Αρχική Απόψεις Aρθρα Θάνος Ασκητής: Με ενοχλεί η απαράδεκτη εικόνα στην οποία βρίσκεται η Χίος

Θάνος Ασκητής: Με ενοχλεί η απαράδεκτη εικόνα στην οποία βρίσκεται η Χίος

164


Θάνος Ασκητής.


Γεννήθηκε το 1953 στη Χίο. Στην Ευαγγελίστρια το πατρικό σπίτι.
Βαγγέλης ο πατέρας, Κεφαλλονίτης, τελωνειακός.
Σταματία η μητέρα. Κεφαλλονίτισσα κι εκείνη.
Έχει δύο μεγαλύτερους αδελφούς, που έζησαν κι αυτοί στη Χίο.
Δανάη η σύζυγος, Παντελής και Γιώργος τα παιδιά.


 Ο κ. Θάνος Ασκητής, είναι ο μόνος βουλευτής που είχε το θάρρος να παραιτηθεί το 2003 λόγω του ασυμβίβαστου με το επάγγελμα. «Ήταν μεγάλη απόφαση, όμως ήταν απόφαση ζωής, διότι εγώ λειτουργώ και σκέφτομαι πάντα ως γιατρός. Δεν μπορώ να μείνω μακριά από το βιβλίο της ιατρικής επιστήμης και την ιατρική πράξη. Άρα στην κοινοβουλευτική θητεία δεν βρέθηκα για να ακυρώσω ένα ολόκληρο αγώνα, αλλά για να προσφέρω. Αυτοί όμως, που ήθελαν να ψηφίσουν το ασυμβίβαστο, είδαν ότι το κοινοβουλευτικό στοιχείο πρέπει να είναι μακριά από την επιστήμη και τον επαγγελματικό παράγοντα. Αποφάσισα λοιπόν να παραμείνω στη δουλειά μου και σε αυτό που ήμουν πάντα. Εξακολουθώ και πολιτικά να είμαι μάχιμος και πρωταγωνιστής, όσο μπορώ περισσότερο. Για μένα είναι πολιτική, όλα. Ένα ζευγάρι που θα έλθει στο γραφείο και θα μου πει «δεν τα πάμε καλά, βοήθησέ μας», είναι πολιτική. Βούληση, σκέψη, συντροφικότητα, γεφύρωση, ρόλος ζωής».
Γίνεται βλοσυρός, όταν τον κάλεσα να μου χαρακτηρίσει με δύο λόγια τη Χίο. «Είναι ένα φοβερά όμορφο νησί, έχω μείνει εντυπωσιασμένος από τις θάλασσες, τη φύση της. Έχω θυμώσει με το Πυργί, γιατί πιστεύω ότι δεν του αξίζει η εικόνα που έχει σήμερα», τονίζει. «Θα το ήθελα πιο παραδοσιακό, πιο όμορφο, πιο πολιτισμένο. Θα ήθελα να δω χώρους παραδοσιακούς. Η Χίος είναι γεμάτη πολιτισμό, κουβαλάει τα ομηρικά χρόνια, μία ιστορία, ένα έπος και πιστεύω ότι πρέπει να φροντίσει την πολιτιστική της εικόνα. Με ενοχλεί επίσης η κατάσταση του λιμανιού της Χίου, με ενοχλεί η βρώμα και τα σκουπίδια που βλέπω σε πολλά σημεία της πρωτεύουσας, αλλά και των χωριών. Όλοι πρέπει να συνεργαστούμε για να κάνουμε τη Χίο πιο όμορφη, πιο αρμονική, αισθητική και πιο αξιοποιημένη πολιτιστικά, με την παιδεία μπροστά. Όλα μπορούν να αλλάξουν. Η Χίος έχει πλούτο, ομορφιά, δυναμική, ανθρώπους έξυπνους, έχει λεφτά. Οι Χιώτες είναι πλούσιοι άνθρωποι. Μπορούν λοιπόν, να δοθούν χρήματα, να δώσουν οι ιδιώτες και γω είμαι μέσα σε μία τέτοια προοπτική, να κάνουμε τη Χίο πιο όμορφη».
Μιλάει με πάθος για τη Χίο του. Κι όχι άδικα. Λίγοι γνωρίζουν ότι ο γνωστός γιατρός σεξολόγος έχει γεννηθεί στη Χίο, όπου υπηρετούσε ως τελωνειακός ο πατέρας του. Νιώθει Χιώτης και το λέει όπου βρεθεί.
Εννιά χρονών έφυγε από εδώ, το 1962 και πήγε στην Αχαΐα, λόγω μετάθεσης του πατέρα. «Η καταγωγή μου είναι Κεφαλλονίτικη, αλλά η Χίος είναι η πατρίδα στην οποία γεννήθηκα. Έως Τετάρτη Δημοτικού πήγα εδώ σχολείο, στην Ευαγγελίστρια, στο πολύ ωραίο Δημοτικό σχολείο εκείνης της εποχής, πιο κάτω λίγο από το σπίτι μου. Έχω φωτογραφίες από αυτό, είδα συμμαθητές μου τώρα και συγκινήθηκα ιδιαίτερα».
Θυμάται το λιμάνι της Χίου, έχει παιδικές αναμνήσεις στους μπαβέδες. «Δεν μου αρέσει έτσι όπως είναι τώρα. Με πήγαινε η μάνα μου στο καράβι, που έφερνε κι έπαιρνε ζωή στη Χίο. Χαιρετάγαμε το καράβι, που σχεδόν ήθελα να το αγγίξω, γιατί πέρναγε κι σφύριζε πολύ κοντά από το φάρο. Ήταν μια πολύ ανέμελη περίοδος, που έχει γράψει στην παιδική μου ηλικία και την κουβαλάω μέσα μου πολύ έντονα».
Όταν έφυγαν είχε στενοχωρεθεί πάρα πολύ. Θυμάται το βράδυ, που το καράβι τους έπαιρνε οριστικά από τη Χίο. «Επειδή ο πατέρας μου ήταν αγαπητός Δ/ντής του Τελωνείου, τα φώτα του λιμανιού αναβόσβηναν και δύο καράβια που ήταν μέσα στο λιμάνι σφύριζαν χαιρετώντας τον. Εκεί έκλεισε ο πρώτος μεγάλος κύκλος της παιδικής μου ηλικίας. Κράτησα τη Χίο στα όνειρά μου. Την ξανασυνάντησα όμως, το 1986 σε μία άσκηση, ως υπαξιωματικός, μόλις είχα γυρίσει από την Αμερική, ειδικευμένος πια γιατρός».
Ξανάρθε το 1981 με την υποψήφια βουλευτή του ΠΑΣΟΚ τότε, γυναίκα του. Πήγαν και είδαν το πατρικό του σπίτι, που υπάρχει ακόμη σήμερα. «Θλίβομαι που κατάντησε έτσι εγκαταλειμμένο. Είναι κρίμα. Μακάρι να το είχα πάρει να το φτιάξω, να ξαναβάλω τους δύο τεράστιους φοίνικες που δέσποζαν στην αυλή και την περιοχή. Μια βοτσαλωτή αυλή, ωραία εικόνα. Θλίβομαι που το βλέπω να αργοπεθαίνει. Ήταν κομψοτέχνημα. Οι άνθρωποι που το έχουν, ή ας το φτιάξουν, ή ας μου το δώσουν. Έχω λίγο εγωιστικό θυμό».
Τελείωσε το Δημοτικό στο Αίγιο, Γυμνάσιο πήγε στην πλατεία Βάθης. Μπήκε στην Ιατρική Σχολή Αθηνών, όπου πήρε ειδικότητα νευρολογίας – ψυχιατρικής. Στο πανεπιστήμιο στην Αμερική, απασχολήθηκε με το θέμα των ορμονών στον εγκέφαλο και την αντίστοιχη συμπεριφορά κι εξειδικεύτηκε στη σεξουαλικότητα και τις σχέσεις των δύο φύλων. Τέσσερα χρόνια θήτευσε πλάι στη μεγάλη Κάπλαν, καθηγήτρια ψυχιατρικής στο N.Y. University, από το οποίο πήρε πτυχίο sex therapist. Σχέσεις ζευγαριών, επικοινωνία, σεξ, ερωτική συμπεριφορά.
Το 1986 επέστρεψε στην Ελλάδα ως γιατρός και έδωσε μία γροθιά στα ταμπού της εποχής και δημιούργησε το πρώτο σεξολογικό ινστιτούτο της Ελλάδας. «Η Ελλάδα ήταν ακόμη πολύ μακριά από το σεξ, επιστημονικά κι ιατρικά».
Από το 1993, με τις εκπομπές στην τηλεόραση κατάφερε να αναδείξει τα θέματα αυτά που ήταν ταμπού, κλειδωμένα, απόρρητα. «Ο κόσμος ήταν άθλια πληροφορημένος. Δέκα χρόνια στην τηλεόραση, έδωσα στον κόσμο να καταλάβει ότι η σεξουαλικότητα είναι ένας κύκλος ζωής, η ομορφιά του έρωτα. Έδειξα την ανάγκη να μάθουμε την ερωτική υγιεινή. Ο κόσμος έμαθε ότι η σεξουαλικότητα είναι παιδεία, υγεία, συμπεριφορά, σχέση, έρωτας, τα ίδια τα παιδιά μας».


Πηγή: Εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ