Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Ελπίδα Τσουρή: αλαλούμ και στο λιμάνι της Μυτιλήνης

Ελπίδα Τσουρή: αλαλούμ και στο λιμάνι της Μυτιλήνης

13


“Το αλαλούμ καλά κρατεί στα λιμάνια όλης της χώρας”, τονίζει σε σχετικό δελτίο τύπου η βουλευτής Νομού Χίου και Τομεάρχης Εμπορικής Ναυτιλίας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ελπίδα Τσουρή.
Και ενώ το λιμάνι του Πειραιά βρίσκεται κάθε μέρα στα φώτα της δημοσιότητας, όχι με την ιδιότητά του ως το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, αλλά για τις συνεχείς, πολύωρες καθυστερήσεις και ακυρώσεις δρομολογίων προς τα νησιά του Αιγαίου, λιγότερο γνωστά γίνονται τα περιστατικά που συμβαίνουν με την ίδια συχνότητα στα λιμάνια της περιφέρειας.


Η κα Τσουρή με την ερώτηση που απηύθυνε στους Υπουργούς Εμπορικής Ναυτιλίας και Οικονομίας καταγγέλλει τα προβλήματα που καταγράφονται και στο λιμάνι της Μυτιλήνης, με αποκορύφωμα το περιστατικό που συνέβη το περασμένο Σαββατοκύριακο, όταν πολυάριθμοι επιβάτες της γραμμής Μυτιλήνη – Αϊβαλί έμειναν επί 24 ώρες εγκαταλελειμμένοι στο λιμάνι της Μυτιλήνης, με την αιτιολογία ελέγχου από το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας,  χωρίς την παροχή των όσων οι διεθνείς νόμοι προστασίας των ταξιδιωτών ορίζουν σε τέτοιες περιπτώσεις.


Η βουλευτής ζητά διευκρινίσεις για το περιστατικό και τη δυσλειτουργία που δημιουργήθηκε, εν μέσω τουριστικής περιόδου, ζητώντας επιπλέον, να ενημερωθεί για τον σχεδιασμό της κυβέρνησης σχετικά με την εξάλειψη των προβλημάτων που ανακύπτουν καθημερινά με τη μετακίνηση των επιβατών  στην ακτοπλοΐα.
Η ερώτηση της Ελπίδας Τσουρή έχει ως εξής:
Ελπίδα Τσουρή
Βουλευτής Νομού ΧίουΕρώτηση
Προς
Τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας
και
Τον Υπουργό Οικονομίας και ΟικονομικώνΘέμα: Ακτοπλοϊκές εταιρείες της γραμμής Μυτιλήνη-Αϊβαλί


Σοβαρά και συνεχή είναι τα προβλήματα που παρατηρούνται από την ανεξέλεγκτη λειτουργία των εταιρειών που δραστηριοποιούνται και εκμεταλλεύονται την ακτοπλοϊκή σύνδεση  της Μυτιλήνης με το Αϊβαλί. Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα του Τύπου και με την ανοχή της Ελληνικής Πολιτείας, δεκάδες Έλληνες και Τούρκοι επισκέπτες της Λέσβου και των απέναντι μικρασιατικών ακτών ταλαιπωρήθηκαν το Σαββατοκύριακο 30-31 Ιουλίου 2005, από τον επί 24 ώρες έλεγχο στον οποίο προέβησαν οι υπηρεσίες του ΥΕΝ, εγκαταλειμμένοι στο λιμάνι, δίχως την παροχή των όσων οι διεθνείς νόμοι προστασίας των ταξιδιωτών ορίζουν σε τέτοιες περιπτώσεις. Προφανείς είναι και οι αρνητικές επιπτώσεις τέτοιου είδους τριτοκοσμικών φαινομένων στην τουριστική ανάπτυξη και προβολή της χώρας μας και δη των ακριτικών μας νησιών. 
 


Ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί


1. Ποιο είναι το καθεστώς λειτουργίας αυτών των ακτοπλοϊκών εταιρειών;


2. Ποιο είναι το φορολογικό καθεστώς υπό το οποίο δραστηριοποιούνται στην χώρα μας;


3. Σε ποιες ενέργειες και μέτρα προέβησαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΕΝ για τον έλεγχο της ασφάλειας των παρεχόμενων υπηρεσιών και την οριστική εξάλειψη των προβλημάτων που ανέκυψαν και συνεχίζουν να ανακύπτουν από την μη εύρυθμη λειτουργία των συγκεκριμένων ακτοπλοϊκών εταιρειών;


2.08.2005
Η ερωτώσα βουλευτήςΕλπίδα Τσουρή