Αρχική Πολιτισμός Αποτύπωση Ναυαγίου στο στενό Χίου – Οινουσσών

Αποτύπωση Ναυαγίου στο στενό Χίου – Οινουσσών

7


Οι παραγγελίες σε χιώτικο και σαμιώτικο κρασί που μετέφερε πλοίο του 4ου αιώνα π.Χ. δεν παραδόθηκαν ποτέ. Το καράβι ναυάγησε στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Χίου και Οινουσσών με όλο το φορτίο του, ένα σωρό οξυπύθμενους αμφορείς τακτικά τοποθετημένους στο κύτος του πλοίου που υπολογίζεται ότι είχε μήκος 25 μέτρα. Πριν από λίγες μέρες το ναυάγιο αυτό αποτυπώθηκε ψηφιακά με τα μέσα που διαθέτει το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών.

Δηλαδή, με το ωκεανογραφικό σκάφος «Αιγαίο», το τηλεχειριζόμενο υποβρύχιο όχημα «Αχιλλέας» και το ηχοβολιστικό πλευρικής σάρωσης. Επίσης χρησιμοποιήθηκε ειδικό αυτόνομο υποβρύχιο όχημα που έχει κατασκευάσει το Αμερικανικό Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο (Woods Hole Oceanographic Institution).


Η αποστολή έγινε στις 5-14 Ιουλίου 2005 από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων με τη συμμετοχή της προϊσταμένης της Αικ. Δελλαπόρτα και των αρχαιολόγων: Δημ. Κουρκουμέλη, Θεοτ. Θεοδούλου, Διον. Ευαγγελιστή και Παρασκευής Μίχα. Από την πλευρά του ΕΛΚΕΘΕ πήραν μέρος ο Δημ. Σακελλαρίου ως επιστημονικός υπεύθυνος και οι επιστήμονες του Woods Hole Oceanographic Institution, Brendan Foley, David Mindell και Hanuman Singh.


Είναι το πρώτο αρχαίο ναυάγιο που αποτυπώθηκε με τη μέθοδο αυτή και είχε μεγάλη επιτυχία, λέει η κ. Δελλαπόρτα. Το αυτόνομο τηλεχειριζόμενο όχημα τους δίνει τη δυνατότητα να κάνουν αποτυπώσεις σε μεγάλα βάθη, με μεγάλη ακρίβεια και σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η δουλειά που έκανε σε εννέα μέρες το υποβρύχιο όχημα θα απαιτούσε 2-3 χρόνια με τις συμβατικές μεθόδους, υποστηρίζει η κ. Δελλαπόρτα.


Το ναυάγιο είχε εντοπιστεί το 2004 και είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα χαρτογράφησης ναυαγίων στο δίαυλο Χίου – Οινουσσών και σε βάθος 67 μέτρα. Το όχημα πραγματοποίησε 3.500 επικαλυπτόμενες φωτογραφίες του ναυαγίου και της ευρύτερης περιοχής, ακολούθησε επεξεργασία των δεδομένων στο λογισμικό πρόγραμμα και προέκυψε φωτομωσαϊκό του χώρου του ναυαγίου και στερεοσκοπική απόδοσή του.


Το ψηφιακό φωτομωσαϊκό τούς επέτρεψε να αναγνωρίσουν νέα αρχαιολογικά στοιχεία για το ναυάγιο της Χίου, όπως ότι μετέφερε δύο διαφορετικούς τύπους αγγείων: χιακούς και σαμιακούς αμφορείς. Μάλιστα, τα αγγεία αυτά δεν ήταν τοποθετημένα ανακατεμένα, αλλά χωριστά, σαν να ήταν παραγγελίες προς συγκεκριμένους προορισμούς.


Είναι σαφώς εμπορικό πλοίο και το φορτίο έχει ελάχιστες ζημιές από τις τράτες. Στην καλή κατάσταση διατήρησης του αρχαίου από τα υστεροκλασικά χρόνια μέχρι σήμερα έπαιξε σημαντικό ρόλο ο λασπώδης βυθός. Τα αγγεία παραμένουν στη θέση τους. Για να ανασυρθούν χρειάζονται οικονομικοί πόροι που αυτή τη στιγμή δεν είναι διαθέσιμοι για τέτοιου είδους ανασκαφικές εργασίες.


Κατά την ίδια αποστολή αποτυπώθηκε και έτερο ναυάγιο δυτικά της Χίου που χρονολογείται στα ρωμαϊκά χρόνια (2ος-1ος αι. π.Χ.). Κι αυτό μετέφερε μεταξύ άλλων και δύο τύπων αμφορείς.Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ