδομές, όπως επίσης και τις προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας για τις μειώσεις της φορολογίας των μεταβιβάσεων ακινήτων, ενώ οι νέες αντικειμενικές αξίες θα γνωστοποιηθούν το Δεκέμβριο.


Με βάση τις έως τώρα πληροφορίες και ενδείξεις, η φορολογική επιβάρυνση των μεταβιβάσεων θα αυξηθεί σημαντικά από την 1-1-2006, καθώς, οι αντικειμενικές αξίες θα αυξηθούν εφάπαξ, ενώ οι μειώσεις του φόρου, θα είναι σταδιακές και σε βάθος τριετίας, κάτι που σημαίνει ότι μέχρι να ολοκληρωθούν οι αλλαγές, η φορολογία των μεταβιβάσεων θα είναι αυξημένη.


Ειδικότερα οι αντικειμενικές αξίες θα αυξηθούν κατά μέσο όρο 50%, καθώς είναι «παγωμένες» στα επίπεδα του Μαρτίου 2001, και στο διάστημα που μεσολάβησε έκτοτε, οι αγοραίες τιμές, αυξήθηκαν σημαντικά σε ορισμένες περιοχές (άνω του 100%) και σε άλλες περιοχές λιγότερο.


Σημειώνεται ότι οι αυξημένοι φόροι που μπορούν να αποφευχθούν, λόγω της αύξησης των αντικειμενικών αξιών είναι των μεταβιβάσεων καθώς και το κόστος έκδοσης οικοδομικών αδειών, εφόσον οι σχετικές διαδικασίες γίνουν νωρίτερα και συγκεκριμένα εντός του 2005.


Υπάρχουν όμως περισσότεροι από 10 φόροι και τέλη που θα αυξηθούν λόγω των νέων αντικειμενικών αξιών, οι οποίοι δεν μπορούν να αποφευχθούν, καθώς επιβάλλονται κατ΄ έτος στην τρέχουσα αντικειμενική αξία των ακινήτων.


Στο πλαίσιο της ανησυχίας εν όψει του νέου φορολογικού περιβάλλοντος, που θα δημιουργηθεί στη φορολογία κεφαλαίου μετά την 1-1-2006, όσοι έχουν εκκρεμότητες με τα ακίνητα σπεύδουν να τις τακτοποιήσουν.


Ήδη τον περασμένο Απρίλιο η οικοδομική δραστηριότητα αυξήθηκε στο σύνολο της χώρας κατά 19,3% σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2004, ενώ στο τετράμηνο παρουσιάζει άνοδο κατά 4,2%.


Εντυπωσιακή όμως ήταν η άνοδος της οικοδομικής δραστηριότητας στην Αττική τον μήνα Απρίλιο, καθώς ο όγκος των νέων οικοδομών παρουσίασε αύξηση κατά 39,1%, σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2004. Παράγοντες της αγοράς αποδίδουν την «έκρηξη» στη σπουδή να προλάβουν τα μέτρα.


Το ίδιο συμβαίνει και στις μεταβιβάσεις ακινήτων, αφού όσοι πρόκειται να μεταβιβάσουν ακίνητα, θα επιδιώξουν να το πράξουν με τις υφιστάμενες αντικειμενικές αξίες.


Από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών προκύπτει ότι σε κάθε έτος που προηγείται της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών τα κρατικά έσοδα από φόρους στην περιουσία αυξάνονται με εντυπωσιακούς ρυθμούς, ενώ μετά την αναπροσαρμογή, οι φόροι μειώνονται ή παρουσιάζουν χαμηλές αυξήσεις.


Ειδικότερα το 1997, εν αναμονή της αναπροσαρμογής των αξιών που έγινε στις αρχές του 1998 τα έσοδα από φόρους στην περιουσία παρουσίασαν θεαματική αύξηση κατά 57,03% και διαμορφώθηκαν στα 363,61 εκατ. ευρώ, από 231,55 εκατ. ευρώ το 1996.


Επίσης το έτος 2000, εν όψει της αναπροσαρμογής του 2001, τα έσοδα από φόρους στην περιουσία αυξήθηκαν κατά 37,10% και διαμορφώθηκαν στα 462,25 εκατ. ευρώ.Πηγή: Ναυτεμπορική