Αρχική Πολιτισμός Τα χερίσια έκλεψαν την παράσταση

Τα χερίσια έκλεψαν την παράσταση

5


Μια βραδιά για παραδοσιακούς «μακαρονάδες» διοργάνωσε στην παραλία της Λαγκάδας την Τετάρτη ο Σύλλογος της «Κυδιάντας».
Στο βάθρο της προτίμησης των Λαγκαδούσων, αλλά και των επισκεπτών που βρέθηκαν από νωρίς για ν’ απολαύσουν τα πλούσια εδέσματα, βρέθηκαν τα χερίσια μακαρόνια.
Οι νοικοκυρές της Λαγκάδας συνεχίζουν μέχρι σήμερα την παράδοση, προτιμώντας τα χερίσια μακαρόνια από τα έτοιμα που υπάρχουν στο εμπόριο, καθώς υποστηρίζουν ότι είναι πιο αγνά και η γεύση τους είναι ασυναγώνιστη.
Η πρόεδρος του Συλλόγου, κ. Ματρώνα Αποστολίδη, μας μύησε στον τρόπο και μας παρέθεσε τα υλικά που χρησιμοποιούν εδώ και χρόνια οι Λαγκαδούσαινες για να τα παρασκευάσουν.


Τα υλικά


Τα υλικά που χρειαζόμαστε για τα μακαρόνια είναι: αλεύρι μαλακό, σιτάλευρο, νερό, λίγο λάδι για τη ζύμη και σπαρτόξυλα.


Πως τα φτιάχνουμε


Οι ποσότητες των υλικών κρίνονται ανάλογες με την ποσότητα που θέλουμε να φτιάξουμε. Οι ποσότητες που ακολουθούν αφορούν ένα πακέτο μακαρόνια.
Σε μια μεγάλη λεκάνη ρίχνουμε 3 χούφτες σιτάλευρο, 4 χούφτες αλεύρι μαλακό, πολύ νερό μέχρι να πήξει η ζύμη, τα ανακατεύουμε συνέχεια και στο τέλος ρίχνουμε λίγο λάδι. Χρειάζεται καλό ζύμωμα για να μην κομπιάσει. Στη συνέχεια κάνουμε μικρά μπαλάκια με τη ζύμη και με το σπαρτόξυλο τα πλάθουμε, δίνοντας του το σχήμα του μακαρονιού. Τα βράζουμε σε αλατόνερο για 20 λεπτά με μισή ώρα, όπως γίνεται και με τα μακαρόνια του εμπορίου, και είναι έτοιμα. Με τον ίδιο τρόπο γίνεται και ο φιδές.
Από γενιά σε γενιά
«Είναι πολύ εύκολος ο τρόπος παρασκευή τους. Εκτός των άλλων προτερημάτων τους, χρησιμοποιείς αγνά υλικά. Εμείς συνεχίζουμε την παράδοση, δεν θέλουμε κάποιες αξίες να χαθούν. Μέσα από την προσπάθεια του Συλλόγου μας, προσπαθούμε να μάθουμε και τις νέες νοικοκυρές να τα φτιάχνουν, αλλά και με τη βραδιά γευσιγνωσίας να γευτεί και ο κόσμος τη διαφορά των χερίσιων από αυτά του εμπορίου», τόνισε στον «π» η πρόεδρος του Συλλόγου.
Για την πραγματοποίηση της Βραδιάς, μαγείρευαν δύο μέρες οι νοικοκυρές της Λαγκάδας. Ο κόσμος που βρέθηκε εκεί γεύτηκε επίσης φιδέ, αυγοζούμι και ρεβυθοκεφτέδες, γνήσια παραδοσιακά φαγητά, συνοδευόμενα από κρασί της αρεσκείας του.

Πηγή: Εφημερίδα Πολίτης