Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Οι αντιδράσεις στη δήλωση Κοτσακά

Οι αντιδράσεις στη δήλωση Κοτσακά

14


Τους ασκούς της προεκλογικής περιόδου άνοιξε η χθεσινή δήλωση του Αν. Κοτσακά ότι ο ίδιος θα αποδέχονταν να ηγηθεί ψηφοδελτίου κοινής αποδοχής για το Δήμο Χίου. Όλα συντείνουν στην εκτίμηση ότι μια τέτοια προοπτική είναι τουλάχιστον ανεδαφική, γεγονός που φαίνεται και από τις πρώτες δηλώσεις των πολιτικών προσώπων, όσο κι αν στην πλειοψηφία τους αποδέχονται την προσωπικότητα του Αν. Κοτσακά. Έκπληξη πρώτου μεγέθους η δήλωση του κ. Μ. Μεννή. Την απαρχή μιας έντονης κινητικότητας, ίσως πιο πρόωρα από όσο αναμένονταν, σηματοδότησε η χθεσινή δήλωση του πρ. υπουργού Αν. Κοτσακά στον «π», που στη συνέχεια αναπαράχθηκε από το σύνολο σχεδόν των ηλεκτρονικών τοπικών Μέσων.
Η εκδηλωμένη διάθεση του να συμβάλει στον καταρτισμό ενός οικουμενικού ψηφοδελτίου, καθολικής αποδοχής, ως αντίβαρο στο μέγεθος των προβλημάτων της πρωτεύουσας, προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις.
Οι περισσότεροι αναζητούν να βρουν τι κρύβεται στο πίσω μέρος των δηλώσεων Κοτσακά, καθώς στο σύνολό τους συμφωνούν ότι η προϋπόθεση που θέτει θεωρείται απραγματοποίητη.
Το ΠΑΣΟΚ
Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, σε όποια τάση κι αν ανήκουν, δηλώνουν τώρα την προσήλωση τους στις κομματικές διαδικασίες. Αν και επισήμως για το πρόσωπο του Αν. Κοτσακά εκφράζονται θετικά σχόλια, για τα περισσότερα από τα στελέχη προέχει αυτή την ώρα η ταύτιση τους με τις κομματικές οδηγίες στο ασταθές πολιτικό περιβάλλον του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Είναι ενδεικτικό ότι ο κ. Π. Λαμπρινούδης επιφυλάχθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις, με το πρόσχημα ότι επιθυμεί να πληροφορηθεί το σκεπτικό τους πριν τις αξιολογήσει δημοσίως.
Η Ν.Δ.
Στάση αναμονής κρατούν και τα στελέχη της τοπικής Ν.Δ.. Από τις πρώτες συζητήσεις όμως, εκείνο που κυρίως προβάλλεται ως αντεπιχείρημα της υιοθέτησης της πρότασης είναι ότι η Ν.Δ., με δεδομένο ότι είναι κυβερνητικό κόμμα, έχει περισσότερες πιθανότητες να φθάσει στην «πηγή» της κατάκτησης του Δήμου.
Η Αριστερά
Οι δηλώσεις Κοτσακά δεν βρίσκουν «ευήκοα ώτα» στα ηγετικά κλιμάκια των στελεχών της Αριστεράς. Όπως φαίνεται μάλιστα από τις δηλώσεις των εκπροσώπων τους, ανύπαρκτα είναι τα περιθώρια της σύγκλισης σε κοινής αποδοχής λύσεις.


Μ. ΜΕΝΝΗΣ:


«Μπαίνω και υποψήφιος του…»


«Είμαι πιστός υπηρέτης του κόμματος. Εφόσον λοιπόν το ΠΑΣΟΚ αποφασίσει να τον στηρίξει, εγώ θα είμαι ο πρώτος που θα κινηθώ προς αυτή την κατεύθυνση. Θα στηρίξω τον κ. Κοτσακά με όλες μου τις δυνάμεις, ακόμα κι αν μου ζητηθεί να συμμετάσχω σε πιθανό ψηφοδέλτιο του. Επαναλαμβάνω ότι αταλάντευτη προϋπόθεση παραμένει πάντα η τελική επιλογή του κόμματος».


Γ. ΑΜΠΑΖΗΣ:


«Παντεσπάνι για ολίγους…»


«Θεωρούμε ότι η δήλωση του πολιτικού Αντ. Κοτσακά – αν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα- με δεδομένη την καλοκαιρινή ανία, αποτελεί πολιτική βόμβα, δεδομένου του πολιτικού αναστήματος ενός σοσιαλδημοκράτη που υπηρέτησε πιστά τις νεοφιλελεύθερες αναδιαρθρώσεις όλα αυτά τα χρόνια που στην Κυβέρνηση ήταν το ΠΑΣΟΚ.
Πρόκειται για μια ακόμα πολιτική παρασπονδία, αφού η οικουμενικότητα, αποτελεί στοιχείο παραπληροφόρησης του λαού, δεδομένου ότι οι πολιτικές είναι πάντα ταξικές. Και ο πολιτικός άνδρας Κοτσακάς πάντα υπηρέτησε τα μεγάλα συμφέροντα. Υπάρχουν απτά δείγματα και από τις κυβερνητικές και από τις κομματικές θέσεις που πέρασε. Με τα δοκιμασμένα υλικά της σοσιαλδημοκρατίας δυστυχώς μόνο παντεσπάνι για ολίγους μπορεί να φτιαχτεί».


ΜΙΧ. ΣΦΥΡΑΚΗΣ:


«Εμμένουμε στην Κ.Ε.Π.»


«Αν και δεν πιστεύω πολύ ότι οι οικουμενικές λύσεις είναι το φάρμακο, εν τούτοις και στην απίθανη αυτή περίπτωση που συμπέσουν τα κόμματα, τότε το πρόσωπο που θα ηγηθεί θα πρέπει να είναι κοινής αποδοχής χωρίς κομματικές ιδιότητες και επιδιώξεις ,διατεθειμένο να κάνει τις υπερβάσεις του.
Τα μέλη του ΣΥΝ στον Δήμο της Χίου συμμετέχουν ενεργά στην Κίνηση Ενεργών Πολιτών, με θετική δράση και ξεχωριστή παρουσία , και όλα δείχνουν ότι την επόμενη φορά η ΚΕΠ θα έχει πιο κεντρικό ρόλο και θέση στα δημοτικά δρώμενα.
Ο ΣΥΝ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν συμμετέχει σε συμφωνίες κορυφής και το θέμα αφορά κυρίως το ΠΑΣΟΚ».


Γ. ΧΑΛΙΟΡΗΣ:


«Εξέφρασε την αγωνία του κάθε Χιώτη»


«Ο Αν. Κοτσακάς αποτελεί σημαντικό πολιτικό κεφάλαιο για τον τόπο. Το απέδειξε για μια ακόμα φορά, μιλώντας, τη γλώσσα της αλήθειας, εκφράζοντας την αγωνία του κάθε Χιώτη για συνεννόηση και σύνθεση.
Είναι βέβαιο ότι χρειάζεται στρατηγικός σχεδιασμός για τον τόπο, συνολικό σχέδιο ανάπτυξης, ιεράρχηση στόχων και προτεραιοτήτων, που μόνο μέσα από διεργασίες κοινωνικής διαβούλευσης μπορούν να επιχειρηθούν. Οι επισημάνσεις αυτές του πρώην Υπουργού, στη βάση τους, με βρίσκουν σύμφωνο, εφόσον έχω, κατά καιρούς, καταθέσει δημόσια τα πιστεύω μου στα συγκεκριμένα θέματα.
Αποκτά, μάλιστα, ιδιαίτερη βαρύτητα η επισήμανση ενός κορυφαίου κομματικού στελέχους, με τη γνωστή διαδρομή του Α. Κοτσακά, ότι όλα αυτά χρειάζεται να εκφρασθούν μέσα από ένα υπερκομματικό και ενωτικό συνδυασμό αρχών, για το Δήμο της Χίου, ο οποίος θα απαιτηθεί να εργασθεί μακριά από τα κάθε λογής συμφέροντα για την εφαρμογή και υλοποίησή τους.
Εκτιμώ λοιπόν ότι οι σημερινές δηλώσεις του Α. Κοτσακά βοηθούν να δούμε τα πράγματα ξεκάθαρα και ανεβάζουν ψηλά τον πήχη του προβληματισμού, για τα τοπικά πράγματα, ενόψει και των επικείμενων εκλογών στην αυτοδιοίκηση.
Σε ότι δε αφορά στο πρόσωπο που θα κληθεί να ηγηθεί της προσπάθειας, χωρίς να υποτιμώ τη αξία και την κρισιμότητα της όποιας επιλογής, πιστεύω ότι στην παρούσα φάση, ως θέμα, πρέπει να είναι σε δεύτερη μοίρα. Προέχει, κατά τη γνώμη μου, η κοινωνική ζύμωση και αποδοχή, η συνειδητοποίηση της αναγκαιότητας για υπέρβαση και η μεθοδική δουλειά για συλλογική επιτυχία».


Πηγή: Εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ