Αρχική Μαστίχα Παρέμβαση Νομάρχη για τις καταστροφές στη μαστίχα

Παρέμβαση Νομάρχη για τις καταστροφές στη μαστίχα

17Την επιτάχυνση των δαδικασιών καταγραφής των ζημιών στις μαστιχοκαλλιέργειες ζητά με ανακοίνωση του γραφείου τύπου η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χίου.
Σ’ αυτό αναφέρεται:


“Οι πρόσφατες έντονες βροχοπτώσεις του Σαββάτου 6/8/2005, είχαν ως συνέπεια σημαντικές καταστροφές στην παραγωγή μαστίχης του Νομού μας, και μάλιστα κατά την περίοδο της παραγωγής.
Για εκατοντάδες οικογένειες μαστιχοπαραγωγών, οι πρόσφατες βροχοπτώσεις, σημαίνουν καταστροφή του μεγαλύτερου μέρους της παραγωγής και σημαντική απώλεια εισοδήματος, εν μέσω μιας γενικότερης δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας.
Είναι η ώρα για την πολιτεία και τον κρατικό μηχανισμό να αποδείξουν έμπρακτα τα αντανακλαστικά και την ευαισθησία τους.
Καλούμε την κυβέρνηση να επιταχύνει τις προβλεπόμενες διαδικασίες υπολογισμού των ζημιών και καταβολής αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ.
Θεωρούμε ότι οι αποζημιώσεις, πρέπει να ανταποκρίνονται στην υπαρκτή και πραγματική απώλεια εισοδήματος των παραγωγών και να καλύπτουν στο ακέραιο τις ζημιές που έχουν υποστεί.
Επισημαίνουμε ότι σε κάθε διαφορετική περίπτωση: καθυστερήσεων, χρονοτριβών και ελλειμματικών αποζημιώσεων, οι κίνδυνοι για τη συνέχιση της καλλιέργειας, αυτού του παγκόσμια μοναδικού προϊόντος, είναι υπαρκτοί”.