Αρχική Νέα Τοπικά Η Εισαγγελία Αθηνών δείχνει τον δρόμο για να λειτουργούν οι Πολεοδομίες

Η Εισαγγελία Αθηνών δείχνει τον δρόμο για να λειτουργούν οι Πολεοδομίες

6

 

Ενώ στη Χίο οι καταγγελίες του παραιτηθέντος πρώην Διευθυντή της Πολεοδομίας κ. Μενδωνίδη, προ περίπου ενός έτους,  έπεσαν στο κενό, στην Αθήνα που  – όπως όλες οι Ελληνικές πόλεις- έχει πλήθος παρανομιών η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών κινήθηκε κατα της Προϊσταμένης της Πολεοδομίας  του Δήμου Αθηναίων επειδή δεν εφαρμόζει τους νόμους.
Συγκεριμένα, σε άρθρο της η εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ στις 8/8/2005 αναφέρει ότι:

“Περίπου 5.000 αυθαίρετες κατασκευές έχει καταγράψει, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Δήμος Αθηναίων στην περιοχή του από το 1994, αλλά ουδέποτε κινήθηκε για να τις απομακρύνει -αυτή του η αδράνεια μάλιστα έχει προκαλέσει εισαγγελική παρέμβαση.


Με κλητήριο θέσπισμά του, ο εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Αθηνών καλεί ως κατηγορούμενη τη διευθύντρια της Πολεοδομίας του Δήμου Αθηναίων, Χρυσούλα Κατσαράκη, στην οποία μεταξύ άλλων προσάπτει ότι:


* Το Μάρτιο του 2001 και το Φεβρουάριο του 2002, «παρέβη με πρόθεση τα καθήκοντα της υπηρεσίας της με σκοπό να προσπορίσει σε άλλους παράνομο περιουσιακό όφελος».


* Ενώ «ήταν αρμοδία να επιμεληθεί την κατάρτιση συνεργείου κατεδάφισης αυθαιρέτων κτισμάτων», «αντί να προχωρήσει στη συγκρότηση συνεργείου και την κατεδάφιση, ανάλωσε το χρόνο με την αποστολή εγγράφων σε διάφορες υπηρεσίες που θεωρούσε αρμόδιες».


* Η αρμοδιότητά της προκύπτει από έγγραφο της Περιφέρειας Αττικής το οποίο επικαλείται ο εισαγγελέας και όπου αναφέρεται ότι η διευθύντρια της Πολεοδομίας «είχε τη δυνατότητα να συγκροτήσει το συνεργείο κατεδάφισης και ζητώντας τη συνδρομή των αρμοδίων αρχών να κατεδαφίσει τα αυθαίρετα».


Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η διευθύντρια Πολεοδομίας του Δήμου Αθηναίων εμφανίστηκε ενώπιον του εισαγγελέα την 1η Ιουνίου 2005, ζήτησε προθεσμία και την έλαβε προκειμένου να απολογηθεί. Αυτή, όμως, η κλήση ήταν αφορμή για να κινητοποιηθεί -μόνο προς στιγμήν όμως- η διαδικασία καθαίρεσης αυθαιρέτων στην περιοχή του Δήμου Αθηναίων.


Δηλαδή, η κ. Κατσαράκη, υπό την απειλή της ποινικής δίωξης, ζήτησε στις 26 Μαΐου 2005 να κινηθούν οι διαδικασίες κατεδάφισης αυθαιρέτων και μάλιστα να προηγηθούν οι κατεδαφίσεις των τεσσάρων παραπάνω κατασκευών. Το παράδοξο είναι ότι ενώ ο εισαγγελέας την εγκαλεί που παραπέμπει το θέμα σε άλλους, εκείνη συνεχίζει με την ίδια τακτική και ζητεί από άλλους να αναλάβουν την ευθύνη, λέγοντας μάλιστα ότι για τα αυθαίρετα «υπάρχουν διάφορες δίκες στις οποίες καλούνται ως μάρτυρες υπάλληλοι της Πολεοδομίας, οι οποίοι έτσι κατασπαταλάνε το χρόνο τους»!


Απόλυτο χάος


Το ερώτημα που παραμένει αναπάντητο αφορά τελικά τα ίδια τα αυθαίρετα και το αν τελικά θα συνεχίσουν να παραμένουν στη θέση τους αποφέροντας οικονομικά οφέλη στους αυθαιρετούχους. Υποτίθεται ότι για να δώσει απάντηση η δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη και το δημοτικό συμβούλιο είχαν συστήσει μια Διαπαραταξιακή Οργανωτική Επιτροπή για την κατεδάφιση των καταγεγραμμένων αυθαίρετων κατασκευών εντός των ορίων του δήμου. Αυτή η επιτροπή όμως που συνεστήθη πριν από ένα χρόνο (20/7/2004) συνεδρίασε μόνο μία φορά, στις 2/6/2005, οπότε διαπιστώθηκε απλώς το απόλυτο χάος.


Δηλαδή, τα έντεκα μέλη της επιτροπής βρέθηκαν απέναντι σε μια καταγραφή περίπου 300 αυθαίρετων κατασκευών που είχε γίνει τα έτη 1991-1995. Περιπτώσεις σοβαρής παραβίασης των νόμων μαζί με άλλες ήσσονος σημασίας («κλιματιστικό μηχάνημα στον ακάλυπτο») παραδόθηκαν σε καταλόγους και ουδείς ήταν σε θέση να απαντήσει εάν αυτά τα αυθαίρετα ήταν ακόμη εκεί ή αν είχαν ήδη απομακρυνθεί από την ενεργό δράση μαζί -πιθανόν- με τους κατόχους τους, αφού είχαν περάσει 15 ολόκληρα χρόνια.


Ξεκίνησε έτσι μια συζήτηση χωρίς αποτέλεσμα, αφού άλλος ήθελε να γίνει επικαιροποίηση του καταλόγου, άλλος ζητούσε να δει τους καταλόγους και των υπόλοιπων ετών, άλλος υποστήριζε ότι πρέπει να ξεκινήσει το γκρέμισμα με σειρά χρονολογική, άλλος με σειρά αλφαβητική και άλλος κατά σειρά σπουδαιότητας. Και όλα αυτά, τη στιγμή που μέσα στους καταλόγους βρίσκονταν ατάκτως ερριμμένα από:


-Κτίσματα και καταπατήσεις εντός του Αττικού Αλσους.


-Μετατροπές πρασιάς σε επαγγελματικό χώρο.


-Προσθήκες κτισμάτων σε ακάλυπτους χώρους.


-Αλλαγές χρήσης υπογείων σε επαγγελματικούς χώρους.


-Κατάληψη φωταγωγών.


-Κλειστά στέγαστρα σε δώματα έως:


-Πινακίδες 0,42 τετραγωνικών μέτρων.


-Τέντες 2-3 μέτρων.


-Αντικατάσταση των παραθύρων αλουμινίου με ξύλινα (!!!).


-Τοποθέτηση ηλιακού θερμοσίφωνα στην ταράτσα.


-Κατασκευή WC 2,2 τετραγωνικών μέτρων στον ακάλυπτο.


Να σημειωθεί ότι έως πέρυσι, η δημοτική αρχή χρησιμοποιούσε ως δικαιολογία για τη μη κατεδάφιση των αυθαιρέτων το επιχείρημα ότι δεν διαθέτει τα τεχνικά μέσα. Για το λόγο αυτό μάλιστα, έκανε διαγωνισμό και από πέρυσι υπέγραψε συμφωνία ύψους 150.000 ευρώ με συγκεκριμένο εργολάβο. Ο εργολάβος αυτός υποτίθεται ότι θα βοηθούσε το δήμο σε περιπτώσεις δύσκολες τεχνικά, όπως οι βαριές κατασκευές (διαφημιστικές γιγαντοαφίσες σε ταράτσες, σιδερένιες κατασκευές κέντρων διασκέδασης, μεγάλα κτίσματα κ.λπ.). Ομως, εφόσον η διαπαραταξιακή επιτροπή δεν έχει συνεδριάσει για να λάβει αποφάσεις, ο εργολάβος δεν έχει ασχοληθεί και είναι ερώτημα το αν θα ζητήσει αναπροσαρμογή του κόστους εργασίας εάν κάποτε του αναθέσουν έργο (δύσκολο εν όψει δημοτικών εκλογών).


Εως τότε, ο δήμος φροντίζει απλώς να επιβάλλει πρόστιμα στις αυθαίρετες κατασκευές και να τις χρησιμοποιεί σαν πηγή εσόδων παραβλέποντας, προφανώς, ότι οι αυθαιρετούντες μετακυλίουν το κόστος (στην περίπτωση των καφέ είναι ένας από τους λόγους που ο καφές φτάνει να στοιχίζει 4-5 ευρώ) και ότι σε πολλές περιπτώσεις καταβαραθρώνεται η ποιότητα ζωής των δημοτών.”