Αρχική Ομογένεια Ομογένεια: Ελληνική Βραδιά στο Long Island στη Νέα Υόρκη

Ομογένεια: Ελληνική Βραδιά στο Long Island στη Νέα Υόρκη

18


Συρτάκι, ζεϊμπέκικο, τσάμικο και άλλους ελληνικούς χορούς ανυπομονούν να χορέψουν την άλλη Τρίτη το βράδυ, ακούγοντας παραδοσιακή μουσική οι κάτοικοι της περιοχής Σίνταρχερστ του Λονγκ Άιλαντ.


«Όλοι περιμένουν, ρωτάνε και ετοιμάζονται» είπε στον «Εθνικό Κήρυκα» ο κ. Σπύρος Βασιλάκης, υπεύθυνος διοργάνωσης της μουσικοχορευτικής «Ελληνικής Βραδιάς» η οποία θα πραγματοποιηθεί, για πέμπτη κατά σειρά χρονιά σε συνεργασία με τον τοπικό Δήμο, στο Σίνταρχερστ Παρκ του Φάιβ Τάουνς και με ελευθέρα είσοδο.


Η εκδήλωση αυτή συγκεντρώνει κατά μέσο όρο από 2.000 μέχρι 5.000 άτομα, από τα οποία οι περισσότεροι είναι ξένοι. Πέρυσι το καλοκαίρι την είχαν παρακολουθήσει 3.500 άτομα. Η φετινή «Ελληνική Βραδιά» θα διαρκέσει από τις 6.30 μέχρι τις 10 το βράδυ. Σε περίπτωση βροχής, θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 11 Αυγούστου.


Όλος ο χώρος του πάρκου για την εκδήλωση διακοσμείται με ελληνικές σημαίες που φροντίζει να τοποθετήσει ο Δήμος.


«Είμαστε λίγοι οι Έλληνες που ζούμε στην περιοχή και σκεφθήκαμε πριν πέντε χρόνια να οργανώνουμε κάθε καλοκαίρι μια βραδιά προβολής της γενέτειρας, με μουσική, παραδοσιακούς χορούς και παρουσίαση της ιστορίας της Ελλάδας μας», τόνισε ο κ. Βασιλάκης, που είναι επιχειρηματίας και ο οποίος έχει την ευθύνη της εκδήλωσης τα τρία τελευταία χρόνια, συνεχίζοντας την προσπάθεια που είχε αρχίσει ένας άλλος ομογενής, ο Γεώργιος Κρητικός.


«Είναι μια θαυμάσια ευκαιρία να προβάλλουμε και να κάνουμε γνωστή την Ελλάδα μας στους ξένους οι οποίοι δεν ξέρουν πολλά γι’ αυτήν», πρόσθεσε ο κ. Βασιλάκης.


Φέτος θα υπάρχει ελληνικό μουσικό πρόγραμμα με την ορχήστρα «Noga Group» και τραγουδιστές, ενώ χορευτικό της κοινότητας Αγ. Τριάδας του Χίκσβιλ με τοπικές ενδυμασίες θα παρουσιάσει παραδοσιακούς χορούς απ’ όλη την Ελλάδα.


«Ελάτε όλοι, φέρνοντας τα καθίσματά σας, αλλά και ελαφρά παπούτσια για να χορέψετε και να διασκεδάσετε σε μια μαγεμένη βραδιά κάτω από τ’ αστέρια», είναι η πρόσκληση που απευθύνουν ο δήμος του Σίνταρχερστ και ο διοργανωτής, κ. Βασιλάκης, με τους συνεργάτες του.


Ο Δήμος παραχωρεί κάθε καλοκαίρι το κεντρικό πάρκο για μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις που διοργανώνουν φορείς και άτομα από διάφορες εθνικότητες. Η κάλυψη των εξόδων της «Ελληνικής Βραδιάς», όπως και των ξένων, γίνεται με προσφορές. Η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της περιοχής είναι Εβραίοι.


«Η πρωτοβουλία που αρχίσαμε πριν πέντε χρόνια με τον Γιώργο Κρητικό να δείξουμε ποιοι είμαστε, μέσα στους ξένους, πέτυχε», είπε ο κ. Βασιλάκης. 

Πηγή: ΜΠΕ