Αρχική Νέα Τοπικά ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ: ο Ουαλίντ θύμα της “ασφαλούς αποτροπής”

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ: ο Ουαλίντ θύμα της “ασφαλούς αποτροπής”

12


Ο ΟΥΑΛΙΝΤ ΘΥΜΑ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΑΠΟΤΡΟΠΗΣ.  ΚΙ ΕΜΕΙΣ ; 


Στα αρχαία χρόνια φυγάδες, δούλοι, ακόμα και φονιάδες μπορούσαν να προσπέσουν ικέτες σε κάποιο βωμό και μ’ αυτόν τον τρόπο,  επικαλούμενοι το όνομα του θεού, να ζητήσουν βοήθεια και προστασία. Με την πράξη τους αυτή κανείς δε μπορούσε να τους θίξει, γιατί αλλιώς γινόταν ιεροσυλία κι εκείνοι που την έκαναν θεωρούνταν “εναγείς” (καταραμένοι) και “αλιτήριοι” (αήθεις). Ο Θουκιδίδης λοιπόν αναφέρει ότι, όταν οι Λακεδαιμόνιοι απέσπασαν από το ιερό του Ποσειδώνα είλωτες ικέτες και τους σκότωσαν, ο θεός θύμωσε και για τιμωρία έριξε στην πόλη της Σπάρτης μεγάλο και καταστρεπτικό σεισμό. Σίγουρο είναι ότι το θέμα της ικεσίας συγκινούσε, μια και αρκετοί ήρωες και πρωταγωνιστές τραγωδιών εμφανίζονται ως ικέτες. 


Οι καιροί αλλάζουν. Τα ήθη και οι θεσμοί επίσης. Κάτι όμως παραμένει απαράλλακτο κι αυτό είναι η δυστυχία των ανθρώπων, η ανέχεια, ο κατατρεγμός, συνέπειες των πολέμων και της καταπίεσης.  Άνθρωποι εξαναγκάζονται να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους, να ταξιδέψουν  κινδυνεύοντας και να ζητήσουν άσυλο, προστασία  κι ένα καλύτερο μέλλον γι αυτούς και τα παιδιά τους. Φθάνουν στα σύνορα μας, στα σύνορα της πολιτισμένης Ευρώπης, που θέλει να είναι κληρονόμος του αρχαίου ελληνικού πνεύματος και της χριστιανικής  διδασκαλίας. Και τι κάνει η “ουμανιστική” και “χριστιανική” Ευρώπη, και η  Ελλάδα που τόσο περηφανεύεται ως ευρωπαϊκή χώρα; Τους αποτρέπει “ασφαλώς”! Δηλαδή, προσπαθεί να τους απομακρύνει από τα σύνορα μας “χωρίς να θέτει σε κίνδυνο τη ζωή τους”. Το πόσο εφικτό είναι αυτό ας το εκτιμήσει ο καθένας μας, λαμβάνοντας υπ’ όψιν του, ότι αυτοί οι άνθρωποι επιβαίνουν στοιβαγμένοι σε άθλια πλεούμενα και πολλοί απ’ αυτούς βλέπουν για πρώτη φορά θάλασσα. 


Πριν ένα μήνα γίναμε μάρτυρες του πόσο “ασφαλής” είναι στη πράξη αυτή η  τακτική. Στις 21 Ιουνίου κατά την διάρκεια μιας τέτοιας επιχείρησης, ένας 22χρονος σομαλός, ο Ουαλίντ, τραυματίζεται σοβαρά από προπέλα πλοίου. Ο Ουαλίντ με ενδοκοιλιακή αιμορραγία, ρήξη στο συκώτι, θλαστικά  τραύματα και κατάγματα μεταφέρεται στο Νοσοκομείο Χίου. Μετά από γενναίες προσπάθειες των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού η κατάσταση του σταθεροποιείται. Πριν λίγες μέρες ο Ουαλίντ μεταφέρθηκε σ’ άλλο νοσοκομείο στην Αθήνα. Το απόστημα στο συκώτι, το διαλυμένο γόνατο, το ακρωτηριασμένο από τρία δάκτυλα πόδι θα χρειαστούν περισσότερο από ένα μήνα νοσηλείας ακόμα. Θα χρειαστούν πλαστικές επεμβάσεις, θα χρειαστούν φυσιοθεραπείες σε κέντρο αποκατάστασης και τότε ίσως, θα μπορέσει ο Ουαλίντ να περπατήσει ξανά, κουτσαίνοντας στους δρόμους της Αθήνας. Ποιος είναι ο Ουαλίντ; Ένας ικέτης των καιρών μας, που η μοίρα τον έφερε στη γη των ελλήνων. Γεννημένος στη Σομαλία, αναγκάστηκε μικρό παιδί να εγκαταλείψει τη χώρα του και να καταφύγει στο γειτονικό Σουδάν. Από το Σουδάν ο δρόμος της προσφυγιάς τον έφερε  στα σύνορα μας. Η ιστορία του, μια τραγωδία χωρίς ποιητή, αλλά με περίσσεια ύβρεως. Μια ύβρις που βαραίνει τον “πολιτισμένο” κόσμο, ο οποίος επιμένει να κλείνει τα μάτια και να οχυρώνει εγκληματικά τα σύνορα.


Σας παρακαλούμε να μας βοηθήσετε στην συγκέντρωση χρημάτων για την στήριξη του Ουαλίντ στις δύσκολες μέρες που τον περιμένουν! Ζητάμε όμως, κυρίως, την υποστήριξη των προσπαθειών μας ώστε το Λιμεναρχείο να σταματήσει τις επιχειρήσεις ασφαλούς αποτροπής,  να καταργήσει το κοντέινερ της ντροπής, ως χώρο κράτησης ανθρώπων και η ελληνική πολιτεία να υιοθετήσει μια ανθρωπιστική πολιτική στο πρόβλημα των προσφύγων. Ας μην αφήσουμε την καλοκαιρινή ραστώνη να μας κάνει επιλήσμονες, “αλιτήριους” κι οπωσδήποτε “εναγείς”!


ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ


ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Διαφήμιση