Αρχική Νέα Τοπικά Ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα για το Νερό με το Νομάρχη

Ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα για το Νερό με το Νομάρχη

11


“Η Επιτροπή Αγώνα” συναντήθηκε  με το Νομάρχη Χίου κ. Πολύδωρο Λαμπρινούδη, τον Αντινομάρχη κ. Νίκο Νύκτα και τον Πρόεδρο του Ν.Σ κ. Στέλιο Καμπούρη για να θέση μία ακόμα φορά το αίτημα για επαρκές και καθαρό νερό.
Υπογραμμίσθηκε η απαράδεκτη κατάσταση των στραγγισμάτων του σκουπιδότοπου και των λυμάτων του οικισμού των Καρυών που τρέχουν ανεξέλεγκτα  στην κοίτη του χείμαρρου Παρθένη καθώς και το σοβαρότατο θέμα της επανεμφάνισης του υδραργύρου στις γεωτρήσεις της ΔΕΥΑΧ εξ αιτίας της εισχώρησης θαλάσσιου νερού στον υδροφόρο ορίζοντα του Κορακάρη.
Συμφωνήθηκε να γίνει και νέα σύσκεψη τις προσεχείς  ημέρες  και να προωθηθούν άμεσα τα παρακάτω έργα.
1. Συλλογή των τοξικών αποβλήτων του σκουπιδότοπου και τα λυμάτων του οικισμού των Καρυών.
2. Κατασκευή υδατοταμιευτήρα  χωρητικότητας 4.000.000 κυβικών μέτρων στο Σαραπειό για να συλλέξει τα νερά του Ναγού, της Ρίνας, του Καρδαμυλιώτη κλπ  που χύνονται ανεκμετάλλευτα στη θάλασσα. Το έργο αυτό θα καλύψει σε μεγάλο ποσοστό τις ανάγκες των Καρδαμύλων  της πόλεως Χίου αλλά και των  άλλων δήμων της ανατολικής Χίου.
3. Σύγκληση του  Νομαρχιακού Συμβουλίου Χίου σε ειδική συνεδρίαση για να τεθούν τα παραπάνω δύο θέματα και με σύντομες και καθολικά υποστηριζόμενες διαδικασίες, οι Βουλευτές οι τοπικοί φορείς και τα κόμματα να συμπαρασταθούν τις πρωτοβουλίες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης ώστε να εκλείψει δια παντός ο εφιάλτης της λειψυδρίας και οι κίνδυνοι από τα μολυσμένα νερά.
Με καθολική προσπάθεια και ομοψυχία θα επιτύχουμε τις  εκταμιεύσεις που είναι αναγκαίες για να  δρομολογηθούν τα σημαντικά έργα  ύδρευσης και  να ανακουφισθεί η  λεκάνη Κορακάρη  ώστε να παραμείνει στρατηγικό απόθεμα νερού για το νησί.
Η “Επιτροπή Αγώνα για το Νερό”  περιμένει την άμεση συνεργασία των αρμόδιων φορέων  για την λύση του υδρευτικού προβλήματος, η σοβαρότητα του οποίου, οδηγεί τους πολίτες σε απόγνωση. 


Δ. Ξηνταριανός,  Μ. Σφυράκης,  Α. Λω – Καλούδη, Δ. Μυλωνάδης,
Ι. Μακριδάκης, Γ. Μαστοράκης,  Κ. Παϊδας, Δ. Λεριώτη , 
Σ.Τσούρος, Ν. Σιδεράτος, Σ. Πιτσιλαϊδής, Θ. Χαβιάρας