Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Σνούπι, ο πρώτος κλωνοποιημένος σκύλος,του Τάσου Σαραντή

Σνούπι, ο πρώτος κλωνοποιημένος σκύλος,του Τάσου Σαραντή

39


Στο εξής ο άνθρωπος θα μπορεί να αναπαράγει τον καλύτερο φίλο του. Νοτιοκορεάτες επιστήμονες ανακοίνωσαν σήμερα ότι δημιούργησαν τον Σνούπι, τον πρώτο στον κόσμο κλωνοποιημένο σκύλο, χρησιμοποιώντας την ίδια τεχνική με εκείνη που χρησιμοποιήθηκε για τη γέννηση της Ντόλι, του πρώτου κλωνοποιημένου θηλαστικού στον κόσμο, καθώς και άλλων ζώων.


Ο Σνούπι, ακρωνύμιο του Seoul National University Puppy (κουτάβι του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σεούλ) όπου εδρεύει το εργαστήριο του Δρα Γου-Σουκ Γουάνγκ, είναι ένα αρσενικό κουτάβι που γεννήθηκε με καισαρική τομή στις 24 Απριλίου έπειτα από μία φυσιολογική και πλήρη κύηση μιας ξανθιάς παρένθετης μητέρας ράτσας Λαμπραντόρ. Τη στιγμή της γέννησής του ο Σνούπι, που προέρχεται από κύτταρο ενός αρσενικού σκύλου ράτσας Αφγκαν, ζύγιζε 530 γραμμάρια.


Μαζί με τον Σνούπι γεννήθηκε ένα ακόμη κουτάβι που ζύγιζε 550 γραμμάρια που, όμως, πέθανε μετά από 22 ημέρες από πνευμονία. Σε νεκροτομή που πραγματοποιήθηκε διαπιστώθηκε ότι το κουτάβι που πέθανε δεν παρουσίαζε κανένα ανατομικό πρόβλημα. Συνολικά, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν 1.095 αναδομημένα έμβρυα τα οποία μεταφέρθηκαν σε 123 θετές μητέρες για να γεννηθούν τα δύο σκυλιά, ένα ποσοστό επιτυχίας που ανέρχεται μόλις στο 1,6%


Ο καθηγητής Γουάνγκ και το επιτελείο του στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σεούλ δήλωσαν ότι η επιτυχημένη κλωνοποίηση του πρώτου σκύλου θα επιτρέψει την πρόοδο της επιστημονικής έρευνας για τη θεραπεία ασθενειών με τη βοήθεια στελεχών κυττάρων. “Στόχος της έρευνάς μας είναι να δημιουργήσουμε κλωνοποιημένα σκυλιά για να μελετήσουμε τρόπους θεραπείας όχι μόνο για τους ανθρώπους, αλλά και για τα ζώα”, δήλωσε ο δρ. Γουάνγκ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.


Με την ίδια τεχνική που κλωνοποιήθηκε ο σκύλος έχουν κλωνοποιηθεί, μέχρι σήμερα, ποντίκια, αγελάδες, χοίροι, κουνέλια, γάτες ένα μουλάρι, καθώς και ένα άλογο. Εντούτοις, οι επιστήμονες καθυστέρησαν να κλωνοποιήσουν ένα σκύλο εξαιτίας της δυσκολίας της παραγωγής ώριμων εμβρύων των κυνοειδών στο εργαστήριο. Αντίθετα από άλλα θηλαστικά, τα ωάρια των σκύλων απελευθερώνονται νωρίτερα από την ωοθήκη. Για να υπερνικήσουν το πρόβλημα, οι ερευνητές, αντί της ωρίμανσης ωαρίων στο εργαστήριο, συνέλεξαν ώριμα ωάρια απευθείας από σκυλιά.


Υπενθυμίζεται ότι ο καθηγητής Γουάνγκ και η ερευνητική του ομάδα έγιναν γνωστοί στις αρχές του τρέχοντος έτους, όταν δημιούργησαν βλαστικά κύτταρα με το συγκεκριμένο γενετικό υλικό ενός ασθενή, το οποίο παρήγαγαν μέσω κλωνοποιημένων εμβρύων.
 


του Τάσου Σαραντή, από την ΗΜΕΡΗΣΙΑ