Αρχική Νέα Τοπικά Δικηγορικός Σύλλογος Χίου: “Ιδού ποιοι τορπιλίζουν το Δικαστικό Μέγαρο”

Δικηγορικός Σύλλογος Χίου: “Ιδού ποιοι τορπιλίζουν το Δικαστικό Μέγαρο”

8Την απογοήτευσή του για την εξέλιξη της υπόθεσης του Δικαστικού Μεγάρου εκφράζει ο Δικηγορικός Σύλλογος Χίου (ΔΣΧ), αφού ύστερα από 5μηνη αδράνεια το Νοσοκομείο Χίου απαιτεί να καταβάλλει ο Δικηγορικός Σύλλογος ποσό 35.000 ΕΥΡΩ (!) για τη διαμόρφωση νέου θαλάμου κρατούμενων αναβάλλοντας μάλιστα τη λήψη απόφασης για την παραχώρηση του οικοπέδου στη Φάρκαινα μέχρι την καταβολή του ποσού.
Με δεδομένο ότι στο Διοικητικό Συμβούλιο του Σκυλίτσειου είναι και στελέχη της τοπικής ΝΟΔΕ της ΝΔ, το θέμα έχει δίχως άλλο και πολιτικές διαστάσεις.
Με την ανακοίνωσή του άλλωστε ο Δικηγορικός Σύλλογος αποσύρει την προσφορά του και ζητά από την Ελληνική Πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της.
Ολόκληρη η ανακοίνωση του Δικηγορικού Συλλόγου Χίου που φέρει τον τίτλο “Ιδού ποιοι τορπιλίζουν το Δικαστικό Μέγαρο” έχει ως εξής:


“Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Χίου εκφράζει την απογοήτευσή του για την εξέλιξη της υπόθεσης του Δικαστικού μεγάρου.
Ας σημειωθεί ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει αποκτήσει από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ήδη, από τις 22-11-04 τμήμα του στρατοπέδου “Γκιάλα” που προοριζόταν για ανέγερση του οικοπέδου της “Φάρκαινας” από το υπουργείο Υγείας στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, προκειμένου να δημιουργηθούν στρατιωτικές κατοικίες.
Η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας και η απελθούσα διοίκηση του Νοσοκομείου αναλογιζόμενες την αναγκαιότητα του Δικαστικού Μεγάρου για το κοινωνικό σύνολο, δεν ζητούσαν ανταλλάγματα ή αντισταθμιστικά οφέλη για την παραχώρηση αυτή.
Εκ των υστέρων το υπουργείο Υγείας και το Γενικό Νοσοκομείο Χίου υπαναχώρησαν και ζήτησαν ανταλλάγματα για τη χορήγηση του οικοπέδου στη Φάρκαινα.
Μπροστά στην αδιέξοδη αυτή κατάσταση ο ΔΣΧ το Μάρτιο του 2005, χωρίς να έχει σχετική υποχρέωση, προθυμοποιήθηκε να καταβάλλει στο Νοσοκομείο σαν αντάλλαγμα ποσό έως 10.000 ΕΥΡΩ (που προέρχεται από εισφορές των δικηγόρων μελών μας) για την ανακατασκευή του θαλάμου κρατουμένων στο Νοσοκομείο, ενώ επιφυλάχθηκε να εξετάσει το αίτημα της νομικής υποστήριξης του Νοσοκομείου, διότι υπάρχουν σχετικά νομικά εμπόδια.
Μετά από 5 μήνες πλήρους αδράνειας, το νοσοκομείο Χίου στη συνεδρίασή του την 4-8-2005, όλως περιέργως απαίτησε ο Δικηγορικός Σύλλογος να καταβάλει ποσό 35.000 ΕΥΡΩ για τη διαμόρφωση νέου θαλάμου κρατουμένων και ανέβαλε τη λήψη απόφασης επί της παραχώρησης του οικοπέδου της Φάρκαινας μέχρι την καταβολή του ποσού.
Μπροστά στην εκβιαστική αυτή κατάσταση και με δεδομένου ότι η υπόθεση του Δικαστικού Μεγάρου αφορά πρωτίστως τους Έλληνες φορολογούμενους πολίτες, κατά δεύτερο λόγο τους Δικαστές και τους Δικαστικούς υπαλλήλους και μόνο κατά τρίτον τους Δικηγόρους, δηλώνουμε ότι αποσύρουμε την προσφορά μας προς το Νοσοκομείο και καλούμε την Ελληνική Πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της, να συντονίσει τις ενέργειές της και να εκφράσει με σαφήνεια και πράξεις την πολιτική της βούληση για το Δικαστικό Μέγαρο της Χίου”.