Αρχική Νέα Τοπικά Επιχείρηση: «Ξεκολλήστε το Αρίων»

Επιχείρηση: «Ξεκολλήστε το Αρίων»

8


Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται τις τελευταίες ώρες οι διαδικασίες για την αποκόλληση του οχηματαγωγού πλοίου «ΑΡΙΩΝ» από την περιοχή του Μελανιούς, με την ελπίδα και την ευχή όλων ότι θα έχουν αίσιο τέλος.
Μόνος και καθοριστικός σύμμαχος των προσπαθειών που βρίσκονται σε εξέλιξη ο καιρός, αφού από εκείνον θα εξαρτηθεί και η διάρκεια της επιχείρησης αλλά και το μέλλον της.


Από τις 12 Φεβρουαρίου


Το πλοίο, ως γνωστόν, προσέκρουσε στη θέση Άγιος Νικόλαος στο Μελανιός τα ξημερώματα της 12ης Φεβρουαρίου και ενώ εκτελούσε το δρομολόγιο Πειραιάς- Μεστά- Μυτιλήνη, φορτωμένο, μεταξύ άλλων, και με προκατασκευασμένα σπίτια που τα περίμεναν οι ιδιοκτήτες τους στη Χίο, εκ των οποίων κάποια παραμένουν ακόμα στο γκαράζ του πλοίου.
Και ενώ όλο αυτό το διάστημα οι πληροφορίες που έφταναν στους εμπλεκόμενους φορείς αναφορικά με την αποκόλλησή του ήταν δυσοίωνες, από χθες ειδική ομάδα σκαφών, με επικεφαλής την εταιρία Τσαβλίρη, έχουν ξεκινήσει μία γιγαντιαία επιχείρηση, προκείμενου το «Αρίων» να αποκολληθεί και να καθοριστεί εκ νέου η τύχη του.
Πέντε σκάφη και αρκετές ελπίδες
Στην επιχείρηση συμμετέχουν 2 ρυμουλκά, 1 ναυαγοσωστικό σκάφος, 1 ειδικό καταδυτικό σκάφος, που στέλνει πληροφορίες για την κατάσταση των ρωγμών που έχει υποστεί το πλοίο, και τέλος ένα απορρυπαντικό σκάφος που θα επέμβει σε περίπτωση που εμφανιστούν στη θάλασσα λάδια ή πετρέλαια από το πλοίο.
Την επιχείρηση παρακολουθεί στενά και το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χίου, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπεύθυνος της επιχείρησης έχει ήδη εκφράσει την ελπίδα ότι θα έχουμε πιθανά αίσιο τέλος, βάση των τελευταίων εκτιμήσεων.


Το μόνο πρόβλημα


Καταλυτικός παράγοντας στην εξέλιξη της επιχείρησης για την αποκόλληση του «Αρίων» οι καιρικές συνθήκες, που θα καθορίσουν και τη διάρκεια των εργασιών. Το χρονοδιάγραμμα που έχει κατατεθεί προβλέπει να διαρκέσουν ακόμα και 2 μήνες, εάν οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή (πολλές φορές ισχυροί), δεν ευνοήσουν την απρόσκοπτη και καθημερινή εργασία. Τέλος να αναφέρουμε ότι σκάφη της επιχείρησης ελλιμενίζονται στα Λημνιά, ώστε να βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από τον τόπο του ναυαγίου.

Πηγή: Εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ