Αρχική Νέα Τοπικά Παράπονα Νομάρχη στον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας

Παράπονα Νομάρχη στον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας

12


Επιστολή με την οποία αναφέρεται στα ακτοπλοϊκά προβλήματα της Χίου απέστειλε ο Νομάρχης Χίου κ. Λαμπρινούδης στον Υπουργό Ναυτιλίας κ. Κεφαλογιάννη.


Αναλυτικά στην επιστολή του ο Νομάρχης αναφέρει:

“Κύριε Υπουργέ      Σας είναι, πιστεύω, γνωστές οι προσπάθειες που καταβάλλει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χίου, όπως και άλλες τοπικές αρχές ολόκληρου του Αιγαίου, για την ουσιαστική αναβάθμιση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών. Είναι επανειλημμένες οι εκκλήσεις μας προς το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας για τολμηρά μέτρα – πρωτοβουλίες που θα άλλαζαν το τοπίο στο χώρο της ακτοπλοϊκής εξυπηρέτησης των νησιών. Είναι πρόσφατες οι μαζικές κινητοποιήσεις φορέων και πολιτών του Αιγαίου, με αίτημα το αυτονόητο, αξιοπρεπή εξυπηρέτηση που να ταιριάζει στον 21ο αιώνα.
     Δυστυχώς ακόμα και οι πιο δυσοίωνες προβλέψεις μας, επιβεβαιώθηκαν στο ακέραιο, σε ελάχιστο χρονικό διάστημα. Γνώμη μου είναι ότι οι θλιβερές καταστάσεις στο λιμάνι του Πειραιά, καταστάσεις που ταλαιπωρούν χιλιάδες πολίτες και σαφώς δυσφημούν τη χώρα στο εξωτερικό, δεν είναι τυχαία γεγονότα, αλλά η «κορυφή του παγόβουνου» της κρίσης που αγκαλιάζει την ελληνική ακτοπλοΐα. Γερασμένα πλοία, συχνές και επαναλαμβανόμενες βλάβες, αμφιβολίες ακόμα και για την ασφάλεια των δρομολογίων, πολύωρες καθυστερήσεις,  όλα αυτά υπονομεύουν κάθε σοβαρή προσπάθεια για την ανάπτυξη του τουρισμού στα νησιά μας, και μάλιστα εν μέσω της περιόδου της μεγαλύτερης προσέλευσης.
     Ήδη από τις 12 Ιουλίου 2005, προβλέποντας αυτές τις καταστάσεις και απευθυνόμενοι στον Πρωθυπουργό της χώρας είχαμε επισημάνει: «αυτό που ζητάμε, είναι να λειτουργήσει και στην περίπτωση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου ο υγιής ανταγωνισμός των ακτοπλοϊκών εταιριών προς όφελος του επιβατικού κοινού και των τοπικών κοινωνιών των νησιών. Αυτό που ζητάμε είναι να σταματήσει το μονοπώλιο των ναυτιλιακών εταιριών που επί χρόνια λυμαίνονται τις επιδοτήσεις των άγονων γραμμών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον επιβάτη.». Οι καταστάσεις, όπως αντιλαμβάνεται ο καθένας, μας επιβεβαίωσαν.
     Πρέπει μάλιστα να σημειώσω, ότι το μέλλον προοιωνίζεται ακόμα δυσχερέστερο για τα νησιά μας. Μέσα στον επόμενο χρόνο, δεκάδες πλοία θα αποσυρθούν λόγω συμπλήρωσης του προβλεπόμενου ορίου ηλικίας. Ποιος θα αναλάβει στη συνέχεια την εξυπηρέτηση των νησιών; Με ποια πλοία; Με ποιες προδιαγραφές; Ποιος είναι ο προγραμματισμός που υπάρχει, ή θα έπρεπε να υπάρχει;
     Για όλα αυτά δεν έχουμε, δυστυχώς, καμιά ενημέρωση. Παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις μας, ακόμα και τις συσκέψεις που πραγματοποιούνται με υπεύθυνους του Υ.Ε.Ν. δεν ενημερωνόμαστε για αποτελέσματα τους και τις αποφάσεις που λαμβάνονται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο 2005, εδώ στη Χίο, υπό τον Γεν. Γραμματέα κ. Ι. Τζωάννο. Για όλα τα αιτήματα που θέσαμε ως Ν.Α.Χίου και τοπικοί φορείς του νησιού, καμιά απάντηση δε λάβαμε, καμιά πληροφόρηση δεν υπήρξε, παρά τις διαβεβαιώσεις ότι αρχές Φεβρουαρίου θα λαμβάνονταν συγκεκριμένα μέτρα.
     Κύριε Υπουργέ,
     Οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες για τα νησιά, είναι η βάση στην οποία στηρίζονται, η ποιότητα ζωής μας, η οικονομική ανάπτυξη, η δυνατότητά μας να συγκρατήσουμε τον πληθυσμό μας, οι προοπτικές για το μέλλον. Η σημερινή εικόνα, που μόνο μερικές πτυχές της είδε το πανελλήνιο, πριν από μερικές μέρες, δημιουργούν στους νησιώτες απαισιοδοξία και ανασφάλεια για το μέλλον.
     Η Πολιτεία, κατά τη γνώμη μας, πρέπει, επιτέλους, να αναλάβει ενεργό ρόλο, να επωμιστεί τις ευθύνες της, να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για καλύτερη εξυπηρέτηση. Σε διαφορετική περίπτωση, η διαιώνιση της σημερινής απαράδεκτης κατάστασης, δεν θα σημαίνει άλλο παρά εγκατάλειψη και αδιαφορία.


Με τιμή


Ο ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΧΙΟΥ
ΠΟΛΥΔΩΡΟΣ ΛΑΜΠΡΙΝΟΥΔΗΣ ”