Αρχική Απόψεις Aρθρα Διονύσης Λεϊμονής: 12 Ιουλίου- Διεθνής ημέρα Νεολαίας

Διονύσης Λεϊμονής: 12 Ιουλίου- Διεθνής ημέρα Νεολαίας

7

Η σημερινή εποχή πολύ συχνά κατακρίνεται για έλλειψη στόχων και πνευματικών προσανατολισμών. Οι κήνσορες διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους δηλώνοντας μετά βδελυγμίας πως τα ήθη έχουν διαβρωθεί, οι συνειδήσεις αλλοτριώθηκαν και οι προσανατολισμοί άλλαξαν. Αισθάνεται κανείς πως το έρεβος πλησιάζει.
Μετά το Πολυτεχνείο όλοι οι κατακριτές της σύγχρονης νεολαίας θεωρούν πως έχει εφησυχάσει μέσα στο λεγόμενο δημοκρατικό πολίτευμα κι ότι η διάκριση των στόχων είναι πλέον δύσκολη. Τα νέα παιδιά, ισχυρίζονται, δεν μπορούν εύκολα να βρουν, γιατί και για ποιόν χρειάζεται να παλέψουν. Η καταναλωτική κοινωνία τα κοίμισε και έριξε τη λήθη πάνω σε οράματα και προβληματισμούς. Το καταναλωτικό και υλιστικό πνεύμα της εποχής μας, που δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια για πετάγματα του νου σε υψηλά ιδανικά θεωρείται ένας σημαντικός λόγος αποχαύνωσης των νέων. Αν σ’ αυτό προσθέσουν και το άγχος της σύγχρονης ζωής και την κατάρρευση θεσμών και αξιών που έχει αποπροσανατολίσει τους νέους, συνθέτεται άριστα το πάζλ της αποτυχίας.
Μα οι νέοι σήμερα από την άλλη μπορεί κανείς να ισχυριστεί πως έχουν το δυναμισμό και την αγωνιστικότητα που δεν είχαν προηγούμενες γενιές. Επίσης διαθέτουν μια μοναδική δυναμική ενισχυμένη από το υψηλό επίπεδο γνώσεων που λαμβάνουν και το πλήθος των εμπειριών που αποκομίζουν από τη ζωή. Η τεχνική και η τεχνολογία τους δίνει φτερά να υλοποιήσουν τα σχέδια και τα όνειρά τους ξεπερνώντας σημαντικά και δυσεπίλυτα προβλήματα προηγούμενων νεολαιών. Αυτοί οι νέοι του φραπέ, του internet και του κινητού είναι ωρολογιακή βόμβα έτοιμη να εκραγεί. Κι έκρηξη αυτή δε θα σωρεύσει αθώα θύματα στα πεζοδρόμια της ζωής μα θα γεννήσει την πρόοδο και θα επιφέρει την ανάπτυξη. Πιθανόν να γκρεμίσει μερικά |”σινικά” τείχη οπισθοδρόμησης. Το σπουδαίο είναι πως δε θα αφήσει τα χαλάσματα να σκορπίζουν τη δηλητηριασμένη σκόνη της στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Θα υψώσουν τα δικά τους οικοδομήματα. Ωραία, ψηλά, γερά, επιβλητικά. Ικανά να κεντρίσουν το ενδιαφέρον και το θαυμασμό των συγχρόνων και των μεταγενέστερων.
Αυτό που απομένει να γίνει είναι να τραβήξει κάποιος την περόνη. Κάποιος έμπειρος και δυναμικός. Η εμπειρία είναι ανάγκη να συσχετιστεί με το δυναμισμό. Διαφορετικά το ισχυρό όπλο μένει ανεκμετάλλευτο και άχρηστο στα χέρια κάθε επίδοξου αναμορφωτή του κόσμου.

Διονύσης Λεϊμονής
φιλόλογος