Αρχική Απόψεις Aρθρα Ελπίδα Τσουρή: Μετρώντας τις χαμένες ευκαιρίες

Ελπίδα Τσουρή: Μετρώντας τις χαμένες ευκαιρίες

7

Ο τρόπος αντιμετώπισης των μεταναστών, εκτός από κοινωνικό, είναι και βαθιά πολιτικό θέμα. Η διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και οι συνθήκες διαβίωσης και ενσωμάτωσης των ανθρώπων αυτών στην κοινωνία υποδοχής, αφορούν στο μέλλον, στην εξέλιξη και στην πρόοδο των ίδιων των κοινωνιών, αλλά και στην ποιότητα του δημοκρατικού πολιτεύματος.
Το γεγονός ότι στη χώρα μας ζει και εργάζεται ένας μεγάλος αριθμός μεταναστών είναι δεδομένο. Το ζητούμενο από μια νομοθετική παρέμβαση, σήμερα, είναι η δημιουργία ενός πλαισίου για την ένταξη ή, καλύτερα, την συνύπαρξη των μεταναστών με τις κοινωνίες, στους κόλπους των οποίων ζουν και εργάζονται.
Δυστυχώς, η κυβέρνηση της ΝΔ, με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο, ταυτίζεται με ξενοφοβικές και κρυπτοξενοφοβικές νοοτροπίες, που δεν συμβαδίζουν με τις αρχές του «κοινωνικού κέντρου», στο οποίο διακηρύσσει ότι ανήκει. Βέβαια, δεν πρωτοτυπεί: μια ματιά στη γειτονική Ιταλία και το σχετικό Νόμο Μπόσι – Φίνι της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι, τον οποίο οι προοδευτικές δυνάμεις αγωνίζονται να ανατρέψουν, αποκαλύπτει τους ιδεολογικούς εμπνευστές της. Παρωχημένες και αποδεδειγμένα αποτυχημένες πολιτικές, από μια παρωχημένη και αποτυχημένη κυβέρνηση.
Μια σύγχρονη μεταναστευτική πολιτική πρέπει να επικεντρώνεται στην αντιμετώπιση φαινομένων ρατσισμού και ξενοφοβίας, αφού οι πολυπολιτισμικές κοινωνίες αποτελούν πραγματικότητα για όλες τις χώρες της Ευρώπης. Η ισότιμη μεταχείριση των μεταναστών, με παροχή δυνατοτήτων ατομικής προόδου και παράλληλη στήριξη από την πλευρά του κράτους  της διατήρησης των πολιτισμικών ιδιαιτεροτήτων τους, θα ήταν αμοιβαία επωφελής, πολιτικά ορθή και ανθρωπίνως δίκαιη επιλογή. Άλλη μια χαμένη ευκαιρία!


Η Ελπίδα Τσουρή είναι βουλευτής Χίου του ΠΑΣΟΚ, τομεάρχης Εμπορικής Ναυτιλίας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και πρώην Υφυπουργός Υγείας.