Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Το πιο “ανθρώπινο” ρομπότ στον κόσμο, του Τάσου Σαραντή

Το πιο “ανθρώπινο” ρομπότ στον κόσμο, του Τάσου Σαραντή

18Ιάπωνες επιστήμονες δημιούργησαν ένα ρομπότ που μοιάζει με άνθρωπο περισσότερο από κάθε άλλο ρομπότ που έχει κατασκευαστεί μέχρι σήμερα. Το ρομπότ, που είναι “γένους” θηλυκού, προσεγγίζει σε πολύ μεγάλο βαθμό την ανθρώπινη μορφή.


Το όνομα του ρομπότ – γυναίκας είναι Repliee και έχει την εμφάνιση μιας γιαπωνέζας. Εχει ελαστική σιλικόνη και όχι σκληρό πλαστικό για δέρμα και αρκετούς αισθητήρες και μοτέρ που του δίνουν τη δυνατότητα να στρέφεται και να αντιδρά κατά τρόπο σχεδόν ανθρώπινο.


Ετσι, μπορεί να κουνά τα βλέφαρα και να κινεί τα χέρια, ενώ δίνει ακόμη και την εντύπωση ότι αναπνέει… Όπως σχολιάζει το BBC, η Repliee Q1 δεν μοιάζει με κανένα άλλο ρομπότ, εξαιρουμένων όσων έχουν παρουσιαστεί στις ταινίες επιστημονικής φαντασίας.


Αν και επί του παρόντος μπορεί μόνο να κάθεται, το ρομπότ είναι εφοδιασμένο με 31 ενεργοποιητές που βρίσκονται στο πάνω μέρος του σώματος, οι οποίοι τροφοδοτούνται από έναν αεροσυμπιεστή, που θα του επιτρέψουν να κινείται όπως ένας άνθρωπος. Το κεφάλι του ρομπότ μπορεί να κινηθεί προς εννέα κατευθύνσεις, ενώ τέσσερις υψηλής ευαισθησίας  αισθητήρες αφής, που βρίσκονται τοποθετημένοι κάτω από το δέρμα του αριστερού βραχίονα, επιτρέπουν κινήσεις του χεριού.


Προκειμένου να προγραμματιστούν οι κινήσεις της Repliee Q1, ένας υπολογιστής ανέλυσε τις κινήσεις ενός ανθρώπου και στη συνέχει τις χρησιμοποίησε ως πρότυπο για το ρομπότ. “Στο παρελθόν ανέπτυξα πολλά ρομπότ, αλλά σύντομα ανακάλυψα τη σημασία που έχει η εμφάνισή τους. Μια όμοια με του ανθρώπου εμφάνιση σε ένα ρομπότ  δημιουργεί  μια διαφορετική αίσθηση της παρουσίας του” αναφέρει ο καθηγητής Χιρόσι Ισιγκούρι του Πανεπιστημίου της Οσάκα.


Πριν από την Repliee Q1 ο καθηγητής Ισιγκούρι είχε κατασκευάσει τη Repliee R1, ένα άλλο ανδροειδές που είχε την εμφάνιση εντός πεντάχρονου κοριτσιού από την Ιαπωνία. Ο ίδιος επισημαίνει αναφέρει ότι θα έλθει η ημέρα που τα ρομπότ θα μας ξεγελούν, κάνοντάς μας να πιστεύουμε πως είναι άνθρωποι.


Πρόσφατα, η αμερικανική εταιρεία InTouch Health ανέπτυξε δύο ιατρικά ρομπότ, με τα ονόματα “Αδελφή Μαρία” και “Δρ. Ρόμπι” τα οποία ξεκίνησαν επισκέψεις στους θαλάμους του νοσοκομείου St. Μary’s στο Λονδίνο, επιτρέποντας στους γιατρούς να εξετάζουν τους ασθενείς εξ αποστάσεως.


Εξάλλου, φέτος, δυο αμερικανικές εταιρείες και μία ολλανδική παρουσίασαν ρομπότ που προσεγγίζουν την τελειότητα της ανθρώπινης βάδισης. Εντούτοις, κανένα από αυτά τα ρομπότ δεν έχει την εκπληκτική ομοιότητα με τον άνθρωπο που διαθέτει η Repliee Q1.


του Τάσου Σαραντή, από την ΗΜΕΡΗΣΙΑ