Αρχική Νέα Τοπικά Χιροσίμα: 60 χρόνια από την Ατομική Βόμβα

Χιροσίμα: 60 χρόνια από την Ατομική Βόμβα

12


Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώνονται στη Χιροσίμα για να τιμήσουν τη μνήμη των ανθρώπων που βρήκαν ακαριαίο θάνατο από την ατομική βόμβα που έπεσε στην πόλη στις 6 Αυγούστου 1945. Τρεις μέρες αργότερα, η δεύτερη ατομική βόμβα θα “σκότωνε” το Ναγκασάκι και θα οδηγούσε την Ιαπωνία στη συνθηκολόγηση.


Φέτος συμπληρώνονται 60 χρόνια από τον πυρηνικό όλεθρο που χτύπησε τη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου και η συμμετοχή των πολιτών αναμένεται μαζικότερη από ποτέ.
Η καθιερωμένη τελετή θα γίνει στο Πάρκο της Ειρήνης, παρουσία επιζώντων, του πρωθυπουργού Γιουνιχίρο Κοϊζούμι και εκπροσώπων της διεθνούς κοινότητας.
Το Σάββατο το πρωί όταν οι δείκτες του ρολογιού δείξουν 8:15, όλοι θα τηρήσουν ενός λεπτού σιγή, οι καμπάνες θα χτυπήσουν για μία ακόμη φορά πένθιμα και χιλιάδες άσπρα περιστέρια θα πετάξουν στον ουρανό.

Η Χιροσίμα ιδρύθηκε το 1589.
Στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου χρησιμοποιήθηκε για τη λογιστική υποστήριξη του αυτοκρατορικού στρατού. Ήταν δε έδρα του Β’ Στρατιωτικού Επιτελείου, αποστολή του οποίου ήταν η άμυνα όλης της νότιας Ιαπωνίας.
Η ατομική βόμβα -γνωστή ως Little Boy- έπεσε στη Χιροσίμα στις 8:15. Λίγα λεπτά νωρίτερα, περίπου στις 8:00, είχε σημάνει συναγερμός, όταν τα ραντάρ εντόπισαν την είσοδο εχθρικών αεροπλάνων στον εναέριο χώρο της Ιαπωνίας. Ωστόσο, αυτός δεν κράτησε πολύ, δεδομένου ότι ο αριθμός των αεροσκαφών ήταν μικρός. Μόλις τρία.
Ένα από αυτά, το Β-29 Enola Gay έριξε τη βόμβα. Αυτή εξερράγη περίπου 600 μέτρα πάνω από την επιφάνεια του εδάφους, αφανίζοντας σε δευτερόλεπτα 80.000 ανθρώπους (συνολικά έχασαν τη ζωή τους 160.000 Ιάπωνες).
Είκοσι λεπτά αργότερα, το Τόκιο συνειδητοποιούσε ότι είχε χάσει την επικοινωνία με την πόλη. Ακολούθησαν φήμες για μια “τρομερή έκρηξη”.


Οι πληροφορίες έφτασαν έως το Γενικό Επιτελείο, το οποίο επίσης προσπάθησε να επικοινωνήσει. Απόλυτη σιγή. Τελικά αποφασίστηκε να πετάξει ένα πολεμικό αεροσκάφος προκειμένου να διαπιστωθεί τι είχε συμβεί.
Τρεις ώρες αργότερα, ο Ιάπωνας πιλότος πλησίαζε στη Χιροσίμα. Αρχικά είδε ένα τεράστιο σύννεφο καπνού πάνω από την περιοχή και στη συνέχεια την ίδια την πόλη να καίγεται…
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ιαπωνία πληροφορήθηκε επίσημα το γεγονός 16 ώρες αργότερα, μέσω του επίσημου ανακοινωθέντος του Λευκού Οίκου.

Ναγκασάκι, ώρα 11:02


Λίγες ημέρες αργότερα, στις 9 Αυγούστου 1945, το Β-29 Bockscar έριχνε τη δεύτερη ατομική βόμβα -γνωστή ως Fat Man- στην πόλη του Ναγκασάκι. Η πόλη ήταν ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια της νοτίου Ιαπωνίας και την περίοδο εκείνη η πολεμική της βιομηχανία εργαζόταν πυρετωδώς για την παραγωγή πολεμικών πλοίων και άλλου σχετικού υλικού.
Όλα άλλαξαν στις 11:02 το πρωί, όταν ο Αμερικανός πιλότος του Β-29 βρέθηκε πάνω από την πόλη. Η συννεφιά τον εμπόδισε να ρίξει την ατομική βόμβα στο ακριβές σημείο, χωρίς αυτό να αλλάξει ιδιαίτερα τη μοίρα της πόλης: Η ατομική βόμβα έπεσε στη βιομηχανική περιοχή και εξερράγη 469 μέτρα προτού φτάσει στο έδαφος.
Περίπου 75.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν επί τόπου, ενώ συνολικά έχασαν τη ζωή τους 100.000 Ιάπωνες.


Ο επίλογος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου γράφτηκε στις 15 Αυγούστου 1945, όταν ο τότε αυτοκράτορας της Ιαπωνίας Χιροχίτο (1901-1989) ανακοίνωνε τη συνθηκολόγηση της Χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου.
Σημειώνεται ότι ο τότε πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Χάρι Τρούμαν επιθυμούσε την απαγγελία κατηγοριών για εγκλήματα πολέμου εις βάρος του Χιροχίτο.
Τελικά, ο στρατηγός ΜακΑρθουρ (“πατέρας” του ιαπωνικού Συντάγματος του 1946) επέμεινε να παραμείνει ο αυτοκράτορας στη θέση του ως ένδειξη ενότητας και συνέχειας.
Μοναδική “απώλεια” για τον Χιροχίτο, αυτή της θεϊκής του προέλευσης.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: news.in.gr